Εκδήλωση για τις μάχες ΒΕΡΓΑΣ-ΔΙΡΟΥ-ΠΟΛΥΑΡΑΒΟΥ από την Ένωση Γυναικών Μάνης


Η Πανελλήνια Ένωση Γυναικών Μάνης και δεκαεπτά συνεργαζόμενοι σύλλογοι, υπό την αιγίδα του Δήμου Πειραιά, την Κυριακή 27 Μαΐου, στον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας, τέλεσαν δοξολογία και εκδήλωση προς τιμήν της ιστορικής επετείου και της μεγάλης νίκης των  Μανιατισσών και Μανιατών, στις μάχες Βέργας, Διρού και Πολυάραβου.
Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η Επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και πρώην Υπουργός κα Μαριέττα Γιαννάκου η οποία τόνισε την ιστορική σημασία του αγώνα των Μανιατών και κυρίως των γυναικών της Μάνης, σημειώνοντας μεταξύ άλλων:

«Σήμερα τα παιδιά δεν μαθαίνουν στο σχολείο λεπτομέρειες της ιστορίας μας. Ίσως γιατί φοβόμαστε να τους διδάξουμε τα κακά του διχασμού και για την εποχή εκείνη του 1824 - 1825 και τη σύγκρουση μεταξύ των Ελλήνων που παρά λίγο να γίνει η αιτία να χαθεί το αποτέλεσμα του Αγώνα.
Είναι ανάγκη και χρειάζεται η μάχη που έγινε στη Βεργα, στο Διρό που ήταν περισσότερο από γυναίκες Μανιάτισσες και στον Πολυάραβο, να λάβει μία πιο υψηλή θέση στην Ιστορία της Ελλάδος.
…Σήμερα τιμούμε μάχες που έδωσαν άοπλες γυναίκες, όχι μόνο για να σώσουν τους εαυτούς τους ή τις οικογένειές τους ή να βοηθήσουν τους άνδρες τους, αλλά για να σώσουν την πατρίδα.»
Η κα Γιαννάκου, αφού εξήρε την νίκη απέναντι σε έναν σύγχρονο για την εποχή στρατό, με οπλικά συστήματα σύγχρονα και εκπαιδευμένο  από Ευρωπαίους, σε αντιπαραβολή με τη σημερινή δύσκολη κατάσταση που περνάει ο τόπος, αναφερόμενη  στον Κολοκοτρώνη, σημείωσε:
«Ο Κολοκοτρώνης ήταν φυλακή και γράφει ο ίδιος σε επιστολές  που έστελνε: Τίποτα δεν με φόβισε περισσότερο, από το προσκύνημα της εποχής… Τίποτα δεν με φόβισε περισσότερο, ούτε η Οθωμανική Αυτοκρατορία, ούτε οι μάχες, παρά μόνο αυτοί που είχαν τη διάθεση να προσκυνήσουν…
Είναι μια σκληρή πραγματικότητα σήμερα, σε αντιπαραβολή της ιστορίας μας. Όσοι κατέχουν θέσεις ευθύνης πρέπει να έχουν επίγνωση της ιστορίας. Των όσων έπρεπε να γίνουν και δεν έγιναν και όσων δεν έπρεπε να γίνουν και έγιναν. Έχουμε ευθύνες μνήμης, έχουμε ευθύνες για δουλειά, για προσπάθεια, έχουμε ευθύνες να κάνουμε την πατρίδα μας καλύτερη.
Και κυρίως με επίγνωση των υποχρεώσεων μας στο σήμερα και με αγάπη στην πατρίδα. Ζήτω η Ελευθερία! Ζήτω η πατρίδα μας!»


Στον σύντομο χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος, αναφέρθηκε στην ανεκτίμητη προσφορά  των γυναικών και ανδρών της Μάνης και στο σημαντικό ρόλο που έπαιξαν αυτές οι  νικηφόρες μάχες, στη συνέχεια του αγώνα της Επανάστασης του 1821. «Είναι τιμή για μένα, ως Δήμαρχος της πόλης του Πειραιά, είναι πολύ συγκινητικό για μένα, να είναι Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Γυναικών Μάνης, η Νόρα Μιχαλολιάκου και είμαι υπερήφανος που είναι κόρη μου και να είναι ομιλήτρια η Μαριέττα Γιαννάκου, μια σπουδαία Ελληνίδα, η σημαντικότερη Ελληνίδα πολιτικός» είπε χαρακτηριστικά  ο κ. Μιχαλολιάκος.

Η Πρόεδρος της Π.Ε.Γ.Μ. κα Νόρα Μιχαλολιάκου, τόνισε μεταξύ άλλων, στο χαιρετισμό της:
«Αποτελεί για μένα ξεχωριστή τιμή, να βρίσκομαι σήμερα εδώ όπου χτυπά η αδούλωτη, η ανυπότακτη και ασυμβίβαστη ψυχή της Μανιάτισσας και του Μανιάτη.
Εμείς οι Μανιάτες έχουμε στα γονίδια μας την ελευθερία και την αγάπη για την πατρίδα.  Η Μάνη δεν είναι μόνο τόπος αναφοράς για μας. Είναι το καμάρι μας, η περηφάνια μας, γιατί στα δύσκολα οι άγιοι πρόγονοί μας ήταν πάντοτε μπροστάρηδες. Πρώτοι σήκωναν ψηλά το λάβαρο και μας έκαναν περήφανους.
Η ιστορία της Ελλάδας, η αντίσταση των Μανιατισσών και Μανιατών, δεν είναι απλώς σελίδες σε κάποιο αρχείο, σε μια βιβλιοθήκη. Όχι για να γεμίζει την ψυχή μας με μισαλλοδοξία, αλλά για να γεμίζει την καρδιά και το νου με το ελεύθερο φρόνημα που μπορεί και δίνει τη δύναμη να κάνουμε το αδύνατο δυνατό.
Σήμερα καλούμαστε για μια ακόμη φορά να κάνουμε το αδύνατο δυνατό και να βγάλουμε την πατρίδα μας από το πρωτοφανές και λυπηρό αδιέξοδο που έχει βρεθεί.
Να φυτέψουμε ξανά μέσα μας την ελπίδα, την προοπτική, την εθνική αξιοπρέπεια, τη δύναμη να παλέψουμε και να διεκδικήσουμε όσα μας αξίζουν.
Αυτό ακριβώς πέτυχαν τότε οι Μανιάτισσες και οι Μανιάτες στις μάχες της Βέργας, στο Διρό και στον Πολυάραβο.
Τρεις μάχες, τρεις νικηφόρες μάχες που κράτησαν ζωντανή την ελπίδα, την ώρα που η Ελληνική Επανάσταση δοκιμαζόταν.
Φύτεψαν το σπόρο της λευτεριάς και τον πότισαν με το αίμα τους για να είμαστε σήμερα εμείς εδώ και να κάνουμε το ελάχιστο: Να στρέφουμε τις καρδιές μας και την ιστορική μνήμη μας νοερά στο τότε και να αποδώσουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής.
Όχι στο χθες αλλά στο σήμερα.
Γιατί και τότε τελεσίγραφα έδιναν στην Ελλάδα μας. Έγραφε  ο Ιμπραήμ στο ραπόρτο που έστειλε στους Μανιάτες: «Η Μάνη να παραδοθεί αμαχητί, αλλιώς θα την περάσω όλη από το σπαθί μου. Δεν θα μείνει ίχνος σπιτιού.»
Και ως γνήσιον τέκνον της Μάνης, ο Γεωργάκης Μαυρομιχάλης του απαντούσε από τον Ξερότειχο της Βέργας, με το δικό του «Μολών Λαβέ».
Έγραψε στον αήττητο μέχρι τότε Πασά: « Σε περιμένομε με όσας δυνάμεις διαθέτεις…Οι κάτοικοι της Μάνης γράφομε και σε περιμένομε.»
Αυτό το πνεύμα του μαχητή του γεννημένου νικητή, του πατριώτη χρειαζόμαστε και σήμερα που τα τελεσίγραφα πληθαίνουν.
Αυτό το πνεύμα ενός ωραίου παραλογισμού που σηματοδότησε στην ελληνική ιστορία η «Αγία Τριάδα», Βέργα – Διρός - Πολυάραβος  της πολεμικής ιστορίας της Μάνης, καλούμαστε σήμερα να ανασύρουμε.
Αγαπητοί φίλοι,
Απόγονοι αυτών των ηρώων είμαστε εδώ. Στη γενιά των προγόνων μας έλαχε ο κλήρος να ελευθερώσουν την πατρίδα. Να δώσουν ζωή και υπόσταση στο νέο ελληνικό κράτος που μόλις γεννιόταν.
Στη δική μας γενιά έτυχε ένας άλλος κλήρος. Να κρατήσουμε την πατρίδα μας, με αξιοπρέπεια, όρθια, στις δύσκολες ώρες που περνά.
Να της δώσουμε ελπίδα και προοπτική.
Σεβόμενοι την ιστορία και την προσφορά μας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι και του ρόλου που θα πρέπει να διαδραματίσει η χώρα μας διεθνώς, να στείλουμε το μήνυμα ενός νέου πατριωτισμού.
Να θυμηθούμε τον όρκο του Μανιάτη: «Ορκίζομαι ίνα αμύνω την πατρίδα και μόνος και μετά πάντων και ιερά τα πάτρια τιμήσω» και να δεσμευθούμε: «Αμες δε γεσόμεθα πολλώ κάρρονες».

Στην σεμνή τελετή παιάνισε η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Πειραιά.
Μετά την τελετή στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού της Αγίας Σοφίας ακολούθησε μανιάτικο κέρασμα με δίπλες, αναψυκτικά και καφέδες.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι βουλευτές: Ι. Τραγάκης, Αν. Νεράτζης, Αθ. Δαβάκης,
οι πολιτευτές: Κ. Κατσαφάδος, Μ. Τσέγκα,  Κ. Βρεττάκος, Ζ. Ρούσσου, Β. Κατσαφάδος.
Η εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Ταξίαρχος  Αγ. Θεοδωρακοπούλου - Τσαγκλή, ο υποδιοικητής της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, Αρχιπλοίαρχος Π. Παστουσέας.
Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά κ. Π. Κουβάτσος, οι Αντιδήμαρχοι: κ.κ. Αν. Κάρλες, Γ. Δαβάκης, Ευαγ. Σαρρή, Π. Πουλικαράκος, Στ. Κωνσταντούζος, η Πρόεδρος της ΚΟΔΕΠ κα Π. Καλαγιά - Καραμαλάκου, ο Πρόεδρος της ΔΗΡΑΠ  Κ. Μανωλάκος, ο εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτισμού  Ν. Αμοργιανός, οι Δημ. Σύμβουλοι Γ. Καψοκόλης και Ν. Γρυπαίος, ο Πρόεδρος της Ε΄ Δημ. Κοινότητας Θ. Σκορδίλης, κοινοτικοί σύμβουλοι και πλήθος κόσμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: