Συνεδρίασε για 1η φορά η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης

   Υπό την Προεδρία του Δημάρχου Πειραιά κ. Βασίλη Μιχαλολιάκου και με τη συμμετοχή εκπροσώπων 31 φορέων της πόλης, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης, την Παρασκευή, στις 18:00, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, με θέμα το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου για το έτος 2011.
    Το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου, παρουσίασε στους εκπροσώπους των φορέων της πόλης, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου κ. Στέλιος Διαμαντίδης. Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι εκπρόσωποι των φορέων, οι οποίοι τοποθετήθηκαν θετικά για τον νέο θεσμό, συζήτησαν με το Δήμαρχο για τα μικρά και μεγάλα έργα που αφορούν τον Πειραιά. Παρόντες στην πρώτη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης ήταν: ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Π. Κουβάτσος, ο Αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών και Αναπληρωτής Δημάρχου κ. Α. Κάρλες και η Δημοτική Σύμβουλος κ. Ρουμπίνη Ανδριοπούλου.


Το Τεχνικό Πρόγραμμα για το έτος 2011 είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Δήμου Πειραιά.


Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος, κατά την εισήγηση του τόνισε:
«Αν και όλοι γνωρίζετε ότι ήμουν από αυτούς που καταψήφισα τον Καλλικράτη, δεν μπορώ να μην αναγνωρίσω ότι ένα από τα καλά του είναι η δημιουργία της Επιτροπής Διαβούλευσης. Άλλωστε έχω ξαναπεί ότι ανήκω σε αυτή την κατηγορία των πολιτικών, που δίνουν τεράστια σημασία στο ακούωμεν.

Αισθάνομαι λοιπόν πολύ ικανοποιημένος από τη σημερινή μας συνάντηση και περιμένω τις απόψεις σας, σε ότι αφορά στα του Δήμου.
Πριν ακόμη αναλάβουμε τη διοίκηση, γνωρίζαμε την δεινή θέση στην οποία είχε περιέλθει ο Δήμος μας και τα τεράστια προβλήματα που θα αντιμετωπίζαμε στην προσπάθεια, ώστε να επανέλθει ο Δήμος σε πορεία ανάπτυξης, αλλά και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Το πρόγραμμα, το οποίο μαζί σχεδιάσαμε, θα υλοποιηθεί κατά λέξη. Βεβαίως, πρέπει να επισημανθεί αυτό που εξαρχής τονίσαμε, ότι δηλαδή βιώνουμε μια βαθιά κρίση σε πολλαπλά επίπεδα, η οποία δε σταματά στην οικονομική χρεοκοπία που παραλάβαμε, στην παράλυση του Διοικητικού Μηχανισμού που ήρθε σαν απόρροια μιας ριζωμένης καθεστηκυίας αντίληψης, στην υπερχρέωση του Δήμου, που, δυστυχώς, η κρίση που σας ανέφερα επεκτείνεται όχι μόνο στα οικονομικά αλλά σε επίπεδο ηθικών αξιών, αφού η αναξιοκρατία ανάγεται σε περισπούδαστη αρχή.
Η αδιαφάνεια και το ρουσφέτι ανάγονται σε μια κυρίαρχη λαϊκίστικη αντίληψη, η οποία θέλει όλα να θυσιάζονται στο βωμό αδόκιμων σχεδιασμών, που μόνο προοπτική δεν έχουν για τους ανθρώπους και την πόλη.
Εμείς, που μέσα από αυτές τις αντιλήψεις ερχόμαστε να απολογηθούμε, όταν αγωνιζόμαστε για τα αυτονόητα, το ξεπέρασμα δηλαδή της αλαζονείας και όχι μόνο, δεν φοβόμαστε την παραπληροφόρηση, τις κραυγές των απειλών και τους εκβιασμούς αυτών που συνεχώς υποβαθμίζουν ή δεν αναφέρουν καθόλου τα επιτεύγματα, αλλά, υπερτονίζουν συνεχώς τα προβλήματα που οι ίδιοι δημιούργησαν και εμείς κληρονομήσαμε. Δεν είναι δυνατόν οι εμπρηστές να εμφανίζονται σαν πυροσβέστες. Αυτό είναι μικροπολιτική είναι πολιτική απάτη κατά των πολιτών. Μένουμε σταθεροί στις προγραμματικές μας εξαγγελίες και με αποφασιστικότητα εφαρμόζουμε το Πρόγραμμά μας για την ανάπτυξη της πόλης σε όλους τους τομείς.

Το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2011συμπίπτει με την πραγματική έναρξη υλοποίησης του Προγράμματος ΕΣΠΑ, γεγονός που σηματοδοτεί την κατασκευή μεγάλων έργων τα οποία θα συμβάλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2011 είναι ρεαλιστικό, είναι αναπτυξιακό, είναι κυρίως αξιόπιστο. Περιλαμβάνει μελέτες και έργα συνεχιζόμενα και νέα συνολικού προϋπολογισμού 32.497.362 ευρώ, όταν το προηγούμενο ήταν 92.500.000 ευρώ!!
Είναι αξιόπιστο, διότι, αν αφαιρέσετε τα επιχορηγούμενα έργα και τα νέα έργα από επενδυτικά προγράμματα, το κόστος των υπολοίπων έργων είναι ίσο με τα πραγματικά έσοδα του δήμου.
Συγκεκριμένα περιλαμβάνονται: τα έργα συντήρησης όλων των κοινόχρηστων χώρων και των κτιρίων του δήμου, καθώς και προτάσεις που σχεδιάζουμε με τις υπηρεσίες μας για τη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.
Διευκρινίζω ότι θα υποβάλλουμε ολοκληρωμένους φακέλους με ώριμες προτάσεις σε όλες τις προσκλήσεις του ΕΣΠΑ που θα δημοσιευτούν.
Η πλατφόρμα του σχεδιασμού μας περιλαμβάνει, από τη μια μεριά έργα βάσης στο πλαίσιο των ρεαλιστικών δυνατοτήτων του Δήμου, στην καθαριότητα, την ασφάλεια, τις αστικές αναπλάσεις, στο νοικοκύρεμα δηλαδή.
Και από την άλλη μεριά περιλαμβάνει έργα αιχμής για το αύριο του Πειραιά που πρέπει όμως να θεμελιωθούν τώρα, για να μη χάνεται άλλος χρόνος, έργα που κατά κύριο λόγο θα στηρίζονται σε πόρους από ΣΔΙΤ όσο και αυτό να ενοχλεί κάποιους, φτάνει να υπάρχει η διαφάνεια και η αποτελεσματικότητα στην εφαρμογή τους και γι αυτό εγγυώμαι εγώ προσωπικά.
Σας ευχαριστώ πολύ και εύχομαι να έχουμε δημιουργικό διάλογο.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: