Η Επιτροπή θα διεξάγει έρευνα για θέματα τήρησης των διατάξεων του νόμου και της δεοντολογίας στις κλινικές δοκιμές που διεξάγονται στην Ελλάδα σημειώνει ο Επίτροπος Υγείας και Πολιτικής Καταναλωτών κ. Dalli έπειτα από σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου.
Συγκεκριμένα, σοβαρότατες καταγγελίες στην Ελλάδα για τις κλινικές δοκιμές καταδεικνύουν ότι στα ελληνικά νοσοκομεία, είτε ιδιωτικά είτε δημόσια, δεν λειτουργούν επιτροπές δεοντολογίας που ελέγχουν τα πειραματικά πρωτόκολλα και οι ασθενείς συχνά υποβάλλονται σε κλινικές δοκιμές χωρίς να έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους και ως εκ τούτου μετατρέπονται σε αντικείμενο εκμετάλλευσης και εμπορευματοποίησης με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ουσιαστική προστασία των δικαιωμάτων τους.
Ο αρμόδιος Επίτροπος τόνισε ότι η Οδηγία 2001/20/EΚ γνωστή ως «Οδηγία για τις κλινικές δοκιμές» της ΕΕ που τέθηκε σε ισχύ το 2004 ορίζει ένα σύνολο αυστηρών απαιτήσεων για την προστασία των δικαιωμάτων, της ασφάλειας και της ακεραιότητας του συμμετέχοντος στις κλινικές δοκιμές. Αυτές περιλαμβάνουν την υποχρεωτική έγκριση μιας κλινικής δοκιμής από την αρμόδια εθνική υπηρεσία καθώς και από την επιτροπή δεοντολογίας του κράτους μέλους ή των κρατών μελών όπου πραγματοποιείται η δοκιμή. Ωστόσο φαίνεται ότι η Ελλάδα δεν τηρεί τις διατάξεις της Οδηγίας. Όπως λέει ο Επίτροπος κ. Dalli, σε περίπτωση διαρκούς παραβίασης της σχετικής νομοθεσίας η Επιτροπή μπορεί να λάβει μέτρα κατά του κράτους μέλους σύμφωνα με τη συνθήκη για τη λειτουργία της ΕΕ. Η Επιτροπή σκοπεύει λοιπόν να επικοινωνήσει άμεσα με τις ελληνικές αρχές για να ερευνήσει το θέμα περαιτέρω και να λάβει τα απαιτούμενα μέτρα.
Ο κ. Παπανικολάου τόνισε ότι στην Εθνική Επιτροπή Δεοντολογίας Κλινικών Δοκιμών, που αποτελεί το μόνο αρμόδιο όργανο για την έγκριση των αιτήσεων, δεν υπάρχει ούτε ο κατάλληλος υλικοτεχνικός μηχανισμός αλλά ούτε και σύστημα μηχανογράφησης ώστε τα λιγοστά έστω άτομα που δουλεύουν εκεί να είναι σε θέση να ελέγξουν την αναγκαιότητα αλλά και την ασφάλεια των κλινικών δοκιμών.
Η Επιτροπή έπειτα από ερώτηση του ευρωβουλευτή για τις κλινικές δοκιμές σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναφέρει ότι δεν υπάρχουν εμπεριστατωμένα στοιχεία για τις κλινικές δοκιμές με φαρμακευτικά προϊόντα στην ΕΕ, αν και διαθέτει ορισμένες πληροφορίες. Για παράδειγμα, το 2009 υποβλήθηκαν 99 αιτήσεις για κλινικές δοκιμές στην Ελλάδα. Από αυτές τις δοκιμές, οι 19 πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα ενώ οι υπόλοιπες 80 επεκτάθηκαν πέρα από την Ελλάδα και πραγματοποιήθηκαν σε άλλα κράτη μέλη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου