Σαν σήμερα «δυστυχώς επτωχεύσαμεν».Δείτε πως η ιστορία επαναλαμβάνεται...

10 Δεκεμβρίου 1893: Η Ελλάδα κηρύσσει πτώχευση. 118 χρόνια μετά η ιστορία φαίνεται να επαναλαμβάνεται... Το πως οδηγηθήκαμε εκεί θυμίζει πολύ το σήμερα. πως; δείτε παρακάτω (και για να σας βοηθήσουμε τα ... χρωματίσαμε και λίγο).

O Χαρίλαος Τρικούπης (11 Ιουλίου 1832- 30 Μαρτίου 1896) έγινε επτά φορές πρωθυπουργός και κυβέρνησε τη χώρα για σχεδόν 10 χρόνια. Στην τελευταία του κυβέρνηση δεν μπόρεσε να αντεπεξέλθει στις οικονομικές υποχρεώσεις που είχε δημιουργήσει έναντι των ξένων δανειστών με συνέπεια να επέλθει η πτώχευση της Ελλάδας με την ιστορική φράση του "δυστυχώς επτωχεύσαμεν". Η αλήθεια βέβαια είναι ότι τη φράση "δυστυχώς επτωχεύσαμεν", σύμφωνα με τα πρακτικά της Βουλής, ουδέποτε διατυπώθηκε από τον Τρικούπη,
ωστόσο σίγουρα το διατύπωσε με παρόμοιο τρόπο και σίγουρα με τα έργα του, αφού η ελληνική κυβέρνηση προχώρηση στη παύση πληρωμών προς το εξωτερικό.
Από μελέτη των στοιχείων εκτιμάται ότι η πτώχευση θα είχε αποφευχθεί, αν ο βασιλιάς Γεώργιος Α' αποδεχόταν τους χειρισμούς του Χαρίλαου Τρικούπη για τη σύναψη νέου δανείου για την αντιμετώπιση του χρέους. Ο Γεώργιος δεν δέχτηκε την πρόταση του Τρικούπη να κυρωθεί η σύμβαση του δανείου - όπως προέβλεπε σχετικός Νόμος - και τη σύσταση «Ταμείου Δανείου» με βασιλικό διάταγμα και αντιπρότεινε να δώσει η Βουλή ειδική εξουσιοδότηση. Πιεζόμενος από τον Τρικούπη ζήτησε προθεσμία 48 ωρών "για να σκεφτεί". Στο διάστημα αυτό με κρυπτογραφικό τηλεγράφημα που εστάλη στο Λονδίνο από τα Ανάκτορα δινόταν η εντολή να πουλήσουν στο χρηματιστήριο πολλών εκατομμυρίων ομολογίες ελληνικών δανείων, που οι τιμές τους ανέβαιναν καθημερινά εν όψει του νέου δανείου. Το ανακτορικό παιχνίδι οδήγησε αμέσως τον Τρικούπη σε παραίτηση και τη χώρα, ύστερα από λίγο, στην πτώχευση.
Στις εκλογές του 1895 ο επτάκις πρωθυπουργός, απέτυχε να εκλεγεί βουλευτής, με αποτέλεσμα να αυτοεξοριστεί στις Κάννες της Γαλλίας. Το 1896, λίγο πριν πεθάνει, τέθηκε χωρίς την θέλησή του υποψήφιος στις αναπληρωματικές εκλογές στην επαρχία Βάλτου και εκλέχτηκε πανηγυρικά. Απεβίωσε σε ηλικία 64 ετών στις Κάννες και ενταφιάστηκε στην Αθήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: