Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Παραδοσιακών Ερασιτεχνών Αλιέων (ΠΟΠΕΑ), με επιστολή της στην Επίτροπο της Ε.Ε. κ. Μαρία Δαμανάκη, με έντονα επικριτικό ύφος, κατηγόρησε την ελληνίδα Επίτροπο για αλαζονεία και αδιαλλαξία. Ο λόγος είναι ότι δεν έλαβε υπ’ όψη της τα τεκμηριωμένα στοιχεία της ΠΟΠΕΑ που είχε αποστείλει για τα αίτια μείωσης των ιχθυοαποθεμάτων ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Παράλληλα, καυτηριάζει την πολιτική που ακολουθεί η Ε.Ε. αναφέροντας ότι προωθεί ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΙΣΧΥΡΩΝ.
Η σκληρή αυτή επιστολή προβλημάτισε την ελληνίδα Επίτροπο και έστειλε από της Βρυξέλλες συνεργάτες της οι οποίοι είναι αρμόδιοι για τον ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ 1967/2006 της Ε.Ε. που σκοπό έχει την προστασία της Μεσογείου Θάλασσας.
Στην συνάντηση αυτή συμμετείχαν από πλευράς Ομοσπονδίας ο Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος, ο Γεν. Γραμματέας καθώς και άλλα μέλη του Δ.Σ. Από πλευράς Ε.Ε. ο ο Ιταλός κ. ΦΑΜΠΡΙΤΣΙΟ ΝΤΟΝΑΤΕΛΛΑ (διευθυντής της γενικής διεύθυνσης MARE για τη Μεσόγειο). Από το επιτελείο της Επιτρόπου κ. Μαρίας Δαμανάκη συμμετείχαν οι κ.κ. ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΙΩΤΑΚΟΣ καθώς και η κ. ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΕΤΡΟΝΙΚΟΛΟΥ. Τέλος, συμμετείχε η συνεργάτης της κ. Δαμανάκη κ. ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ.
Ο Πρόεδρος της ΠΟΠΕΑ κ. Ευάγγελος Βαμβακάρης, καταγόμενος από τις Κυκλάδες και μάλιστα από οικογένεια παράκτιων επαγγελματιών ψαράδων, με την μεγάλη του εμπειρία και με τα ισχυρά επιχειρήματά του άφησε ΑΦΩΝΟΥΣ τους αντιπροσώπους της Ε.Ε.
Αναφέρουμε μερικές από τις πολλές επισημάνσεις του:
1) Πρότεινε να χωριστεί η αλιεία σε 4 κατηγορίες.
α) ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ
β) ΗΜΙΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ
γ) ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ
δ) ΑΘΛΗΤΙΚΗ
Όπως τόνισε ο κ. Βαμβακάρης, θα πρέπει να καταλάβουν οι αρμόδιοι φορείς ότι η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες της Ε.Ε. η οποία ακόμη δεν έχει μητρώο ψαράδων. Αποτέλεσμα, να ανήκουν στην ίδια κατηγορία επαγγελματίες και ψευτοεπαγγελματίες, όπως παραδοσιακοί ερασιτέχνες ψαράδες και ψευτοερασιτέχνες.
2) Προτού καν συνταχθεί ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ 1967/2006 ΤΗΣ Ε.Ε. από το 2002 μέχρι που συντάχθηκε και εφαρμόστηκε, με 7 επιστολές μας (5 στον τότε Επίτροπο Αλιείας κ. BORG και 2 στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. BARROZO) είχαμε προτείνει να προηγηθούν αξιόπιστες μελέτες οι οποίες θα αποδείκνυαν ποιά αλιευτικά εργαλεία καταστρέφουν περισσότερο την Μεσόγειο θάλασσα. Ο λόγος ήταν να μην παρασυρθούν από παράκτιους επαγγελματίες ψαράδες οι οποίοι επιθυμούσαν το παραμερισμό των άλλων ψαράδων για να έχουν αυτοί την αποκλειστική κυριότητα της θάλασσας.
Επίσης, είχαμε ζητήσει από τους συντάκτες του ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ να μελετήσουν με υπευθυνότητα και σοβαρότητα μελέτες αξιόπιστων φορέων όπως της WWF, του ΚΟΥΣΤΩ, κ.α. οι οποίοι αναφέρουν παράγοντες σημαντικότερους ακόμη και από την υπεραλίευση.
Δυστυχώς, η Ε.Ε μας αγνόησε και επηρεαζόμενη και πιεζόμενη από τα ισχυρά Λόμπυ των επαγγελματιών αλιέων, θεώρησε ως κύριους υπεύθυνους της καταστροφής της θάλασσας τους παραδοσιακούς ερασιτέχνες ψαράδες. Χωρίς λοιπόν να λάβει υπ’ όψη της ότι το δίχτυ είναι ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΑΛΙΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ και αγνοώντας τις ιδιαιτερότητες των νησιών μας και τις οικονομικές επιπτώσεις, ΤΟ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕ.
Η Ομοσπονδία, όπως ανέφερε ο Πρόεδρός της, είχε ενημερώσει την Ε.Ε. ποιοί σημαντικοί παράγοντες συμβάλλουν στην καταστροφή του θαλάσσιου πλούτου που είναι κατά σειρά:
1) Η ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΡΥΠΑΝΣΗ: Δεν γνωρίζει η Ε.Ε. και ιδιαίτερα η επιστημονική της επιτροπή ότι χιλιάδες βιομηχανίες που βρίσκονται σε παράκτιες περιοχές σε 21 χώρες της μεσογείου ρυπαίνουν τη Μεσόγειο ΜΕ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΤΟΝΟΥΣ ΤΟΞΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ κάθε χρόνο, τα οποία έχουν ΚΑΙ ΔΥΣΜΕΝΕΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ, ΓΙΑΤΙ ΜΕΤΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ;
2) ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ: Είναι ο δεύτερος κατά σειρά κίνδυνος για το θαλάσσιο πλούτο με τον οποίο κανένας φορέας δεν ασχολήθηκε εκτός από την Ομοσπονδία μας. Είναι μία από τις ιδιαιτερότητες των νησιών μας και το γνωρίζουμε στην πράξη.
Ο Πρόεδρος κ. Ευάγγελος Βαμβακάρης παρέδωσε και για τους δύο αυτούς παράγοντες επιστημονικές μελέτες του Κουστώ και της WWF.
3) ΧΡΟΝΙΚΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΑΛΙΕΙΑΣ
4) ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΣΟΝΑΡ ΚΑΙ ΣΚΑΛΩΜΑ ΔΙΧΤΥΩΝ
5) ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΔΙΧΤΥΟΥ ΣΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ
6) ΣΥΡΟΜΕΝΑ ΑΛΙΕΥΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ
Μετά από αυτά, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Παραδοσιακών Ερασιτεχνών αλιέων ζήτησε από τους αντιπροσώπους της Ε.Ε. οι παραδοσιακοί ερασιτέχνες ψαράδες (περίπου 10-14 χιλιάδες ) να ενταχθούν σε μία κατηγορία επαγγελματιών αλιέων, όπως συμβαίνει με άλλα κράτη της Ε.Ε.
Στην κατηγορία αυτή δεν θα έχουν τα ίδια προνόμια με τους επαγγελματίες και θα αλιεύουν με 300 μέτρα μανωμένο δίχτυ και μόνο τρεις φόρες την εβδομάδα.
Δεν είναι δυνατόν η Ε.Ε. να χρησιμοποιεί δύο διαφορετικά μέτρα και σταθμά. Πρέπει λοιπόν ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ, ΓΙΑΤΙ ΣΗΜΕΡΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΔΙΚΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ.
Έστω και καθυστερημένα, ΑΝ Η Ε.Ε. ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ, ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΥΤΑΡΧΙΚΑ, θα πρέπει να καταλάβει αυτή και οι επαγγελματίες ψαράδες, ότι είναι καιρός να σταματήσουν να χρησιμοποιούν επιχειρήματα που δεν έχουν λογική βάση και επιστημονική τεκμηρίωση. Γιατί τα ισχυρά επιχειρήματά μας τα οποία είναι τεκμηριωμένα, κανένας πλέον ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΣΤΗΡΙΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΑΞΙΟΠΙΣΤΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ.
Απαντώντας, ο συνεργάτης της κ. Δαμανάκη, κ. Ανδρέας Παπακωνσταντίνου ανάφερε ένα σημαντικό στοιχείο το οποίο δεν γνώριζε η Ομοσπονδία και ήταν ότι η Ε.Ε. είχε δώσει στα κράτη μέλη ένα ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ από 1/1/2007 – 31/12/2010. Στο διάστημα αυτό, κάθε κράτος μέλος της Ε.Ε., μπορούσε να προτείνει ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της περιοχής του τοπικές διαφοροποιήσεις, κάτι όμως που δεν έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση της Ν.Δ και η τωρινή του ΠΑΣΟΚ.
Τέλος, η συνεργάτης της κ. Δαμανάκη, κ. Παπαδημητρίου, ανέφερε ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΝΑ ΔΙΑΦΩΝΗΣΕΙ ότι η Ε.Ε. δεν θα έφερε αντίρρηση αν ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Διαμαντίδης εφαρμόσει σε εθνικό επίπεδο μέτρα αντίστοιχα με αυτά της Κύπρου και της Ισπανίας. Μετά από αυτά, διαπιστώνεται ότι ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΛΥΘΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ ΑΛΙΕΩΝ, ΦΤΑΝΕΙ ΜΟΝΟ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ ΚΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΠΟ ΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου