Έκλεισε ο ΟΚΑΝΑ στον Πειραιά

Η περιοχή γύρω από την πλατεία Τερψιθέας, όπου στεγαζόταν ο ΟΚΑΝΑ, είχε μετατραπεί σε απαγορευμένη περιοχή για τους κατοίκους του Πειραιά. Όχι μόνο τις βραδινές ώρες, αλλά ακόμα και τις πρωινές, οι πολίτες αναγκάζονταν να αποφεύγουν το συγκεκριμένο σημείο ή να το διέρχονται τρέχοντας. Χρόνιο αίτημα των φορέων και των κατοίκων της πόλης ήταν να κλείσει η μονάδα του ΟΚΑΝΑ στο κέντρο του Πειραιά, όχι μόνο για να γίνει ασφαλής η περιοχή, αλλά και για τους ίδιους τους χρήστες, αφού το σημείο είχε γίνει πια και στέκι εμπόρων ναρκωτικών.
Το χρόνιο αίτημα

λοιπόν, έγινε πραγματικότητα και πριν από λίγες ημέρες, σε ειδική εκδήλωση, ο Υπουργός Υγείας Ανδρέα Λοβέρδος και ο Δήμαρχος Πειραιά Βασίλης Μιχαλολιάκος, ανακοίνωσαν τον τερματισμό της λειτουργίας του οργανισμού στον Πειραιά.
Οι περίπου 500 χρήστες ναρκωτικών ουσιών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα χορήγησης υποκαταστάτων του Πειραιά θα μπορούν πλέον να πηγαίνουν στα 5 δημόσια νοσοκομεία της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, συγκεκριμένα στο Μεταξά, Τζάνειο, Κρατικό Νικαίας, Θριάσειο και Ασκληπιείο Βούλας. Σύμφωνα με τον υποδιοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας κ. Σωτ. Ζώτο, σε μικρό χρονικό διάστημα το πρόγραμμα χορήγησης υποκαταστάτων θα λειτουργήσει και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Αττικόν» και στο Δρομοκαϊτειο.
«Πριν από ένα χρόνο είχαμε πει ότι στοχεύουμε και θα επιδιώξουμε να κλείσουμε τον ΟΚΑΝΑ του Πειραιά, όχι πετάγοντας τους ασθενείς στο δρόμο, αλλά προσπαθώντας με έναν άλλο τρόπο, ανθρώπινο και σύμφωνο με τα δεδομένα της υγείας, να τους φροντίσουμε, να τους θεραπεύσουμε εκεί που πρέπει» δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος.
Η απομάκρυνση του κέντρου μεθαδόνης του ΟΚΑΝΑ προκάλεσε ήδη αισθήματα ανακούφισης σε κατοίκους και επαγγελματίες. Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Πειραιά Βασίλης Μιχαλολιάκος, «Ο Δήμος Πειραιά αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την αναβάθμιση της περιοχής. Η εφαρμογή χορήγησης μεθαδόνης από Νοσοκομεία εφαρμόζεται ήδη από την 1η Σεπτεμβρίου σε πέντε νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη και από τις 16 Σεπτεμβρίου σε δεκαπέντε σε όλη την Αττική.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: