ΔΩΡΕΑΝ ΕΞΕΤΑΣΗ ΜΑΣΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

Εκατοντάδες γυναίκες εξετάστηκαν δωρεάν από εξειδικευμένους γιατρούς της μονάδος Μαστού του Ειδικού Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Πειραιά «ΜΕΤΑΞΑ», στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας στο Δήμο Πειραιά.
Οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν στο Γραφείο Αγάπης και Εθελοντισμού, στο ισόγειο του δημαρχείου, στην πλατεία Κοραή και η προσέλευση γυναικών ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Την ημερίδα συντόνισε και παρουσίασε η γνωστή Πειραιώτισσα τηλεπαρουσιάστρια κα Νόνη Δούνια.
O Δήμος Πειραιά σε συνεργασία με τον «Όμιλο Εθελοντών κατά του Καρκίνου – Αγκαλιάζω» προσέφερε στις γυναίκες DVD με οδηγίες για αυτοεξέταση του μαστού και έντυπο υλικό, από περίπτερο στην πλατεία Κοραή και στον Δημοτικό Κινηματογράφο «ΣΙΝΕΑΚ».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, δεκάδες μαθήτριες της Γ΄  Λυκείου, από σχολεία του Δήμου Πειραιά, παρακολούθησαν την Ημερίδα Ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού, που πραγματοποιήθηκε από τις 12:00 το μεσημέρι μέχρι τις 15:00, στο Δημοτικό Κινηματογράφο «ΣΙΝΕΑΚ».

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος, υποδέχθηκε τις μαθήτριες του Πειραιά με θερμά λόγια, τονίζοντας ότι είναι το αύριο του Πειραιά και μιλώντας για τον ξεχωριστό ρόλο της γυναίκας σημείωσε:  «Η γυναίκα είναι η φωτεινή πλευρά του πλανήτη Γη.»
Στη συνέχεια ευχαρίστησε τις εθελόντριες του Αγκαλιάζω χαρακτηρίζοντας τον Όμιλο,  «Όμιλο πολεμιστριών κατά του καρκίνου», που έχουν μεγάλη παράδοση από την αείμνηστη Λέλα Καλογιάννη  και σήμερα την κα Ολυμπία Μπήτρου – Χαλδαίου, που προσφέρουν πολλά στην πρόληψη και έχουν σώσει ζωές με την πρόληψη.

Επίσης, ευχαρίστησε τους γιατρούς του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «ΜΕΤΑΞΑ» και ιδιαίτερα τον κ. Καλογεράκο για τις υπηρεσίες του.
 <<Το Μαιευτήριο «ΡΕΑ» που αποτελείται κυρίως από Πειραιώτες Μαιευτήρες, που δίνουν με πολύ αγάπη νέα ζωή, που ενισχύουν την μητρότητα και που σήμερα είναι εδώ ως χορηγοί. Ευχαριστώ ιδιαιτέρως   τον κ. Αλέξανδρο Τζεφεράκο>>, τόνισε  ο κ. Μιχαλολιάκος.

Σημαντική ήταν η παρέμβαση της Διοικήτριας του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «ΜΕΤΑΞΑ»  κυρίας Έλενας  Μαραγκάκη, η οποία ενημέρωσε τους παρευρισκομένους ότι το «ΜΕΤΑΞΑ» άμεσα, θα παραλάβει την σπουδαία δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου, του μηχανήματος BLESS,  το οποίο δεν διαθέτει το νοσοκομείο.
 «Με πρωτοβουλία του κ. Καλογεράκου, ζητήσαμε και λάβαμε από το ίδρυμα Νιάρχου, μια σπουδαία δωρεά, που αφορά σε ένα μηχάνημα, που υπάρχει μόνο στο νοσοκομείο «Ιπποκράτειο» και το λειτουργεί ο καθηγητής κ. Ζωγράφος. Αυτό το σπουδαίο μηχάνημα λέγεται BLESS και προσφέρει στη γυναίκα τη δυνατότητα να διαγνώσει αν ένας μικρός όγκος στο στήθος της είναι ή δεν είναι κακοήθεια, χωρίς να χρειαστεί να χειρουργηθεί.
Γλιτώνοντας ένα μεγάλο και επώδυνο χειρουργείο, μόνο με μία βελόνα που μπαίνει και βγαίνει στο στήθος, σε μερικά δευτερόλεπτα, αναίμακτα και με τοπική αναισθησία, η γυναίκα  μπορεί να πάψει να ανησυχεί για κάτι το οποίο έχει ψηλαφίσει.Σημαντικό είναι επίσης ότι επιστρέφει την ίδια ημέρα στις υποχρεώσεις της.Αυτό το μηχάνημα, πέρα από το τεράστιο όφελος που έχει για τον ασθενή, έχει ένα τεράστιο διοικητικό και οικονομικό όφελος για το νοσοκομείο, όπως και για τα ασφαλιστικά ταμεία.
Το σπουδαίο αυτό μηχάνημα θα φθάσει στο νοσοκομείο σε περίπου ένα μήνα».          

Ο κ. Κυριάκος  Καλογεράκος, Χειρουργός  Ογκολόγος Μαστού, Διδάκτορας Πανεπιστημίου Αθηνών και Δ/ντης της Μονάδος Μαστού ΕΑΝΠ «ΜΕΤΑΞΑ», μιλώντας με θέμα: «Παθήσεις Μαστού», τόνισε μεταξύ άλλων:
«Ευτυχώς, οι καλοήθεις παθήσεις μαστού, είναι ακόμη  σε μεγαλύτερο ποσοστό από ότι ο καρκίνος. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να αποκλείσουμε ότι υπάρχει καρκίνος. Πως θα γίνει αυτό; Με ένα καλό ιστορικό, με την κλινική εξέταση, με την παρακέντηση και ερχόμαστε στο σύστημα της αναίμακτης βιοψίας, το BLESS. Πραγματικά, με αυτό το μηχάνημα, χωρίς η γυναίκα να χάσει ούτε μια ημέρα από τη δουλειά της, ενώ με την κλασσική μέθοδο θα μπορούσε να μείνει τέσσερις ή και πέντε ημέρες στο νοσοκομείο, μπορούμε με μια πολύ μικρή τομή να βγάλουμε τον όγκο ή τη βλάβη.  Και έτσι να μπορούμε να ξέρουμε  άμεσα, σε δύο λεπτά, τι έχει η γυναίκα. Αντιλαμβάνεστε το μεγάλο όφελος.»
Ο κ. Καλογεράκος παρουσίασε οπτικοακουστικό υλικό σχετικά με τον καρκίνο του μαστού και τις χειρουργικές δυνατότητες σήμερα.

Η Πρόεδρος  του Ομίλου Εθελοντών κατά του καρκίνου –Αγκαλιάζω, κα Ολυμπία Μπήτρου – Χαλδαίου, στο χαιρετισμό της, τόνισε μεταξύ άλλων:
 «8 Μαρτίου σήμερα και πάλι γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Μια ημέρα, που ο έντυπος και ηλεκτρονικός τύπος θα μας αφιερώσει άρθρα για τις κατακτήσεις μας και τα επιτεύγματά μας, για τις καθημερινές μας προσφορές στην οικογένεια και την κοινωνία.
Το βέβαιο είναι, ότι αξίζουμε κάθε επιβράβευση, όπως αξίζουμε και ένα δώρο. Αυτή τη χρονιά, το δώρο μας θα μπορούσε να μην έχει χαρακτήρα εθιμοτυπικό, παρά να έχει ένα χαρακτήρα ουσιαστικό. Να είναι ένα δώρο ζωής. Να είναι ένα μάθημα ζωής. Ένα μάθημα του τρόπου με τον οποίο κάθε γυναίκα μπορεί να βοηθήσει τον εαυτό της στην πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού. Ένα μάθημα, μια εκπαίδευση της μηνιαίας αυτοεξέτασης των μαστών μας.
Θέλω να συγχαρώ το Δήμαρχο Πειραιά κ. Βασίλη Μιχαλολιάκο, για την ευαισθησία του σε θέματα πρόληψης. Όταν άλλοι Δήμοι σήμερα χαρίζουν μακιγιάζ και μανικιούρ, ο κ. Μιχαλολιάκος χαρίζει σε όλους μας ένα δώρο ζωής. Θέλω επίσης να τον ευχαριστήσω, που μας έδωσε την ευκαιρία να σας παρουσιάσουμε το πρόγραμμα εκπαίδευσης στην αυτοεξέταση του μαστού.»

Ο Μαιευτήρας – Γυναικολόγος κ. Αλέξανδρος Τζεφεράκος, εκπροσωπώντας το Μαιευτήριο «ΡΕΑ», τόνισε:
«Θέλουμε να σας υποσχεθούμε ότι θα είμαστε, σε κάθε περίπτωση, κοντά στο Δήμο Πειραιά, κοντά σας,  σε ό,τι μας ζητήσετε για να βοηθήσουμε στον τομέα υποδομής  και υποστήριξης.
Είμαστε στη διάθεση του Δημάρχου και στη διάθεση των εθελοντριών, για οποιοδήποτε περιστατικό θα μας στείλετε, χωρίς κανένα κόστος.»                

Ο Ψυχίατρος κ. Βασίλης  Ιακωβίδης, μιλώντας με θέμα: «Οι Ανασταλτικοί Παράγοντες», επεσήμανε το πόσο βοηθάει η πρόληψη και έκανε ειδική αναφορά σε ένα πολύ σημαντικό ζήτημα σχετικά με την αλήθεια που πρέπει να λέγεται στους ασθενείς μετά από τη διάγνωση.


Η κα Μανιώ Κωρλέτη, Αντιπρόεδρος του Ομίλου Εθελοντών κατά του καρκίνου-Αγκαλιάζω, μίλησε για το δικό της ιδιαίτερο «ταξίδι στον καρκίνο» και συγκίνησε με τη δύναμη ψυχής αλλά και με τα λόγια καρδιάς προς τις μαθήτριες, σχετικά με την πρόληψη.

Μετά το πέρας των ομιλιών, κυρίως  νεαρές  γυναίκες, έθεσαν ερωτήματα στα οποία απάντησαν οι ομιλητές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: