Η Ιωνίδειος Σχολή στο Ευρωκοινοβούλιο των Εφήβων

Στις 30 Μαρτίου δύο μαθητές της Β Λυκείου του Πειραματικού – Προτύπου Λυκείου της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά θα συμμετέχουν στο Ευρωκοινοβούλιο των εφήβων που διοργανώνεται από τη Βουλή του Αμβούργου, σαν δείγμα συμπαράστασης στην Ελλάδα. Η πρόσκληση προωθήθηκε από την Ελληνίδα πρόξενο στο Αμβούργο κ. Δημάκη, η οποία έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Το θέμα της ημερίδας είναι "Alles geregelt in Europa? Wir als Verbraucher im europaischen Binnenmarkt" ( στα ελληνικά "Ρυθμίζονται όλα στην Ευρώπη; Εμείς ως καταναλωτές μέσα στην ευρωπαϊκή αγορά") και αναφέρεται σε 4 υποθέματα όπως: ασφάλεια και τυποποίηση τροφίμων, παροχή υπηρεσιών,προστασία του περιβάλλοντος και Διαδικτυακές αγορές
Στην Ευρωπαϊκή βουλή των εφήβων πρόκειται:
• να γίνει μια προσπάθεια κατανόησης και διευκρίνισης των αρμοδιοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της καταναλωτικής πολιτικής, πώς και με ποιο σκεπτικό μπορούν να υλοποιηθούν οι κανονισμοί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
• να δοθεί η ευκαιρία για την ανταλλαγή των ιδεών από τους εκπροσώπους και να αφυπνίσει το ενδιαφέρον για την ευρωπαϊκή πολιτική π.χ. να ενθαρρύνει την πολιτική συνεργασία
• να δώσει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να ενισχύσουν το ρόλο τους ως αποδέκτες των παρεχόμενων υπηρεσιών και ως καταναλωτές, με κριτική αντιπαράθεση μέσο των δικών τους αποφάσεων και των ευθυνών τους.

Το γραφείο πληροφοριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διεξάγει τα ευρωπαϊκά φόρουμ νεολαίας από το 2011 ως το 2014 σε συνεργασία με τα γερμανικά κοινοβούλια των κρατιδίων την Ευρωπαϊκή βουλή των εφήβων για το θέμα των δικαιωμάτων και την ευθύνη των καταναλωτών/τριών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό απευθύνεται στους μαθητές και τους μαθητές των επαγγελματικών σχολείων καθώς και των λυκείων.

Η παρουσία των μαθητών της Ιωνιδείου θα είναι πολύ σημαντική, καθώς θα μεταφέρουν σημαντικές πληροφορίες στους γερμανούς ευρωβουλευτές και στους συμμαθητές τους σχετικά με το πώς εφαρμόζεται η νομοθεσία της Ευρώπης στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: