ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΓΟΝΕΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ

Με μεγάλη συμμετοχή γονέων, πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα, στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Πειραιά, η ημερίδα των Βρεφονηπιακών Σταθμών του Δήμου, η οποία είχε θέμα την πρόληψη της ψυχικής και σωματικής υγείας των παιδιών. Στην ημερίδα, παρουσιάστηκαν σημαντικά στοιχεία από τους ομιλητές που αφορούν την πορεία της ψυχοκοινωνικής ανάπτυξης των νηπίων, μέσα στην ομάδα, τον τρόπο που λειτουργούν οι παιδαγωγοί, οι κοινωνικοί λειτουργοί, οι παιδοψυχολόγοι και οι παιδίατροι του Δήμου Πειραιά.
Ομιλητές ήταν: ο Δρ. Σταυριανέας Νικόλαος, Καθηγητής Δερματολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών,
με θέμα: «Συνηθισμένες δερματοπάθειες της παιδικής ηλικίας μολυσματικές και μη», ο Δρ. Καφετζής Δημήτριος, Καθηγητής Παιδιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα: «Αντιγνωμίες και επιβεβαιώσεις των εμβολιασμών», η κα Μαυρομάτη Ευγενία, Παιδοψυχολόγος του Δήμου Πειραιά, με θέμα: «Η ανάπτυξη δημιουργικής σκέψης στα παιδιά», η κα Ντόνου Υακίνθη, Κοινωνική Λειτουργός του Δήμου Πειραιά, με θέμα: «Η οικογένεια σε κρίση σήμερα» και ο Δρ. Βουτυράκος Παναγιώτης, Παιδοψυχίατρος, Δ/ντής Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής, με θέμα «Ο ρόλος των υπηρεσιών της ψυχικής υγείας».
 Η Αντιδήμαρχος των Βρεφονηπιακών Σταθμών κ. Ευαγγελία Σαρρή, τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία της : «Σας καλωσορίζω στο φιλόξενο χώρο του Πανεπιστημίου Πειραιά και ευχαριστώ από καρδιάς τον πρύτανη κ. Γεώργιο Οικονόμου για την συνεργασία και την ευγενική παραχώρηση του αμφιθεάτρου, επίσης ευχαριστώ θερμά όλους εσάς, για την σημερινή παρουσία σας σε αυτή τη σημαντική επιστημονική ημερίδα. Μαζί μας σήμερα είναι διακεκριμένοι επιστήμονες, οι οποίοι θα αναφερθούν σε πολύ σημαντικά θέματα. Στόχος μας είναι η άμεση και συνεχής πληροφόρησή σας σε αυτόν τον υπερευαίσθητο τομέα που αφορά την ψυχική και σωματική υγεία των παιδιών μας. Κυρίες και κύριοι, Σήμερα που η οικογένεια πλήττεται, που έχουν γίνει τόσες ανατροπές στη ζωή μας, που οι γονείς βρίσκονται απέναντι σε δυσεπίλυτα προβλήματα και που καλούνται να τα αντιμετωπίσουν σε σχέση με τα παιδιά τους, η συμβουλευτική γονέων, οι διαλέξεις, τα σεμινάρια, οι ημερίδες, έχουν στόχο να ενδυναμώσουν το ρόλο του γονέα, ώστε να είναι σε θέση να βοηθήσει το παιδί του. Να ανταποκριθούμε όλοι μας, στο δύσκολο έργο που έχουμε να επιτελέσουμε και να βάλουμε γερά θεμέλια στη διαμόρφωση του χαρακτήρα τους. Ακόμη, να χτίσουμε δυνατά θεμέλια και πάλι στο θεσμό της οικογένειας.»
Στη συνέχεια η κα Σαρρή, μιλώντας για το έργο των Βρεφονηπιακών Σταθμών, σημείωσε: «Να μου επιτρέψετε να αναφερθώ επιγραμματικά στο έργο που επιτελούν, στο συγκεκριμένο τομέα οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί του Δήμου μας. Από την πλευρά μας, στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς του Δήμου, παρακολουθούμε την πορεία της ψυχοκοινωνικής ανάπτυξης των νηπίων, μέσα στην ομάδα, με τις κοινωνικούς λειτουργούς, οι οποίες συνεργάζονται στενά με τις παιδαγωγούς, τις παιδοψυχολόγους και τους παιδιάτρους του Δήμου Πειραιά. Οι παιδοψυχολόγοι και οι κοινωνικοί λειτουργοί μας, παρέχουν ανάλογη συμβουλευτική και ψυχολογική στήριξη στην οικογένεια με σκοπό την πρόληψη κατ΄ αρχήν και παρεμβαίνουν και θεραπευτικά όπου χρειάζεται με σκοπό: την αποδοχή του προβλήματος και σχεδιάζουν τον τρόπο παρέμβασης. Εδώ θέλω να πω ότι κάθε κίνηση που γίνεται, γίνεται πολύ προσεκτικά. Ακόμη, παραπομπή σε εξειδικευμένα διαγνωστικά κέντρα ή νοσοκομεία και άλλους τοπικούς φορείς. Τώρα σε ότι αφορά την παιδική προστασία, γίνεται διεξαγωγή κοινωνικής έρευνας, όπου εντοπίζονται περιπτώσεις παραμέλησης και κακοποίησης παιδιών. Παραπομπή σε εξειδικευμένους φορείς διάγνωσης και θεραπείας για προβλήματα συμπεριφοράς, μαθησιακές δυσκολίες, συναισθηματικές δυσκολίες των παιδιών ή προβλήματα ψυχικής υγείας των γονέων. Oργάνωση συμβουλευτικών συναντήσεων γονέων, με σκοπό την ενημέρωση και την αντιμετώπιση των προβλημάτων, για την ομαλή ψυχοσωματική ανάπτυξη και υγεία των παιδιών. Λειτουργία Υποστηρικτικής Ομάδας Γονέων. Στήριξη της οικογένειας στο πλαίσιο των παραπάνω προγραμμάτων.»
Κλείνοντας την ομιλία της η Αντιδήμαρχος Βρεφονηπιακών Σταθμών τόνισε: «Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς, το Δήμαρχο μας Βασίλη Μιχαλολιάκο, γιατί είναι ο δυνατός πυλώνας σε αυτή την μεγάλη προσπάθεια που γίνεται. Γιατί είναι αρωγός και γιατί από την πρώτη ημέρα της Δημοτικής Αρχής, η προτεραιότητα ήταν και είναι μία: Να μην μείνει παιδί έξω από τους παιδικούς σταθμούς του Δήμου, έξω από την αγκαλιά μας. Να υπάρξει βελτίωση με κάθε τρόπο στις υποδομές. Και στο προσωπικό μας κάθε δυνατή επιμόρφωση, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε. Επίσης, θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους εκλεκτούς ομιλητές μας: Τον καθηγητή Δερματολογίας κ. Σταυριανέα, τον καθηγητή Παιδιατρικής κ. Καφετζή, τον Παιδοψυχίατρο κ. Παναγιώτη Βουτυράκο, ο οποίος ήταν υπεύθυνος και του επιμορφωτικού προγράμματος, με θέμα: «Αυτισμός και Διάχυτες διαταραχές στην ανάπτυξη βρεφών και νηπίων», διάρκειας 12 θεωρητικών και 5 πρακτικών ωρών, που διοργάνωσε ο Δήμος Πειραιά, σε συνεργασία με την αστική μη κερδοσκοπική Εταιρεία Ψυχοκοινωνικών Μελετών. Επίσης, την Παιδοψυχολόγο κα Μαυρομάτη Ευγενία, την κοινωνική λειτουργό κυρία Ντόνου Υακίνθη και τη δημοσιογράφο κα Μαίρη Βλαχάκου.» Στο τέλος της ημερίδας πραγματοποιήθηκε η απονομή Βεβαιώσεων συμμετεχόντων στο επιμορφωτικό σεμινάριο που διοργάνωσε ο Δήμος Πειραιά, σε συνεργασία με την «Εταιρεία Ψυχοκοινωνικών Μελετών».



Δεν υπάρχουν σχόλια: