H Bασιλόπιτα του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά γιόρτασε την αρχή του νέου έτους, με την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας την Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012 στην αίθουσα Βαρώνου Κίμωνος Ράλλη του Πειραϊκού Συνδέσμου. Μια νότα αισιοδοξίας ότι πολλά μπορούν ν’ αλλάξουν όταν είμαστε όλοι ενωμένοι και εργαστούμε συλλογικά προς αυτή την κατεύθυνση, έδωσε η ομιλία του Προέδρου του Συλλόγου Στέλιου Μανουσάκη, ο οποίος αναφέρθηκε στα ακόλουθα:
«Η έλευση της νέας χρονιάς είναι από μόνη της ένα χαρμόσυνο γεγονός που είθισται να φέρνει σε όλους μας έναν τόνο αισιοδοξίας και ανύψωσης του ηθικού. Όμως οι πρωτόγνωρες εξελίξεις που βιώνουμε τα τελευταία δύο χρόνια έχουν κυριολεκτικά σβήσει το χαμόγελο από τα χείλη μας και έχουν στερέψει τις όποιες καταθέσεις αισιοδοξίας στην Τράπεζα του μέλλοντός μας, όπως έλεγε και ο Καβάφης. Κυριαρχεί ένα αίσθημα απαισιοδοξίας και ανασφάλειας, ένα αίσθημα αναμονής της αναπότρεπτης κατάρρευσης, περιμένοντας τελικά κάθε φορά να δούμε αν το περιβόητο βαρέλι έχει πάτο ή όχι.

Ο φετινός απολογισμός της χρονιάς που πέρασε –αν και έμοιαζε περισσότερο με δεκαετία εξαιτίας των όσων συνέβησαν- δεν μας ενθαρρύνει για το μέλλον. Αυτό που βιώνουμε σήμερα είναι ένας σκληρός, ανελέητος, ιδιότυπος οικονομικός πόλεμος. Θύματα του πολέμου αυτού καταγράφονται μέχρι σήμερα οι εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι, όσοι βρίσκονται στο κατώφλι της ανεργίας χωρίς καμία προοπτική, οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα που υφίστανται την καταρράκωση των εργασιακών δικαιωμάτων τους, που με θυσίες κατοχύρωσαν πριν από δεκαετίες και σήμερα καταργούνται στο όνομα μιας χίμαιρας που αποκαλείται μη-πτώχευση.

Οι πολιτικές ηγεσίες του τόπου μας μόνο απογοήτευση μας προσέφεραν τα τελευταία χρόνια. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι αυτοί που μας κυβερνάνε όλα αυτά τα χρόνια αναρριχήθηκαν στην εξουσία με τη δική μας ανοχή και συνενοχή. Γιαυτό αν θέλουμε κάποτε να αλλάξουμε την κακοδαιμονία αυτού του τόπου θα πρέπει πρώτα να αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι, να επανακτήσουμε τη χαμένη αυτοεκτίμησή μας, τον προσανατολισμό μας σε σταθερές αξίες και αρχές και να εργαστούμε για την ανοικοδόμηση της χώρας μας.

Είναι πάγια θέση του ΔΣΠ τα τελευταία χρόνια να ενθαρρύνει κάθε νομοθετική πρωτοβουλία όταν είναι αποτέλεσμα οικονομικών και κοινωνικών αλλαγών. Δεν πρέπει όμως, αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία να είναι σε βάρος των ατομικών και δικονομικών δικαιωμάτων του πολίτη, καθώς και να του δυσκολεύει την πρόσβασή του στη δικαιοσύνη.

Δεν μπορούμε όμως, να δεχθούμε στο όνομα και στο βωμό της «επιτάχυνσης», την οποία επικαλείται το υπό ψήφιση νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης να επιχειρείται με τρόπο πρωτόγνωρο η αλλαγή του συστήματος απονομής της δικαιοσύνης. Επίσης, το φορολογικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο καταργεί διατάξεις του πρόσφατα ψηφισθέντος 3919/2011 που επιτρέπει τη σύσταση δικηγορικών εταιρειών μεταξύ δικηγόρων από διαφορετικές πόλεις και ιδίως υποκαταστημάτων.

Το σύνολο του νομικού κόσμου είναι αντίθετο με τις επιλογές αυτές, αλλά «το αυτί τους δεν ιδρώνει» καθόλου.

Δεν θέλω να σας κουράσω με στείρους απολογισμούς πεπραγμένων, όπως συνηθίζεται. Το έργο του ΔΣΠ είναι γνωστό όχι μόνο στα μέλη, αλλά και στους Πειραιώτες γενικότερα. Η κοινωνική δράση του Συλλόγου μας τη χρονιά που πέρασε στο πλαίσιο της ενεργού συμμετοχής μας στα κοινά της πόλης μας είχε ως αίσιο αποτέλεσμα την ικανοποίηση ενός δίκαιου αιτήματος του Πειραϊκού λαού που αφορούσε τη μετεγκατάσταση του ΟΚΑΝΑ από την οδό Νοταρά εντός Νοσοκομειακών Μονάδων. Ήταν κοινή απαίτηση όλων των φορέων της πόλης μας την οποία στηρίξαμε επί σειρά ετών, μέσα από το Συμβούλιο Πόλης προς όλους τους αρμόδιους φορείς με πληθώρα επιχειρημάτων, που τελικά όπως αποδεικνύεται θα αποβεί πρωτίστως υπέρ των ίδιων των ασθενών του Οργανισμού.

Ο ΔΣΠ επιμελήθηκε της διοργάνωσης επιστημονικών συνεδρίων που προήγαγαν τον επιστημονικό του ρόλο και συνέβαλαν σημαντικά στην προώθηση των θεμάτων που πραγματεύτηκαν. Ιδιαίτερη μνεία αρμόζει στο τελευταίο συνέδριο που διοργάνωσε ο Σύλλογός μας στις 2-3 Δεκεμβρίου εις μνήμην του Καθηγητή Ιωάννη Μανωλεδάκη, που καταδεικνύει τη δυναμική που έχει αναπτύξει ο ΔΣΠ τα τελευταία χρονιά, μαζί με τα επιστημονικά σεμινάρια για τους νέους δικηγόρους. Εξίσου σημαντική είναι και η προσφορά του Συλλόγου μας στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας, αφού η διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων από την Επιτροπή Πολιτιστικών του Συλλόγου και τον υπεύθυνο Αντιπρόεδρο Μανώλη Κοτσώνη και το μέλος του ΔΣ Δημήτρη Σταθακόπουλο, υπήρξε άρτια, υποδειγματική, οι δε μουσικές εκδηλώσεις έχουν αφήσει κυριολεκτικά τις καλύτερες εντυπώσεις, γεγονός που ενισχύεται από τη συνεργασία του Συλλόγου μας με τη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών και το Ίδρυμα Ωνάση. Ανάλογη δραστηριότητα έχει και η χορωδία του Συλλόγου μας με το συνάδελφο Στρατή Σημαντήρη.

Δυστυχώς, κάθε χρόνο τέτοια μέρα ελπίζω να σας ανακοινώσω τη μετεγκατάσταση των Δικαστηρίων του Πειραιά, όμως για μια ακόμη χρονιά η πολιτική ηγεσία του τόπου μας με διάφορες προφάσεις μας γύρισε την πλάτη στο κρίσιμο ζήτημα του Δικαστικού Μεγάρου. Είναι ντροπή για τον νομικό πολιτισμό μας να στεγάζονται τα Δικαστήρια της πόλης μας σε κτίρια όπως αυτά της Σκουζέ, της Νοταρά, της Γούναρη και της οδού Νικήτα. Πρόκειται για εξόφθαλμη κοροϊδία σε βάρος των παραγόντων της δικαιοσύνης και των πολιτών, που αναγκάζονται να αποδίδουν και να ζητούν Δικαιοσύνη μέσα σε τριτοκοσμικές συνθήκες. Μέχρι σήμερα έχουν εξεταστεί πολλές προτάσεις, όπως η περίπτωση της ΧΡΩΠΕΙ, μετά της ΡΕΤΣΙΝΑ, του κτηρίου επί της ΘΗΒΩΝ, οι οποίες όμως φαίνεται ότι δεν ικανοποιούν τα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα εκείνων που βάζουν εμπόδια στην προώθηση της μετεγκατάστασης των Δικαστηρίων του Πειραιά. Ειδικά η περίπτωση του κτιρίου της ΘΗΒΩΝ φαντάζει ιδανική, αφού πρόκειται για ένα συγκρότημα 40.000 μ2 με χώρους στάθμευσης υπόγειους και υπαίθριους, έτοιμο από το 2006 που άλλοτε προοριζόταν επί ΠΑΣΟΚ να στεγάσει το ΥΠΕΧΩΔΕ και άλλοτε επί ΝΔ το Υπ. Πολιτισμού. Μέχρι σήμερα παραμένει άδειο. Δυστυχώς, η οικονομική κρίση έδωσε δικαιολογίες σε όσους δεν θέλουν η πόλη μας να αποκτήσει ευπρεπές δικαστικό μέγαρο.

Κλείνοντας θα ήθελα να σας ευχαριστήσω από μέρους του ΔΣ του ΔΣΠ για τη σημερινή τιμητική για εμάς παρουσία σας και να σας ευχηθώ ολόψυχα χρόνια πολλά με υγεία και δύναμη.»

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους:

Ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος. Οι βουλευτές κ.κ. Δημήτριος Καρύδης, Εμμανουήλ Μπεντενιώτης, Παναγιώτης Μελάς, Γιάννης Διαμαντίδης, Αναστάσιος Νεράντζης. Ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Δημήτριος Κατσικάρης. Ο Δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας, κ. Λουκάς Τζανής. Ο περιφερειακός σύμβουλος Αττικής κ. Σπύρος Σπυρίδων, οι δημοτικοί σύμβουλοι Πειραιά κ.κ. Γιάννης Παππάς, Γιάννης Αγγελόπουλος, Γιάννης Καρδαράς και η κοινοτική σύμβουλος Πειραιά Κατερίνα Δουρέκα-Ταφλαμπά.

Από τον δικαστικό χώρο, η κ. Ρένα Ασημακοπούλου, Πρόεδρος του Αρείου Πάγου. Ο κ. Φωκίων Γεωργακόπουλος, Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Ο κ. Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, Πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος και ο κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Ο κ. Κωνσταντίνος Ζουρνατζής , Γεν. Γραμματέας της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών και ο κ. Παναγιώτης Δανιάς, μέλος του Δ.Σ. Η κ. Αγγελική Αλειφεροπούλου, Πρόεδρος Εφετών, Προϊσταμένη του Εφετείου Πειραιά και ο κ. Ιωάννης Χαμηλοθώρης, Πρόεδρος Εφετών, Πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Διευθύνσεως Εφετείου Αθηνών. Η κ. Αντιγόνη Τζελέπη, Πρόεδρος Πρωτοδικών, Πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Διευθύνσεως Πρωτοδικείου Πειραιά. Η κ. Αγγελική Παπαπαναγιώτου-Λέζα, Εφέτης Δ.Δ., Πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Διευθύνσεως Διοικητικού Πρωτοδικείου Πειραιά. Η κ. Πανωραία Θειακούλη, Προϊσταμένη του Ειρηνοδικείου Πειραιά , η κ. Γκόλφω Ζωγράφου, Πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Διευθύνσεως Ειρηνοδικείου Αθηνών και η κ. Δάφνη Μαγγανά, Προϊσταμένη του Πταισματοδικείου Πειραιά. Ο κ. Γρηγόριος Λαπατάς, Πρόεδρος Εφετών Πειραιά. Παρέστησαν επίσης ο κ. Δημήτρης Μαυρίδης, Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά, ο κ. Βασίλης Κορκίδης, Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, ο κ. Γεώργιος Ζησιμάτος, Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά, ο κ. Νίκος Παρασκευόπουλος, Πρόεδρος του Συλλόγου Βιβλιοπωλών και Εκδοτών Πειραιά, ο κ. Παναγιώτης Πετρόπουλος, Γεν. Γραμματέας του Πειραϊκού Συνδέσμου, ο κ. Παύλος Πολιτάκης, μέλος του Δ. Σ. του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά, πολλοί δικηγόροι και φίλοι του Συλλόγου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: