ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΙΑΠΩΝΙΚΟ «ΠΛΟΙΟ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ»

Αντιπροσωπεία από το Ιαπωνικό «Πλοίο της Ειρήνης», υποδέχθηκαν, σήμερα το μεσημέρι, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Παναγιώτης Κουβάτσος. Το «Πλοίο της Ειρήνης», έφθασε στον Πειραιά από την Ιταλία, με 1000 επιβάτες από πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων είναι και επιζώντες του ολοκαυτώματος της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι και συνεχίζει το γύρο της Γης, με σύνθημα «για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά».
Στο χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Μιχαλολιάκος τόνισε:
«Αποτελεί για μας ξεχωριστή τιμή και χαρά να υποδεχόμαστε εδώ στον Πειραιά το «Πλοίο της Ειρήνης». Και μαζί με το δικό σας μήνυμα προσθέτουμε και τη δική μας φωνή που λέει «όχι πια πόλεμοι, ναι σε έναν κόσμο ειρηνικό, χωρίς πυρηνικά όπλα».
Ο Πειραιάς, η Ελλάδα γνώρισε τη φρίκη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και τις επιπτώσεις της επόμενης ημέρας. Μετρήσαμε ένα εκατομμύριο νεκρούς. Για την ελευθερία όχι μόνο του Ελληνικού λαού, αλλά και όλων των λαών της Ευρώπης.
Σήμερα, δυστυχώς, η χώρα μας, η Ελλάδα βρίσκεται στη δίνη μιας νέας μορφής πολέμου, του οικονομικού πολέμου, που αποτελεί τη νέα μεγάλη απειλή για τους λαούς.
Θέλω σήμερα να καλωσορίσω και τους πολίτες, αθώα θύματα της φρίκης της κακής χρήσης της πυρηνικής ενέργειας.
Πολίτες που πλήρωσαν χωρίς να φταίνε τα δεινά μιας τραγωδίας χωρίς τέλος στο Ναγκασάκι και τη Χιροσίμα. Πολίτες όμως και από την μεγάλη τραγωδία του Τσερνόμπιλ.
Πρέπει όλοι μας να γίνουμε σοφότεροι ακούγοντας τις εμπειρίες τους.
Θέλω να πιστεύω ότι το «ταξίδι ειρήνης» που πραγματοποιείται θα έχει αποτέλεσμα.
Ώστε να μπει ένα τέλος στη φρίκη που προκαλεί ο πόλεμος, σε αμάχους και στις οικογένειές τους.
Ο Πειραιάς, να ξέρετε, ότι θα αποτελεί πάντα ένα λιμάνι ειρήνης για σας και τόσο εγώ, όσο και οι πολίτες του Πειραιά θα είναι δίπλα σας. Μαζί στο Κίνημα Ειρήνης και Ελευθερίας.

Με την ευκαιρία αυτής της παρουσίας σας, που αποτελεί τιμή για το Δημοτικό μας Συμβούλιο, θέλω να επαναλάβω ως Δήμαρχος του Πειραιά, μια πρόταση στη διεθνή κοινότητα, που είχε κάνει κάποτε ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής, για μόνιμη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στην κοιτίδα τους, την Αρχαία Ολυμπία. Πρότεινε επίσης, η Ελλάδα να παραιτηθεί από την εθνική κυριαρχία σε αυτό το χώρο και να χαρακτηρισθεί διεθνής. Να είναι η κοιτίδα της παγκόσμιας ειρήνης. Πρέπει να καταλάβουν όλοι οι πολιτισμένοι λαοί του κόσμου, ότι είναι απολύτως άδικο να ξοδεύουμε δισεκατομμύρια ευρώ για εξοπλισμούς, για όπλα του θανάτου, την ίδια ώρα που παιδιά πεθαίνουν από έλλειψη τροφής και φαρμάκων. Ας γίνετε σημαιοφόροι αυτής της παγκόσμιας ανάγκης για ειρήνη. Καλωσήρθατε στον Πειραιά.»

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά, κ. Παναγιώτης Κουβάτσος, ανέφερε:
«Φίλες και φίλοι του «Πλοίου της Ειρήνης», σας καλωσορίζω στην ιστορική και φιλόξενη αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά. Είναι μια ξεχωριστή ημέρα η σημερινή, διότι η Ελλάδα και ο Πειραιάς είναι υπέρ της ειρήνης.
Θα υιοθετήσω την πρόταση που έγινε για την αδελφοποίηση του Πειραιά με την πόλη της Ιαπωνίας, τη Φουκουσίμα και ελπίζω και εύχομαι ότι το Δημοτικό Συμβούλιο θα την αποδεχθεί.
Είμαστε ανεπιφύλακτα υπέρ της ειρήνης. Γι΄ αυτό φροντίζουμε και γι΄ αυτό αγωνιζόμαστε. Προσωπικά, καταθέτω ότι νιώθω ιδιαίτερη χαρά και τιμή για το φίλο Ιάπωνα που γλίτωσε από τον πυρηνικό όλεθρο.
Η προσπάθεια που κάνετε είναι πάρα πολύ μεγάλη. Εύχομαι να έχετε επιτυχία και το μήνυμα της ειρήνης να περάσει σε όλους τους λαούς της Γης, με την ευχή ότι θα σταματήσουν οι πόλεμοι, να γίνει μια παγκόσμια ειρήνη και η ανθρωπότητα να περάσει καλύτερες ημέρες.
Σας εύχομαι και πάλι καλή δύναμη, να είστε όλοι καλά και να μπορείτε να περάσετε το μήνυμα της ειρήνης σε όλους τους λαούς της Γης».
Να σημειωθεί ότι τις δραστηριότητες υποδοχής του «Πλοίου της Ειρήνης» στη χώρα μας, συντονίζουν: η Πανελλήνια Ιατρική Εταιρεία κατά της Πυρηνικής και Βιοχημικής Απειλής (ελληνικός κλάδος της διεθνούς οργάνωσης IPPNW, τιμημένης με Νόμπελ ειρήνης το 1985), το Παρατηρητήριο Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης, το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου, το Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και το Λιμάνι της Αγωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: