Ενημερωτική ημερίδα στην Ύδρα για την ανάπτυξη του νησιού

Ενημερωτική ημερίδα για τις προοπτικές ανάπτυξης της Ύδρας και τις δυνατότητες που δημιουργούνται μέσω του ΕΣΠΑ και του νέου επενδυτικού και αναπτυξιακού νόμου, διοργάνωσε η Περιφερειακή Ενότητα Νήσων σε συνεργασία με το Δήμο Ύδρας, στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» την Κυριακή 10 Απριλίου, με ιδιαίτερη επιτυχία και τη συμμετοχή φορέων και επαγγελματιών του νησιού.
Ο Δήμαρχος της Ύδρας κ. Άγγελος Κοτρώνης, καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους, αφού ευχαρίστησε τον Αντιπεριφερειάρχη Νήσων κ. Δημήτρη Κατσικάρη και τον Ατιπεριφερφειάρχη ΕΣΠΑ και Καινοτομίας κ. Λεωνίδα Αθανασιάδη για την επιλογή τους να ενημερώσουν τους Υδραίους, αναφέρθηκε εκτενώς στα προβλήματα του νησιού ζητώντας ενέργειες και κοινή δράση για να αλλάξει η δυσμενής κατάσταση και να αναπτυχθεί η Ύδρα, αναβαθμίζοντας το τουριστικό προϊόν.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Δημήτρης Κατσικάρης, στην παρέμβασή του, είπε, μεταξύ άλλων:
«Η Περιφέρεια Αττικής και η πρώτη αιρετή Περιφερειακή Ενότητα Νήσων, θέλει σε όλα τα νησιά και στην Ύδρα να κάνει μια νέα αρχή, κινούμενη στο επίπεδο των υποδομών που θα αλλάξουν τη μοίρα του νησιού και θα δημιουργήσουν μια νέα θελκτική και ουσιαστική μέρα για όλους. Τόσο ο Περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός, όσο και εγώ ως Αντιπεριφερειάρχης Νήσων, θέλουμε να επενδύσουμε στην ουσία, στο περιεχόμενο και όχι στη βιτρίνα που θαμπώνει προσωρινά, αλλά δεν δημιουργεί πραγματική ανάπτυξη.
Στο πλαίσιο αυτό, δίνουμε ιδιαίτερο βάρος σε μεγάλες προτεραιότητες που θα ανατρέψουν τη σημερινή κατάσταση με τη δημιουργία έργων υποδομών που θα δώσουν αυτάρκεια, αυτονομία και νέες δυνατότητες στην Ύδρα.
Ήδη μετά από αγαστή συνεργασία με το Δήμο, προχωράμε στη σύναψη προγραμματικής συμφωνίας και η Αντιπεριφέρεια αναλαμβάνει να προχωρήσει όλες τις διαδικασίες, από τη μελέτη μέχρι την κατασκευή, του μεγάλου έργου του Βιολογικού καθαρισμού που έχει βαλτώσει επί δεκαετίες. Άμεσα βήματα θεωρούμε επίσης την επίλυση του ζητήματος της επάρκειας νερού με σύγχρονη αφαλάτωση, όπως και τη διαχείριση των απορριμμάτων επιτόπου, με ανακύκλωση, κομποστοποίηση και ΧΥΤΥ, ώστε να σταματήσει η σημερινή εικόνα που δεν τιμά κανέναν και η Ύδρα να διαχειρίζεται μόνη της, με τη δική μας στήριξη τα του οίκου της.
Επίσης, στηρίζουμε αποφασιστικά και στην πράξη το ζήτημα της «σημαδούρας» που μπορεί να δώσει μεγάλη ώθηση στον τουρισμό μέσω της προσέγγισης στο νησί μεγάλων κρουαζιερόπλοιων, γιατί θεωρούμε ότι η Ύδρα πρέπει και μπορεί να πάρει το δικό της μερίδιο σε μια μεγάλη αγορά και να ενισχυθεί έτσι το εισόδημα των επαγγελματιών που σήμερα σηκώνουν μεγάλα βάρη και ανησυχούν για το μέλλον τους.
Για να γίνουν όλα αυτά, απαιτείται σκληρή δουλειά, άμεσες συνέργιες και κοινή δράση όλων. Κυρίως όμως απαιτείται αρραγής ενότητα των φορέων της Ύδρας, μακριά από μίζερες προσεγγίσεις, διαφορές του παρελθόντος και προσωπικές αντιπαραθέσεις. Οφείλουμε όλοι μαζί να παλέψουμε για τα μικρά και τα μεγάλα και μόνο έτσι θα αλλάξουμε τη μοίρα της Ύδρας, για ένα καλύτερο αύριο των παιδιών της.
Η Περιφέρεια Αττικής, ο Περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός, η Αντιπεριφέρεια Νήσων και εγώ προσωπικά, όλοι οι συνεργάτες, όπως ο Αντιπεριφερειάρχης Λεωνίδας Αθανασιάδης που είναι σήμερα εδώ, δίπλα μου, έχουμε την πολιτική βούληση να στηρίξουμε αυτή τη νέα αρχή για την Ύδρα, να αλλάξουμε τα δεδομένα, να οδηγηθούμε σε μια νέα πορεία ανάπτυξης και προκοπής. Μπορούμε μαζί να προετοιμάσουμε και να χτίσουμε ένα νέο μέλλον και επειδή αυτό το πιστεύουμε έχουμε ανοιχτές τις πόρτες μας και τις καρδιές μας για να βρούμε τις καλύτερες λύσεις για την Ύδρα»
Ο Αντιπεριφερειάρχης ΕΣΠΑ και Καινοτομίας κ. Λεωνίδας Αθανασιάδης, συνεχίζοντας τη διαδικασία, μίλησε για τις δυνατότητες του ΕΣΠΑ και του νέου αναπτυξιακού και επενδυτικού νόμου, αλλά και για την εργώδη δουλειά που γίνεται από την ομάδα της περιφέρειας της οποίας προΐσταται ώστε να βοηθηθούν οι δήμοι, τόσο σε επίπεδο ενημέρωσης, όσο και σε επίπεδο συντονισμού δράσης μέχρι του σημείου της ένταξης σε προγράμματα που τρέχουν ή θα τρέξουν στο άμεσο μέλλον.
Μαζί του είχε την ομάδα δουλειάς και δράσης του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, τους στενούς συνεργάτες του υπουργού κ. Χρυσοχοϊδη και του υφυπουργού κ. Ρήγα, οι οποίοι προέβησαν σε μια ενδελεχή παρουσίαση των δυνατοτήτων και των ευκαιριών που δίνει το ΕΣΠΑ και ο νέος επενδυτικός και αναπτυξιακός νόμος.
Οι κ.κ. Γιώργος Χονδροματίδης, Αθανάσιος Γκούγκλας και Γιάννης Τασιόπουλος ανέλυσαν κάθε πτυχή των νέων δυνατοτήτων που δίνονται για επενδύσεις στο νησί, πρότειναν τη στενή συνεργασία με την Αντιπεριφέρεια Νήσων και το Δήμο για συνεχή ενημέρωση και στη συνέχεια απάντησαν σε όλες τις απορίες και τις ερωτήσεις που έγιναν από τους εκπροσώπους των φορέων και των επαγγελματιών του νησιού.
Στην ενημερωτική ημερίδα παρευρέθηκαν και τοποθετήθηκαν, ο βουλευτής Α΄ Πειραιά του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Καρύδης, ο Περιφερειακός σύμβουλος κ. Σπύρος Σπυρίδων, ο Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Παναγιώτης Μαρκαντώνης, ο Πρόεδρος των επαγγελματιών της Ύδρας κ. Δημήτρης Παύλου και δεκάδες επαγγελματίες του νησιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: