Χρήστου: Να φύγουν άμεσα οι φυλακές από τον Κορυδαλλό

Με αφορμή  την απόπειρα απόδρασης από τις φυλακές Κορυδαλλού, ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Στ. Χρήστου εξέδωσε το εξής δελτίο τύπου:
Κατόπιν του τραγικού γεγονότος της απόπειρας απόδρασης και της πολύωρης ομηρίας πολιτών στις φυλακές Κορυδαλλού στις 12.12.2011, αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι οι κάτοικοι του Δήμου Κορυδαλλού ζουν κάτω από το καθεστώς του τρόμου μέσα στην ίδια τους την πόλη, μη μπορώντας να λειτουργήσουν στην καθημερινότητά τους.
Πρόθεση και της πολιτείας μετά από αίτημα του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Μιλτιάδη Παπαϊωάννου είναι η χωροθέτηση νέου καταστήματος κράτησης εντός των ορίων της Αττικής, που θα επιτρέψει την κατάργηση του εν λόγω καταστήματος στον Κορυδαλλό, ούτως ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του υπερπληθυσμού των φυλακών και να συμβάλλει στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, με σεβασμό στα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα των κρατουμένων.
Για το λόγο αυτό ο Υπουργός ζήτησε από τον Πρόεδρο του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Αθήνας κ. Ι. Πολύζο να καταρτίσει μία τετραμελή επιτροπή που θα εξετάσει τη χωροθέτηση του νέου καταστήματος κράτησης, στην οποία και ορίστηκε ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας Αττικής ο κ. Στ. Χρήστου.

Η Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά και ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά και εκπρόσωπος της Περιφέρειας στην Επιτροπή για την εξέταση της χωροθέτησης νέου καταστήματος κράτησης εντός των ορίων Αττικής κ. Στ. Χρήστου, εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γ. Σγουρό στη συνεδρίαση της «Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για την εξέταση του σωφρονιστικού συστήματος της χώρας και των συνθηκών διαβίωσης των κρατουμένων» στις 31.05.2011 κατέθεσε τις κάτωθι προτάσεις:
• Άμεση ολοκλήρωση της αναθεώρησης της απόφασης 28704/4362/2001 «Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Καταστημάτων Κράτησης» και προσαρμογή της στα σημερινά δεδομένα
• Συμμετοχή εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο Κεντρικό Επιστημονικό Συμβούλιο Φυλακών, το οποίο είναι το θεσμοθετημένο ανεξάρτητο συμβουλευτικό όργανο σωφρονιστικής πολιτικής της ελληνικής πολιτείας.
• Εφαρμογή των διακρατικών συμφωνιών για επαναπροώθηση των αλλοδαπών κρατουμένων και έκτιση της ποινής σε φυλακές της χώρας τους, αφού το 65% των κρατουμένων είναι αλλοδαποί.
• Άμεση ενημέρωση από τα Υπουργεία Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής για τους χώρους που έχουν προεπιλεγεί για τη χωροθέτηση της νέας Δικαστικής Φυλακής Αθηνών προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η διαβούλευση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους φορείς των συγκεκριμένων περιοχών.
• Επικαιροποίηση του χρονοδιαγράμματος απομάκρυνσης των φυλακών από τον Κορυδαλλό, με πρόταση της Διακομματικής Επιτροπής στους αρμόδιους Υπουργούς.
• Έκδοση πορίσματος της Διακομματικής Επιτροπής για το θέμα της διάλυσης των φυλακών Κορυδαλλού με καταγραφή όλων των απόψεων Κομμάτων , Αυτοδιοίκησης και φορέων.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Στέφανος Χρήστου, ο οποίος έχει πρωτοστατήσει στις κινητοποιήσεις και τους αγώνες των Κορυδαλλιωτών για τη διάλυση και απομάκρυνση των φυλακών από την περιοχή, συμπαραστέκεται στο μείζονος σημασίας και δίκαιο αίτημα του Δημάρχου Κορυδαλλού κ. Στ. Κασιμάτη και των κατοίκων του Δήμου, ζητώντας από την πολιτεία να περιληφθούν στο υπό κύρωση νομοθέτημα για το ρυθμιστικό της Αθήνας συγκεκριμένοι χώροι εντός της Αττικής για την κατασκευή νέων σωφρονιστικών καταστημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: