Εντυπωσιακή θεατρική παράσταση από το 11ο Γυμνάσιο

Το Σάββατο 18/6, η θεατρική ομάδα του 11ου Γυμνασίου Πειραιά ανέβασε τη θεατρική παράσταση «ο κύκλος με την κιμωλία» του Μπέρτολτ Μπρεχτ. Τα παιδιά της ομάδας έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους και κατάφεραν να παρουσιάσουν μια ολότελα δική τους εκδοχή του διάσημου και διαχρονικού έργου.
Πρόκειται για ένα λαϊκό τρυφερό παραμύθι, στηριγμένο σε έναν πανάρχαιο μύθο αλλά και μια σκληρή κριτική στους θεσμούς και στην εξουσία. Ένα πολυεπίπεδο έργο όπου το κωμικό εναλλάσσεται με το δραματικό, η ανθρωπιά διαπλέκεται με την κοινωνική συνείδηση.

Ο «Κύκλος με την κιμωλία» γράφτηκε το 1944. Στην Ελλάδα ανέβηκε πρώτη φορά το 1957 από το Θέατρο Τέχνης σε σκηνοθεσία Κάρολου Κουν, απόδοση στα ελληνικά του Οδυσσέα Ελύτη, ενώ τη μουσική έγραψε ο Μάνος Χατζιδάκις. Μοναδική συνάντηση! Από τότε έγινε ένα από τα πιο αγαπημένα θεατρικά έργα και παρουσιάστηκε δεκάδες φορές από πλήθος μικρούς και μεγάλους θιάσους.
Η θεατρική μας ομάδα άρχισε να δουλεύει πάνω στο κλασσικό αλλά διαχρονικό αυτό έργο, διερευνητικά και διστακτικά στην αρχή. Όμως η σπονδυλωτή δομή του, οι σχεδόν αυτόνομες σκηνές του, η ποικιλομορφία τύπων-χαρακτήρων και η ευέλικτη προσαρμογή τους στις δυνατότητες της ομάδας και πάνω απ’ όλα η παραμυθένια αίσθηση που το διαπερνά, μας έκαναν να το αγαπήσουμε και να τολμήσουμε να το κάνουμε παράσταση.
Ανεξάρτητα με το τελικό αποτέλεσμα όλη αυτή η πορεία ήταν για τα παιδιά μια πολύ σημαντική εμπειρία. Δούλεψαν σκληρά, κουράστηκαν, ξεπέρασαν δυσκολίες αλλά και διασκέδασαν. Άλλοτε προχωρούσαν δυναμικά, άλλοτε πισωπατούσαν, άλλος πιο λίγο, άλλος πιο πολύ. Όμως όλοι πήραν μια ιδέα από το τι σημαίνει να λειτουργείς σαν μέλος μιας ομάδας, τι θα πει συλλογικότητα, ομαδικότητα, αλληλοϋποστήριξη. Κι αυτό είναι το μεγάλο κέρδος.
Στην παράσταση έπαιξαν οι μαθητές:
Αναστασία Κορωναίου, Αναστασία Ανδρεάκου, Στέφανος Τελόγλου, Κέλλυ Κακοταρίτη, Δανάη Μικέδη-Προδρόμου,
Εφη Καρνέση, Μιχάλης Ανδρεάκος, Λυδία Στάμπα, Στέλλα Σαμούχου, Τζένη Καλαλά, Αναστασία Ανωμήτρη, Νέστορας Νέστορας, Καλλιόπη Αρώνη, Κωνσταντίνος Βαζιουράκης (Ζάννειο Λύκειο) και ο μικρός Γιώργος Σαμπατακάκης.
Η παράσταση πλαισιώθηκε με τη μοναδική μουσική του Μάνου Χατζιδάκι που επιμελήθηκε και έπαιξε η Αναστασία Κορωναίου, ενώ τραγούδησε η Λυδία Στάμπα. Το σκίτσο της παράστασης έφτιαξε η Στεφανία Χαλκιά, ενώ στο υποβολείο βοήθησε η Λίνα Ανδρεάκου (12ο Γυμνάσιο).

Η εμψυχώτρια καθηγήτρια
Νίκη Μαματσή

Δεν υπάρχουν σχόλια: