Χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πειραιώς και Φαλήρου κκ Σεραφείμ, πραγματοποιήθηκαν χθες τα εγκαίνια της επετειακής Έκθεσης Βαλκανικών Αγώνων 1912 -2012, από το Δήμαρχο Πειραιά κ. Βασίλη Μιχαλολιάκο, στο νεοκλασικό κτήριο της οδού Κανθάρου.
Ο Ελληνικός Στόλος με τον Ναύαρχο Κουντουριώτη με νικηφόρες ναυμαχίες κυριάρχησε στο Αιγαίο και απελευθέρωσε όλα τα νησιά.
H Φιλαρμονική του Δήμου Πειραιά, κατά την διάρκεια των εγκαινίων παιάνιζε εμβατήρια.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν:
οι βουλευτές Πειραιά: κκ Κ. Κατσαφάδος, Π. Μελάς και Μ. Ρεπούση.
Ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ, Αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης.
Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Π. Κουβάτσος, ο Γεν. Γραμματέας του Δήμου κ. Στ. Διαμαντίδης.
Ο Διοικητής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πειραιά κ. Ι. Διαμαντόπουλος. Ο Πρόεδρος του ΕΒΕΠ κ. Γ. Κασιμάτης. Ο τ. Υπουργός Ναυτιλίας και Πρόεδρος του ΝΟΕ κ. Αλ. Παπαδόγκωνας.
Ο πρώην Δήμαρχος Πειραιά κ. Στέλιος Λογοθέτης.
Οι Αντιδήμαρχοι: κκ Αν. Κάρλες, Ευαγ. Σαρρή, Χ. Τουμπέκης, Ευσ. Κωνσταντούζος, Ν. Αμοργιανός, Π. Ρέππας, Ι. Μελάς, Γρ. Καψοκόλης.
Οι Πρόεδροι της ΚΟΔΕΠ κα Π. Καλαγιά, του ΟΠΑΝ κ. Γ. Σιγάλας και της ΔΗΡΑΠ κ. Κ. Μανωλάκος. Δημοτικοί, Κοινοτικοί Σύμβουλοι, πρόεδροι φορέων και ενώσεων της πόλης, καθώς και πλήθος κόσμου.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς και Φαλήρου κκ Σεραφείμ, στο σύντομο χαιρετισμό του, τόνισε:
«Ημέρα μνήμης, ημέρα τιμής, ημέρα εμπνεύσεως είναι αυτή η ώρα. Ημέρα μνήμης των ηρωικών πατέρων και αδελφών μας, με το αίμα των οποίων εδιπλασιάσθη η πατρίδα γη, η φιλτάτη μας Ελλάδα.
Και μας δωρίθηκε η Ελλάδα των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών, που η αφροσύνη μας δυστυχώς αποβίωσε.
Ημέρα τιμής στους ήρωες και μάρτυρες μας. Και ημέρα εμπνεύσεως, για να υπερβούμε την πεισιθάνατο αυτή ώρα, που έχει επέλθει ως κρίση οικονομική, ενώ κατ ουσία είναι βαθυτάτη κρίση πνευματική και ηθική. Να εμπνευστούμε από τους αγώνες, εκείνων των μαρτύρων και ηρώων των οποίων τα οστά φυλάττουν τα όρια της πατρίδος γης, ως τύμβοι αγάπης, φιλοπατρίας, ήθους και αληθείας.
Συγχαίρω γι αυτήν την έκθεση, γιατί λαός που δεν θυμάται και δεν τιμά την ιστορία του, επαναλαμβάνει τα ίδια λάθη και είναι και αγνώμων στους ήρωες του, αλλά το χειρότερο είναι δυστυχώς υποχρεωμένος να ζήσει τις ίδιες τραγωδίες.
Γι αυτόν ακριβώς το λόγο, θερμά συγχαρητήρια γι αυτή τη διοργάνωση μνήμης, τιμής και βαθιάς συνείδησης. Και είθε το ηρωικό τους φρόνιμα, αλλά και αυτό που μας δώρισαν, να εμπνέουν τις συνειδήσεις μας σήμερα και τώρα και πάντοτε. Ο Θεός πάντα κοντά σας.»
Ο Πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών κ. Νικόλαος Μέρτζος, στην ομιλία του, με λόγια «πύρινα» αναφέρθηκε στους νικηφόρους αγώνες των Ελλήνων, την περίοδο των Βαλκανικών πολέμων.Ο κ. Μέρτζος, μεταξύ άλλων τόνισε:
«Οι δύο Βαλκανικοί Πόλεμοι, αποτελούν το μεγαλύτερο στρατηγικό επίτευγμα του ελληνισμού μετά το 1821. Μέσα σε διάστημα μικρότερο των δέκα μόνο μηνών, από τις 5 Οκτωβρίου 1912 μέχρι και 28 Ιουλίου 1913, η Ελλάδα διπλασίασε την έκταση της από 63.211 τετραγωνικά χιλιόμετρα σε 120.308, υπερδιπλασίασε τον πληθυσμό της από 2.631.952 σε 4.718.221 κατοίκους και πολλαπλασίασε τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της. Από τα ερείπια της οικονομικής και της στρατιωτικής καταστροφής της, το 1893 και το 1897, επιτέλεσε ένα απίστευτο μα πραγματικό θαύμα.
Αυτό το δίδαγμα και το μήνυμα της Ιστορίας εκπέμπει σήμερα και από τον Πειραιά, ο εορτασμός των εκατό χρόνων. Στους χαλεπούς καιρούς εμπνέει υπερηφάνεια και εθνική αυτοπεποίθηση. Φανερώνει ότι, μέσα σε ελάχιστο, αλλά πυκνό ιστορικό χρόνο, το Έθνος των Ελλήνων μπορεί πάλι τώρα, να υπερβεί την εθνική χρεοκοπία, να εξέλθει από την ταπείνωση και να επιτύχει πάλι ένα θαύμα. Αρκεί να το πιστέψει, να ενωθεί και να αγωνισθεί σκληρά σε όλα τα επίπεδα, λαού και ιδίως ηγεσίας.»
Με συγκινητικά λόγια μίλησε για το ιστορικό των Βαλκανικών Αγώνων, στο χαιρετισμό του και ο Α΄ Υπαρχηγός Γ.Ε.Σ., Αντιστράτηγος Νικόλαος Ταμουρίδης, ως εκπρόσωπος του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Π. Καράμπελα.
Στη συνέχεια, μίλησε η Πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου της Ελλάδος κα Αναστασία Αναγνωστοπούλου – Παλούμπη για τους τροπαιοφόρους αγώνες του πολεμικού μας ναυτικού και για τον Ναύαρχο Π. Κουντουριώτη.
Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος, στην ομιλία του μεταξύ άλλων, τόνισε:
«Αγαπητοί φίλοι,
Ζούμε μέρες που αυτός ο βλογημένος τόπος, αυτή η μικρή και ταυτόχρονα μεγάλη πατρίδα, βρίσκεται στο στόχαστρο φίλων και συμμάχων.
Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι πρώτη φορά. Αλλά αυτός ο λαός,
ο Ελληνικός, ο μικρός, ο μέγας, κάθε φορά έβγαινε από τις δοκιμασίες πιο δυνατός, πιο περήφανος.
Σήμερα από εδώ, από τον Πειραιά μας, το εθνικό μας λιμάνι, και θέλω να το τονίσω και σε αυτή την εκδήλωση, προπαντός σε αυτή την εκδήλωση, το εθνικό μας λιμάνι, που ασφαλώς δεν πωλείται, δίνουμε το σύνθημα για εθνική αφύπνιση, για εθνική αναγέννηση.
Τα τελευταία δυόμισι χρόνια κάποιοι εντός και εκτός της Ελλάδος, επιχειρούν να μετατρέψουν τη χώρα μας σε ένα απέραντο λογιστήριο.
Κόψε τόσα, βάλε τόσα, περιόρισε εκείνα. Ναι χρωστάμε, δεν το κρύψαμε. Ναι δανειστήκαμε περισσότερα από ότι μπορούσαμε και ζήσαμε μια ψευδαίσθηση ευδαιμονίας με δανεικά. Και το χειρότερο εκτελέσθηκε ο ελληνικός λαός, στη νοοτροπία της ελάσσονος προσπάθειας. Αλλά Ελλάδα δεν είναι μόνο ευρώ. Ελλάδα είναι Πολιτισμός. Ελλάδα είναι Ιστορία.
Ελλάδα είναι αγώνες για την ελευθερία, τη δημοκρατία, την εθνική ανεξαρτησία. Ελλάδα είναι και οι 1.000.000 νεκροί του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Έλληνες που θυσιάστηκαν για να υπάρχει σήμερα ελευθερία και δημοκρατία στην Ευρώπη. Η Ελλάδα είναι και μία χώρα, απολύτως συνεπής σε όλες τις συμμαχικές της υποχρεώσεις.
Και έχω την ευκαιρία να πω ως Έλλην πολιτικός και ως Δήμαρχος αυτής της πόλης, ότι είμαι απολύτως υπερήφανος, για το αξιόμαχο και τον πατριωτισμό των ανδρών και γυναικών των Ενόπλων Δυνάμεων.
Επιτέλους αυτές τις δύσκολες ώρες κάτω τα χέρια από τις Ένοπλες Δυνάμεις και μην φωτογραφίζουμε στην δική μας αδυναμία, του πολιτικού προσωπικού, τις Ένοπλες Δυνάμεις, που εργάζονται κάτω από πολύ σκληρές συνθήκες και που τους ταπεινώνουμε μειώνοντας τις αποδοχές τους και τους υποχρεώνουμε να ζουν κάτω από το όριο της αξιοπρέπειας. Μην τους ταπεινώνουμε τουλάχιστον.
Γι΄ αυτό λέμε λοιπόν ένα ηχηρό φτάνει πια σε όλους αυτούς που θέλουν να μας κρατούν ταπεινωμένους.
Λέμε φτάνει πια σε όσους μας υποτιμούν και μας προσβάλλουν. Υπάρχει η άλλη Ελλάδα, η πραγματική Ελλάδα.
Η Ελλάδα των αγώνων και των θυσιών. Η Ελλάδα που δεν έκανε ποτέ επεκτατικούς πολέμους, η Ελλάδα που δίδαξε αρχές αξίες και ιδανικά.
Η Ελλάδα στην μακρόχρονη ιστορία της δεν έκανε ποτέ πολέμους κατακτητικούς.
Οι αγώνες της ήταν εθνικοαπελευθερωτικοί. Είναι ιστορικό χρέος κάθε γενιάς να παραδίδει στην επόμενη τη σκυτάλη της μνήμης και της γνώσης των αγώνων και των παραδόσεων αυτού του τόπου.
Με αυτό το σκεπτικό αποφασίσαμε να διοργανώσουμε στην πόλη του Πειραιά μια σειρά από εκδηλώσεις με θέμα τα «100 χρόνια από τους Βαλκανικούς Πολέμους». Σκοπός μας δεν ήταν και δεν είναι να αναθερμάνουμε εθνικισμούς και να ανοίξουμε εκ νέου πληγές που για χρόνια ταλαιπώρησαν αυτήν την ευαίσθητη περιοχή των Βαλκανίων.
Που δυστυχώς δεν απελευθερώθηκε ολόκληρη. Γιατί η Μακεδονία είναι μια και είναι Ελληνική όπως έλεγε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.
Χαίρομαι αγαπητοί φίλοι,
γιατί σήμερα ανάμεσά μας έχουμε έναν ξεχωριστό Έλληνα.
Έναν πατριώτη με ψυχή και φωνή. Έναν αλύγιστο Μακεδόνα που ηγήθηκε της εθνικής αφύπνισης για τη Μακεδονία μας. Το Νίκο Μέρτζο.
Τον ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου γιατί με τον πατριωτισμό του και με το δυναμισμό του, μας δίνει δύναμη και αποτελεί τον μπροστάρη μας. Γιατί άνθρωποι σαν το Νίκο Μέρτζο κρατούν με τους αγώνες τους την Ελλάδα όρθια.
Πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών και Aντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου από το 2006, δικηγόρος, δημοσιογράφος και συγγραφέας 28 βιβλίων. Πάνω από όλα όμως δάσκαλος για μας.
Με ότι καταπιάστηκε ήταν ξεχωριστός γιατί έδειξε αποτελέσματα. Χαρακτηριστικό τα όσα πέτυχε στο Νυμφαίο που στην κυριολεξία το “ξαναγέννησε”.
Ως πρόεδρος της Κοινότητος Νυμφαίου, επί τρεις θητείες το οδήγησε στην αναγέννηση και το ανέδειξε σε πανευρωπαϊκό πρότυπο ανάπτυξης, με σεβασμό στην πολιτιστική κληρονομικά και την φύση.
Ταξίδεψε σχεδόν σ΄ όλον τον κόσμο με επιτυχείς δημοσιογραφικές αποστολές.
Στενός συνεργάτης των αειμνήστων Κωνσταντίνου Καραμανλή και Ευαγγέλου Αβέρωφ – Τοσίτσα.
Διεύθυνε την ιστορική εφημερίδα “Ελληνικός Βορράς” και το περιοδικό “Μακεδονική ζωή” καθ΄ όλο το τελευταίο τέταρτο του 20ου αιώνα.
Ως μέλος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, διέτρεξε όλη την Ελλάδα, Ευρώπη, Αυστραλία, Βόρεια Αμερική επί 45 χρόνια, για τη Μακεδονία.
Για την προσφορά του αυτή, τιμήθηκε με δεκάδες διακρίσεις από την Εκκλησία, τις Ένοπλες Δυνάμεις, Δήμους, οργανώσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Αυτά είναι λίγα λόγια για την πορεία και το έργο του επίσημου καλεσμένου μας Νίκου Μέρτζου, που σε λίγο θα έχουμε τη χαρά και την τιμή να τον ακούσουμε.
Στις εκδηλώσεις μας θα συμμετέχουν και άλλοι λαμπροί ομιλητές τους οποίους ευχαριστώ, γιατί στηρίζουν τις προσπάθειές μας, να βάλουμε και πάλι τον Πειραιά στο χάρτη της Ελλάδας.
Όπως τη δραστήρια πρόεδρο του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδας την κυρία Αναστασία Αναγνωστοπούλου- Παλούμπη, τον Νίκο Λυγερό, Συγγραφέα, Ειδικό Σύμβουλο στη Σχολή Εθνικής Άμυνας, τον Σπυρίδωνα Πλουμίδη, Λέκτορα Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, τον Σαράντο Καργάκο, Ιστορικό-Συγγραφέα, τον Χατζηβασιλείου Ευάνθη, Επίκουρου Καθηγητή της Ιστορίας του Μεταπολεμικού Κόσμου στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και τον Ζήση Φωτάκη, Λέκτορα της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων.
Αγαπητοί φίλοι,
Διοργανώνουμε αυτήν την έκθεση για να θυμηθούμε και να διδαχτούμε. Να καταλάβουμε ότι ως Έθνος ενωμένοι πετυχαίνουμε και μεγαλουργούμε.
Να νιώσουμε και πάλι περήφανοι που είμαστε Έλληνες.
Σας ευχαριστώ και σας καλώ από σήμερα στη συναυλία που διοργανώνουμε με την ορχήστρα του Πολεμικού μας Ναυτικού, την Κυριακή στις 7 Οκτωβρίου, στις 6 το απόγευμα, στη Μαρίνα Ζέας.»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου