ΣΥΝΑΥΛΙΑ THΣ PAULA COLOCO ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΑΦΑΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΝΑ

Συναυλία fado με τίτλο SAUDADES, διοργανώνει ο Όμιλος UNESCO Νομού Πειραιώς και Νήσων, στα πλαίσια των πολιτιστικών του δράσεων, στο εξωτερικό χώρο του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας, την Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011 και ώρα 20.30μ.μ. Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την αιγίδα της Πορτογαλικής Πρεσβείας και με την υποστήριξη της TAPairlines.
Το μουσικό σχήμα fado, προέρχεται από την Πορτογαλία και συγκεκριμένα
από την καρδιά της Λισαβόνας, την Alfama (η πιο παλιά γειτονιά της πρωτεύουσας), όπου και αναπτύχθηκε και επιβιώνει ως τις μέρες μας, σχεδόν αναλλοίωτο, το παραδοσιακό fado.
Σε δήλωσή του ο Πρόεδρος του Ομίλου UNESCO Νoμού Πειραιώς και Νήσων και Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων Συλλόγων Κέντρων UNESCO (WFUCA) Υπεύθυνος για την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική κ. Ιωάννης Μαρωνίτης τόνισε πως fado σημαίνει πεπρωμένο (fatum), μοίρα και είναι μια μουσική γεμάτη πάθος και νοσταλγία. O Όμιλος UNESCO Πειραιά, με τη συναυλία αυτή, φέρνει το ευρύ κοινό σε επαφή με το ξεχωριστό αυτό μουσικό σχήμα της Πορτογαλίας. Το fado tradicional, είναι περισσότερο μια φιλοσοφία ζωής παρά ένα απλό είδος μουσικής και απαιτεί μια ιδιαίτερη τεχνική και ερμηνεία από τον fadista. Αποτελεί μια κλειστή κοινωνία (κάτι σαν τους παλιούς ρεμπέτες στον Πειραιά) ενώ η μετάδοση της παράδοσης του fado γίνεται ακόμη και στις μέρες μας προφορικά, μέσα στις ταβέρνες. Το μουσικό σχήμα FADO, από τον Ιούνιο 2010, έχει συμπεριληφθεί στον Κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Κληρονομάς της UNESCO ως Μνημείο Προφορικής και Άυλης Κληρονομιάς, κατέληξε.
Το μουσικό σχήμα αποτελείται από τους : Ρaula Colaço
fadista τραγουδίστρια), Raulo Rocha (fadista τραγουδιστής), Flavio Cardoso (12χορδη πορτογαλέζικη κιθάρα), Cesar Flavio Massene Cordoso (κλασική κιθάρα)
Kαλλιτεχνική Διεύθυνση: Όλγα Κακοσίμου και Ιφιγένεια Κονδύλη.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τα γραφεία του Ομίλου, στα τηλέφωνα 210- 4110678, 210-4179797 και 210-4132273.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ FADOS ΤRADICIONAL

Σε αυτό το μουσικό είδος δε συναντάμε μουσικά σύνολα ή συγκροτήματα με την έννοια του συνόλου όπως τη γνωρίζουμε σε άλλες μουσικές, όπου κάθε μέλος έχει ίσο ρόλο με τα άλλα. Στο fado, το κύριο ρόλο, τον έχει ο /η fadista (τραγουδιστής -τραγουδίστρια) και αμέσως μετά ο guitarrista (ο μουσικός που παίζει την 12χορδη πορτογαλέζικη κιθάρα). Τελευταίος ιεραρχικά έρχεται ο violista (αυτός που παίζει την κλασική κιθάρα).
Το σκηνικό είναι λιτό : μικρός χώρος, χαμηλός φωτισμός, δυο μουσικοί και ο fadista ανάμεσα τους όρθιος, χωρίς μικρόφωνα. Όλοι οι παραδοσιακοί fadistas μπορούν να τραγουδούν χωρίς καμιά μικροφωνική υποστήριξη (και αυτό αποτελεί ένα από τα βασικά τους κριτήρια, αν και μερικές φορές η ακουστική μεγάλων χώρων απαιτεί τη χρήση μικροφώνου).

Δεν υπάρχουν σχόλια: