Η οικονομική κρίση «χτύπησε» & τις σχέσεις

Επιμέλεια Άρθρου: Τζούλια Κωνσταντοπούλου
Στοιχεία από: DR. ΘΑΝΟΣ Ε. ΑΣΚΗΤΗΣ, Νευρολόγος –Ψυχίατρος, Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών- Πρόεδρος Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

Η οικονομική κρίση αναμφίβολα επιδρά στην καθημερινότητα μας. Πώς όμως αυτή επηρεάζει τις σχέσεις των ζευγαριών; Ποιά είναι τα θέματα που τίθενται επί τάπητος σε μια σχέση όταν τα οικονομικά δυσκολεύουν; Στα ζητήματα αυτά έρχεται να μας απαντήσει ο DR. Θάνος Ε. Ασκητής, νευρολόγος –ψυχίατρος, βασισμένος στα αποτελέσματα έρευνας, η οποία στηρίχτηκε στα δεδομένα που προκύπτουν μέσω των τηλεφωνημάτων που γίνονται στη Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας.


Η οικονομική κρίση στη χώρα μας έχει επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό μεγάλο ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού. Η οικονομική δυσπραγία αλλά και η ανασφάλεια για το μέλλον έχουν, εκτός των άλλων και σημαντικές ψυχολογικές επιπτώσεις. Αυτό σημαίνει ότι προκαλούν άγχος, ανησυχία, αίσθημα αβεβαιότητας, ακόμη και απόγνωση. Οι αρνητικές αυτές επιπτώσεις στον καθένα ατομικά δεν αφήνουν ανεπηρέαστο το ζευγάρι. Ειδικά όταν η ίδια η σχέση έχει κάποια «κενά», η επίδραση της οικονομικής κρίσης μπορεί να είναι καταλυτική. Σύμφωνα με έρευνα της Συμβουλευτικής Γραμμής Σεξουαλικής Υγείας σε 100 άτομα που κάλεσαν στη γραμμή τους μήνες Νοέμβριο- Δεκέμβριο 2010 προέκυψε ότι η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει σε μεγάλο ποσοστό τη ζωή των καλούντων γενικότερα (92%), τη σχέση τους σε ποσοστό 44% και τη σεξουαλική τους ζωή σε ποσοστό 60%.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία της Συμβουλευτικής Γραμμής Σεξουαλικής Υγείας για το έτος 2010, παρατηρείται ότι τα τηλεφωνήματα ανθρώπων που ζήτησαν βοήθεια για κάποιο σεξουαλικό πρόβλημα ή πρόβλημα σχέσης στη γραμμή αυξάνονται σταδιακά. Το τρίμηνο Ιανουάριος-Φεβρουάριος-Μάρτιος υπήρξαν 458 τηλεφωνήματα, το τρίμηνο Απρίλιος-Μάιος-Ιούνιος παρατηρείται μια μικρή αύξηση, με σύνολο 470 τηλεφωνημάτων, το τρίμηνο Ιούλιος-Αύγουστος-Σεπτέμβριος υπάρχει μια σημαντική αύξηση των κλήσεων που φτάνουν τα 521 τηλεφωνήματα, το τελευταίο τρίμηνο του 2010, Οκτώβριος-Νοέμβριος-Δεκέμβριος, παρατηρείται μια αύξηση, με αποτέλεσμα οι κλήσεις στη γραμμή να φτάνουν τις 543, ο μεγαλύτερος αριθμός τηλεφωνημάτων όλου του έτους, με ποσοστό αύξησης της τάξεως του 18.5%, σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Από αυτή τη βαθμιαία και ανοδική πορεία των τηλεφωνημάτων στη Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής, αντιλαμβανόμαστε ότι η οικονομική κρίση ενδεχομένως έχει επιφέρει αύξηση των προβλημάτων στη σχέση και στη σεξουαλική ζωή των ζευγαριών. Ωστόσο, το γεγονός ότι ο κόσμος καλεί στη γραμμή, δείχνει ότι η σεξουαλική ζωή και η ποιότητα της σχέσης του συνεχίζει να τον απασχολεί και δεν παύει να επιδιώκει και να διεκδικεί τρόπους διαχείρισης και λύσης των προβλημάτων του. Με λίγα λόγια, δεν βάζει το σεξ στην άκρη της αγχωμένης καθημερινότητάς του, αλλά συνεχίζει να το έχει στη σημαντική θέση που του αξίζει .

Η αλήθεια είναι ότι σε περιόδους κρίσεων, οικονομικών ή άλλων, η σεξουαλική δραστηριότητα παρουσιάζει αύξηση, ως απάντηση στο άγχος και στο στρες που επιφέρει η κρίση. Ας μην ξεχνάμε ότι το σεξ κάνει καλό στην υγεία και στη διάθεσή μας. Έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που διατηρούν ενεργή τη σεξουαλική τους ζωή εμφανίζουν σημαντικά μικρότερο ποσοστό κατάθλιψης σε σύγκριση με ανθρώπους που δεν έχουν σεξουαλική ζωή. Επιπλέον, η καλή σεξουαλική ζωή φαίνεται να ενισχύει τη συναισθηματική επικοινωνία και τη συντροφικότητα ενός ζευγαριού. Συνεπώς στη δύσκολη αυτή περίοδο που διανύουμε πρέπει να μην ξεχνάμε τη σεξουαλική μας ζωή, αλλά να την ενισχύουμε και να αφιερώνουμε ποιοτικό χρόνο με το σύντροφό μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: