«Επιτέλους να πληρώσουν αυτοί που φοροδιαφεύγουν»

ΑΡΘΡΟ TOY BOYΛΕΥΤΗ Δ. ΚΑΡΥΔΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ

Για πρώτη φορά στην μεταπολεμική περίοδο η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με τεράστια οικονομικά προβλήματα τα οποία απαιτούν από όλους μας υπευθυνότητα, συνεργασία και αποτελεσματικότητα.

Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, όπως επίσης και πολλοί ειδικοί στο θέμα πιστεύουν ότι η εκτεταμένη φοροδιαφυγή, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στα δημόσια ταμεία, τα πλαστά και εικονικά τιμολόγια ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την σημερινή τραγική κατάσταση των οικονομικών του κράτους με τα τεράστια ελλείμματα και το δυσανάλογο δημόσιο χρέος.



Η πεποίθηση αυτή δεν είναι άσχετη από τα πραγματικά μεγέθη και τις επίσημες εκτιμήσεις των εθνικών και ευρωπαϊκών οργανισμών οι οποίοι διαπιστώνουν και υπολογίζουν διαχρονικά το ύψος της παραοικονομίας σε ποσοστά ρεκόρ που ανέρχονται στο 30% του ΑΕΠ, δηλαδή σε απόλυτους αριθμούς περίπου 65 δις. € ,πράγμα που αντιπροσωπεύει φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή της τάξης των 25 δις. € τον χρόνο.

Αυτή δυστυχώς είναι η πραγματικότητα. Ορισμένοι έχουν αναγάγει την φοροδιαφυγή σε «εθνικό σπόρ» αθέμιτου πλουτισμού σε βάρος όλων των υπολοίπων, κύρια μισθωτών και συνταξιούχων, οι οποίοι πληρώνουν και τα σπασμένα της οικονομικής κρίσης .

Δικαιολογημένη και απολύτως κατανοητή είναι η αγανάκτηση των πολιτών όταν πληροφορούνται ότι ολόκληροι επαγγελματικοί κλάδοι φοροδιαφεύγουν, δεν καταβάλουν τον παρακρατούμενο φόρο όπως το ΦΠΑ, διοχετεύουν στην αγορά λαθραία προϊόντα για τα οποία δεν έχουν καταβληθεί οι αναλογούντες φόροι, ενώ παράλληλα διαθέτουν πολυτελή και προκλητικά περιουσιακά στοιχεία προϊόν της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής.

Δυστυχώς στις σημερινές συνθήκες κρίσης δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια ανοχής απέναντι σε όλες αυτές τις πρακτικές και σε όλους αυτούς οι οποίοι θεωρούν ότι το να κλέβουν με κάθε τρόπο το κράτος είναι «θεμιτό» και ότι θα συνεχίσουν να επωφελούνται της ατιμωρησίας που έχει παγιοποιηθεί μέσα από ένα αναποτελεσματικό νομικό πλαίσιο με «παράθυρά» και διαδικασίες που συνήθως είναι υπέρ των επιτηδείων.

Είναι σε όλους πλέον γνωστό ότι η αδράνεια και η ανικανότητα που αναπτύχθηκε στην διάρκεια της διακυβέρνησης της χώρας από την Νέα Δημοκρατία οδήγησε στην κατάρρευση των εσόδων του κράτους με καταστροφικές συνέπειες για το δημόσιο έλλειμμα και το χρέος.

Σε ένα τέτοιο κλίμα είναι σαφές ότι ο ελεγκτικός και εισπρακτικός μηχανισμός πρέπει να αλλάξει, να αναδιοργανωθεί και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων που πλέον αποτελούν εθνική προτεραιότητα.

Σταθερή απόφασή μας είναι να προχωρήσουμε στην γενναία αναδιανομή του εισοδήματος και να πετύχουμε κοινωνική δικαιοσύνη.

Ο αγώνας αυτός δεν ενδείκνυται για μικροκομματικές αντιπαραθέσεις. Όλοι γνωρίζουμε ότι έχουμε ένα σοβαρό εθνικό πρόβλημα και θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε άμεσα και αποφασιστικά χωρίς παλινωδίες και εκπτώσεις διότι η κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα δεν αφήνει πολλά περιθώρια ελιγμών για κανένα.

Οφείλουμε να χαιρετίσουμε και να παραδεχθούμε ότι παρά την αυστηρότητα τους και τις ποινές τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση με το πρόσφατο νομοσχέδιο είναι προς την θετική κατεύθυνση και σε κάθε περίπτωση η μόνη λύση για να κερδίσουμε το στοίχημα κατά της φοροδιαφυγής.

Στον αντίποδα των νέων και αυστηρών ρυθμίσεων του νομοσχεδίου σχετικά με την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, την αναδιοργάνωση του ελεγκτικού και εισπρακτικού μηχανισμού, πρέπει να επισημάνουμε και να χαιρετίσουμε τις ρυθμίσεις που ανακουφίζουν την αγορά και διευκολύνουν την επιχειρηματικότητα.

Ειδικότερα, η ρύθμιση σχετικά με την υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ και καταβολή του οφειλόμενου φόρου σε τρεις μηνιαίες δόσεις, όπως επίσης και η δυνατότητα καταβολής σε 6 δόσεις οφειλόμενου ΦΠΑ μετά από έλεγχο και βεβαίωση, αποτελούν μέτρα που, ανακουφίζουν ουσιαστικά τους επαγγελματίες που είναι συνεπείς, πλην όμως στις σημερινές συνθήκες κρίσης, δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους απέναντι στο κράτος.

Μέχρι σήμερα έχουν δει το φως της δημοσιότητας «καραμπινάτες» περιπτώσεις φοροδιαφυγής γιατρών, επαγγελματιών και επιχειρηματιών.

Επίσης ο Ελληνικός λαός και κυρίως οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι ,που πληρώνουν τους φόρους τους με το παραπάνω, αγανακτούν και εξοργίζονται όταν ακούν δεκάδες εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ καταθέσεων σε τράπεζες, είτε εδώ είτε στο εξωτερικό, οι οποίες όμως δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματά τους και το πόθεν έσχες.

Και το χειρότερο απ΄ όλα είναι ότι παρά τα μεγάλα λόγια και τις εξαγγελίες δεν τιμωρείται κανένας, δεν δημεύεται καμία περιουσία, αλλά αντίθετα επιχειρούνται ρυθμίσεις χρεών που βγάζουν μάτι. Η κατάσταση αυτή οδηγεί όχι μόνο στην πλήρη απαξίωση της κυβέρνησης και γενικότερα του πολιτικού συστήματος, αλλά τροφοδοτεί κινήματα του τύπου «δεν πληρώνω δεν πληρώνω».

Δεν υπάρχουν σχόλια: