Θέμα: Εκπρόσωπος Ενώσεων Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων στις Σχολικές Επιτροπές του Δήμου.
Σχετικό: Εγγραφό σας με αρ. πρωτ. 6724/01.03.2011.

Κύριε Δήμαρχε,
οι Ενώσεις Συλλόγων Γονέων ανταποκρινόμενες στην πρόσκληση να ορίσουν απο κοινού έναν εκπρόσωπο για τις υπο συγκρότηση Σχολικές Επιτροπές Α’ βάθμιας & Β’ βάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου, έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

Σύμφωνα με τις προϊσχύουσες διατάξεις:

• Η κατανομή της χρηματοδότησης προς τις Σχολικές μονάδες (στις Σχολικές Επιτροπές) γινόταν ως σήμερα στην μικρότερη κλίμακα της Δημοτικής Κοινότητας (ΔΕΠ) όπου η θεσμοθετημένη αντιπροσωπευτικότητα επέτρεπε την πληρέστερη γνώση των αναγκών.
• Οι Σχολικές Επιτροπές με την σειρά τους συγκροτούνταν κατά πλειοψηφία από φυσικά πρόσωπα που, ανεξάρτητα απο την ιδιότητα, είχαν άμεση φυσική παρουσία και σχέση με την σχολική μονάδα και τις ανάγκες της.
• Οι Σχολικές Επιτροπές στα πλαίσια των χρηματοδοτήσεων, μπορούσαν να ιεραρχούν, να εγκρίνουν και να ελέγχουν τις δαπάνες στο επίπεδο της Σχολικής Μονάδας, εξασφαλίζοντας κατά κανόνα την βέλτιστη αξιοποίηση της έτσι κι αλλιώς, διαχρονικά ελλειπούς χρηματοδότησης.

Η Υπουργική Απόφαση 8440/24-2-11 για τον Καθορισμό λειτουργίας των Σχολικών Επιτροπών και την ρύθμιση οικονομικών θεμάτων αυτών, προβλέπει ότι:
• Η κατανομή της χρηματοδότησης θα αποφασίζεται, πιο απομακρυσμένα απο τις Σχολικές Μονάδες, στο επίπεδο του Δήμου και όχι πλέον της Δημοτικής Κοινότητας.
• Το Συμβούλιο Σχολικής Κοινότητας που δημιουργείται σε επίπεδο Σχολικής Μονάδας έχει τον περιορισμένο ρόλο να «... διαπιστώνει τις ανάγκες και τα προβλήματα που δημιουργούνται στη λειτουργία των σχολείων και διατυπώνει σχετικές προτάσεις στην οικεία Σχολική Επιτροπή ...»
• Η χρηματοδότηση προς την σχολική μονάδα τίθεται στην διάθεση του Δ/ντή και ελέγχεται απο την Σχολική Επιτροπή του Δήμου. Το Συμβούλιο Σχολικής Κοινότητας δηλαδή, αποκλείεται θεσμικά απο τον καθορισμό προτεραιοτήτων στα πλαίσια της οριστικής χρηματοδότησης.
Οι γονείς απομακρύνονται και θεσμικά από την άμεση άσκηση της διαχείρισης και του ελέγχου των πόρων του σχολείου τους.

Στην χρονιά που πέρασε οι ισολογισμοί των Σχολικών Επιτροπών αποτύπωσαν σοβαρή μείωση των εσόδων και εκτιμούμε ότι η επιλογή του Υπουργείου να συγκροτούνται οι σχολικές επιτροπές σε επίπεδο Δήμου, αποσκοπεί κατα βάση στην κεντρική διαχείρηση όλο και μικρότερων δημόσιων πόρων προωθώντας την σταδιακή τους υποκατάσταση με ιδιωτική χρηματοδότηση (απο χορηγίες και εισφορές των γονέων). Οι ελλέιψεις και οι ανάγκες των σχολικών μονάδων, αποτέλεσμα διαχρονικής υποχρηματοδότησης, είναι μεγάλες και τα προβλήματα προβλέπονται επιδεινούμενα στα πλαίσια των Καλλικρατικών δομών που περνάνε τα σχολεία στην δικαιοδοσία των Δήμων.

Έχοντας υπόψη τις παραπάνω παρατηρήσεις, εκτιμούμε απο κοινού ότι η πρόσκληση να ορίσουμε έναν μόνο εκπρόσωπο (και τον αναπληρωτή του) για την Α’ βάθμια και έναν για την Β’ βάθμια Σχολική επιτροπή, δεν ικανοποιεί την δυνατότητα γνώσης για το σύνολο του σχολικού χώρου, ως ελάχιστη προϋπόθεση ουσιαστικής συμμετοχής μας στην λειτουργία τους. Η κάθε σχολική μονάδα πρέπει να εκπροσωπείται από την Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων που ανήκει.

Ο Πειραιάς είναι ένας μεγάλος Δήμος, σε πληθυσμό και σε έκταση, που δικαιολογεί την οργανωσή του σε πέντε Δημοτικές Κοινότητες και των Συλλόγων των Σχολείων μας σε πέντε Ενώσεις Συλλόγων γονέων. Είναι ίσως ο μοναδικός Δήμος, ανάμεσα τις μεγάλες πόλεις της χώρας, που άν και διαθέτει πέντε Δημοτικές κοινότητες συγκροτεί μια Σχολική Επιτροπή ανα βαθμίδα εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με τις διατάξεις της ΥΠ.ΕΣ.Α.Η.Δ. 8440/24-2-11 άρθρο 1§1, προβλέπεται 5μελής έως 15μελής Σχολική Επιτροπή του Δήμου και επιβάλλεται η συμμετοχή σε αυτήν τουλάχιστον ενός εκπρόσωπου γονέων, αφήνοντας την ευχέρεια στο δημοτικό συμβούλιο, να ορίσει περισσότερους εκπροσώπους.

Με τις παραπάνω σκέψεις και την επιδίωξη ουσιαστικής συμμετοχής μας στην λειτουργία των Σχολικών Επιτροπών, ζητάμε να εξετάσετε στα πλαίσια της εισήγησής προς το Δημοτικό Συμβούλιο:
• τον ορισμό πέντε εκπροσώπων γονέων απο τις Ένωσεις Γονέων και Κηδεμόνων κάθε Δημοτικής Κοινότητας και
• την υιοθέτηση και την προώθηση προς τον αρμόδιο Υπουργό του αιτήματος για Σχολική επιτροπή ανά Δημοτική Κοινότητα στον Δήμο Πειραιά.

Με εκτίμηση
Για τα Διοικητικά Συμβούλια
οι Πρόεδροι των Ενώσεων
Α’ Ένωση Συλλόγων Γονέων Κ. Κιμπιζής

Β’ Ένωση Συλλόγων Γονέων Μ. Βόντα

Δ’ Ένωση Συλλόγων Γονέων Τ. Βαμβακά

Δεν υπάρχουν σχόλια: