Η κοπή της Βασιλόπιτας της Πανελλήνιας Ένωσης Γυναικών Μάνης


Στην κατάμεστη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Ιερού Ναού της Παναγίας Οδηγήτριας στο Λόφο Βώκου, στα Μανιάτικα του Πειραιά, έκοψε την πατροπαράδοτη Βασιλόπιτα, η Πανελλήνια Ένωση Γυναικών Μάνης.
Σύντομο χαιρετισμό στην εκδήλωση έκαναν ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ, ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος και ο Βουλευτής Α΄ Πειραιά και Νησιών κ. Κώστας Κατσαφάδος, οι οποίοι ευχήθηκαν στα μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης, υγεία και πλούσια δραστηριότητα.
Στους τυχερούς που βρήκαν τα δύο φλουριά, προσφέρθηκαν μία εικόνα και ένας πίνακας ζωγραφικής, έργα των μελών του Δ.Σ. της Ένωσης, της αγιογράφου Δέσποινας Γιατράκου και της ζωγράφου Ανθής Αντάσουρα - Κόκκινου.
Ακολούθησε λαχειοφόρος αγορά με πλούσια δώρα, προσφορές μελών και φίλων της ΠΕΓΜ,  στους παρευρισκόμενους.
Τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση:
Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος, ο Βουλευτής Α' Πειραιά και Νησιών της ΝΔ κ. Κώστας Κατσαφάδος.
Xαιρετισμό απέστειλε ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Ι. Τραγάκης, ο οποίος απουσίαζε σε αποστολή του Κοινοβουλίου και η Βουλευτής Λακωνίας κα Φεβρωνία Πατριανάκου. Παρούσα στην εκδήλωση ήταν η κα Τραγάκη.
Ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων κ. Μενέλαος Δασκαλάκης.
Ο Πρόεδρος του ΕΟΤ κ. Χρήστος Πάλλης. Ο τ. Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης κ. Κυριάκος Μιχαλολιάκος. Ο Επίτιμος Πρόεδρος του Δ.Σ. Πειραιά κ. Παναγιώτης Κουβάτσος.
Ο Γ. Γ. του Δήμου Πειραιά κ. Στέλιος Διαμαντίδης.
Οι Αντιδήμαρχοι: κ.κ. Στάθης Κωνσταντούζος, Λίτσα Σαρρή, Γρηγόρης Καψοκόλης, Γιάννης Μελάς, Πέτρος Πουλικαράκος.
Οι πολιτευτές της  ΝΔ και Δημοτικοί Σύμβουλοι Πειραιά: κ. Νίκος Βλαχάκος και κα Ζωή Ρούσσου.
Η Περιφερειακή Σύμβουλος και τέως Πρόεδρος της Π.Ε.Γ.Μ. κα Λίτσα Πετράκου - Αγαλλοπούλου.
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Πειραιά: κα Εβίτα Αλεξανδράτου και κ.κ. Γιάννης Παππάς και Χρήστος Βουγιουκλάκης. Ο Δημοτικός Σύμβουλος Μάνης κ. Αντώνης Γατέας.
Ο Πρόεδρος 5ης Κοινότητας Πειραιά κ. Θεόδωρος Σκορδίλης και η Κοινοτική Σύμβουλος κα Αθανασοπούλου.
Η Πρόεδρος της Πανλακωνικής & Πρόεδρος Διεθνούς Ένωσης Γυναικών Λακωνίας κα Ειρήνη Μουσταφέλου. Ο Πρόεδρος της ‘Ενωσης Απανταχού Μανιατών κ. Σταύρος Μπαζάκος. Χαιρετισμό απέστειλε η κα Γιώτα Ρίτσου, πρώην Πρόεδρος της ΠΕΓΜ.
Επίσης, οι  Πρόεδροι: ΝΟΔΕ Πειραιά κ. Κυριάκος Καλογεράκος, Γυναικών Πελοποννήσου κα Κική Καλογεράκου, Ν.Δ. Αγίου Βασιλείου κα Καίτη Σαλπέα, της ΧΕΝ Ν. Φαλήρου κα Σταματοπούλου, του Συλλόγου "Η γειτονιά μας" κα Ουρανία Περιμένη, του Συλλόγου Σκουταρίου Αν. Μάνης «Η Βορδώνα», κ. Σωτήρης Βλαχουτσάκος, της «Πολύμορφης Έκφρασης Πολιτισμού  και Παράδοσης Λίνα Λαβούτα Μαντά»,  κα Ξανθένια Μαντά, της Αδελφότητας  Κρητών Πειραιά «Η ΟΜΟΝΟΙΑ» κ. Θεόδωρος Τσόντος. Ο Εκπρόσωπος των καταστηματαρχών Αγίας Σοφίας κ. Κωνσταντίνος Τσόγκας κ.α



 Η Πρόεδρος της Π.Ε.Γ.Μ. κα Νόρα Μιχαλολιάκου, τόνισε μεταξύ άλλων, στην ομιλία της:
«Σας καλωσορίζουμε στην εκδήλωση για την κοπή της πατροπαράδοτης Βασιλόπιττας για το έτος 2013. Θα ήθελα καταρχήν να ευχηθώ σε εσάς και τις οικογένειες σας εκ μέρους του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Γυναικών Μάνης χρόνια πολλά, με υγεία, αγάπη, αισιοδοξία και ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.
Πριν ένα χρόνο συναντηθήκαμε πάλι εδώ στο φιλόξενο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Παναγίας Οδηγήτριας, ψηλά στο λόφο Βώκου, για την ευλογία και κοπή της πίτας μας. Η επιλογή του χώρου δεν είναι τυχαία. Για εμάς δεν είναι κοσμική εκδήλωση. Θέλαμε η Εκκλησία όπως άλλωστε είθισται να ευλογήσει την βασιλόπιτα της Ένωσης μας στο χώρο της, σε μια ταπεινή, αλλά περήφανη γειτονιά του Πειραιά, όπου κατοικούν πολλοί συμπατριώτες μας.
Η Πανελλήνια Ένωση Γυναικών Μάνης ιδρύθηκε το 1998 και εκπροσωπείται από γυναίκες υπερήφανες για την καταγωγή τους, αλλά και με εσωτερική ανάγκη να αποδειχτούμε άξιες Μανιάτισσες, στην πράξη. Εμείς οι σύγχρονες Μανιάτισσες που κατοικούμε μακριά από τα πάτρια εδάφη, έχουμε ως πρότυπο τις γιαγιάδες μας, οι οποίες πρωταγωνιστούσαν στην μικρή κοινωνία της αδούλωτης Μάνης. Εργαζόντουσαν σκληρά νυχθημερόν για την επιβίωση της οικογένειας τους, αλλά και όταν χρειάστηκε συνέβαλλαν καθοριστικά στην προάσπιση της Πατρίδας.

Το 2012, παρουσία σας, ως νεοεκλεγέν Διοικητικό Συμβούλιο, δεσμευτήκαμε να εργαστούμε με προσήλωση και δημιουργική διάθεση για να αναδείξουμε τον τόπο καταγωγής μας, αλλά και να συνεισφέρουμε στους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη.

Να υλοποιήσουμε δράσεις που θα είχαν μετρήσιμο όφελος για το κοινωνικό σύνολο. Την ώρα που η οικονομική,


κοινωνική κρίση και κρίση αξιών βρίσκεται στο ζενίθ, εμείς να προσφέρουμε ουσιαστικά στο συνάνθρωπό μας. Όχι ως πάρεργο, ούτε με διάθεση φιλανθρωπίας, αλλά ως πηγαία ανάγκη προσφοράς και συμπαράστασης στους συμπολίτες μας που το χρειάζονται.

Την χρονιά που μας πέρασε σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε δράσεις οι οποίες προήγαγαν την ιστορία, τις ομορφιές, τις αξίες, τα ήθη και τα έθιμα της Μάνης.

… Όπως πληροφορηθήκατε, διοργανώνουμε δράσεις αυτόνομα ως Π.Ε.Γ.Μ., αλλά και σε συνεργασία με άλλους συλλόγους, αυτό γιατί πιστεύουμε απόλυτα ότι με την συνεργασία, μπορούμε να καταφέρουμε περισσότερα.
Η Π.Ε.Γ.Μ. της οποίας  έχω την τιμή να είμαι Πρόεδρος, θα πραγματοποιήσει στις 16 Μαρτίου, στην Αρεόπολη, «Μανιάτικο Αντάμωμα», με τους Εκπολιτιστικούς Συλλόγους της Μάνης, με σκοπό τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των συλλόγων και τη δημιουργία κοινών δράσεων για την προβολή της πατρίδας μας.

Στους ίδιους ρυθμούς θα κινηθούμε και το 2013. Σας προσκαλούμε να παρακολουθήσετε τις δράσεις μας κι απευθυνόμενη προς τις Μανιάτισσες και τις Μανιατόνυφες να πω ότι εάν τα όσα ακούσατε σας ενέπνευσαν να γίνετε μέλη της Ένωσης μας.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: