Ο Σπ. Σπυρίδων κεντρικός εισηγητής στο ESPON 2013

Κεντρικός εισηγητής σε συνάντηση εργασίας του Παντείου Πανεπιστημίου, με αντικείμενο τις στρατηγικές ολοκληρωμένης χωρικής ανάπτυξης, ήταν ο Σπύρος Σπυρίδων. Η συνάντηση διοργανώθηκε στις 10 Μαρτίου από το Πάντειο, ως Εθνικό Σημείο Επαφής του Προγράμματος ESPON 2013, δηλαδή του Ευρωπαϊκού δικτύου παρατήρησης για τη χωρική ανάπτυξη και συνοχή. Συντονιστής της συζήτησης ήταν η Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης, Διευθύντρια του Εθνικού Σημείου Επαφής ESPON 2013, Στέλλα Κυβέλου.


Στην εισήγησή του ο κ. Σπυρίδων, με βάση την εμπειρία του ως Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας για την τριετία 2006-2009 και τη συμμετοχή του κατά την τρέχουσα περίοδο (2011-2014) στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής υπό την ιδιότητα του Περιφερειακού Συμβούλου Νήσων, ανέλυσε τις δυσκολίες που ήδη παρουσιάζονται κατά την εφαρμογή του προγράμματος «Καλλικράτης». Έδωσε, επίσης, έμφαση στις στρατηγικές ολοκληρωμένης αστικής ανάπτυξης και κυρίως στο ρόλο των ολοκληρωμένων προγραμμάτων αστικής αναγέννησης, ζήτημα στο οποίο δραστηριοποιείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αναλαμβάνοντας μάλιστα, τον Ιούνιο του 2010, ως Μέλος της Επιτροπής Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να συντάξει σχετική γνωμοδότηση, ενόψει των αποτελεσμάτων της Ισπανικής Προεδρίας.

Στη συνάντηση εργασίας συμμετείχαν εταίροι του προγράμματος ESPON από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Κύπρο, τη Βουλγαρία και τη Μάλτα, στελέχη υπουργείων, καθηγητές πανεπιστημίων που έχουν ήδη εκπονήσει μελέτες και έργα για το ESPON, εκπρόσωποι Περιφερειών, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης και η Γενική Γραμματέας Χωροταξίας και Αστικών Αναπλάσεων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Μαρία Καλτσά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: