Χρυσές συμβουλές για να μη μείνεις … πανί με πανί στις διακοπές σου!

   Το καλοκαίρι είναι εδώ, αν και η διάθεση μας όχι και τόσο…καλοκαιρινή! Τα δύσκολα που περνάει η χώρα μας και κατ’ επέκταση εμείς και η τσέπη μας, δεν μας επιτρέπουν ή έστω μας περιορίζουν τα σχέδια για διακοπές και καλοπέραση. Και μόνο με αυτά που διαδραματίζονται γύρω μας, το ηθικό μας έχει κάνει ελεύθερη πτώση και η ανησυχία για το «γκρίζο» παρόν και το μέλλον, των παιδιών μας κυρίως, που μας φοβίζει, δεν αφήνουν περιθώρια για… «πολυτέλειες»!
Κάτι τέτοιες στιγμές, όμως, υπάρχουν και οι αισιόδοξοι, που λένε «κάτι θα μαζέψω, κάπως θα το οργανώσω, όπου να ‘ναι αρκεί να φύγω για λίγο απ’ την πόλη».
Μπορεί να είσαι από τους τυχερούς με εξοχικό σπίτι σε κάποιον όμορφο τόπο, μπορεί να ανήκεις σε αυτούς που δεν έχουν κανέναν εκτός Αθηνών, αλλά ψάχνεις οικονομικούς προορισμούς για απόδραση, ή μπορεί απλά να θέλεις να κάνεις κάτι διαφορετικό φέτος το καλοκαίρι, μακριά από συγγενείς, γνωστούς και συνηθισμένα.
Ακόμα και τώρα, με την οικονομική κρίση, μπορείς να φύγεις, χωρίς να ξοδέψεις πολλά και να γυρίσεις παρέα με όμορφες εικόνες και αναμνήσεις από τις διακοπές που πέρασες ή και, γιατί όχι, με απολαβές! Πως; Διάβασε τις παρακάτω ιδέες-συμβουλές και πράξε ανάλογα!

Ποτέ στην τελευταία στιγμή
Όσο νωρίτερα τόσο το καλύτερο. Κάνε λοιπόν ένα σχέδιο για το πότε, που, πως, για πόσες μέρες και με ποιους θα φύγεις. Έπειτα, φτιάξε έναν μικρό προϋπολογισμό για το πόσα χρήματα διατίθεσαι να δόσεις και μην ξεφύγεις από το αποτέλεσμα.

Κλείσε εισιτήρια σύντομα…
…γιατί αν περιμένεις να βρεις δέκα μέρες η μία εβδομάδα πριν τις διακοπές, θα αναστενάξεις! Ειδάλλως, χαλάρωσε και απόλαυσέ το, αφού μάλλον θα ταξιδέψεις σε θέση VIP (άουτς!), ειδικά αν επιλέξεις κάποιον από τους δημοφιλής προορισμούς, π.χ. Μύκονο, Σαντορίνη κλπ.

Το γκρουπ συμφέρει
Οι διακοπές με γκρουπάκια είναι πολύ διαδεδομένες και πολύς κόσμος τις προτιμά, τόσο γιατί συμφέρουν, όσο και γιατί μπορείς να κάνεις νέες γνωριμίες, να έχεις ένα πλάνο δραστηριοτήτων, χωρίς να είσαι υποχρεωμένος να τις ακολουθήσεις και να μη χάσεις σημαντικά σημεία του τόπου που θα πας. Μπορείς να κλείσεις θέση μέσω τουριστικού πρακτορείου. Στην τιμή περιλαμβάνονται εισιτήρια, διαμονή, φαγητό και μετακινήσεις. Οι τιμές είναι πάντα πιο προσιτές, γιατί σε εντάσσουν σε μεγάλες ομάδες τουριστών που απολαμβάνουν ειδικές εκπτώσεις.

Δοκίμασε την τύχη σου
Είναι κάτι που μπορείς να κάνεις ανέξοδα! Μάθε για τους διάφορους διαγωνισμούς που γίνονται την περίοδο αυτή σε τηλεόραση, ραδιόφωνο, έντυπα, κλπ. που προσφέρουν δωρεάν ταξίδια, με αρκετές ανέσεις για λίγες μέρες. Δήλωσε συμμετοχή σε όλους όσους βρεις και μπορεί να σταθείς τυχερός!

Για τις απολαβές που λέγαμε…
….υπάρχουν τρόποι να βγάλεις χρήματα ενώ κάνεις διακοπές. Να μερικές ιδέες:

Αν είσαι καλός στη φωτογραφία, μπορείς να το εκμεταλλευτείς, τραβώντας τις ομορφιές του μέρους που βρίσκεσαι. Βάλε τη φαντασία σου να δουλέψει και φτιάξε μια δική σου μοναδική συλλογή. Και αν οι φωτογραφίες σου είναι καλές ποιοτικά και αισθητικά μπορεί να καταφέρεις μέχρι και να τις πουλήσεις σε κάποιο πρακτορείο ή ταξιδιωτικό περιοδικό.

Αν τώρα τα πας καλά στο γράψιμο, μπορείς να γράψεις έναν άρθρο, να κάνεις ένα μίνι ρεπορτάζ για το μέρος που επισκέφθηκες με προσωπικές σου απόψεις, κριτική ή να φτάσεις ακόμα πιο μακριά κάνοντας έρευνα σε μαγαζιά και ξενοδοχεία του τόπου, αξιολογώντας τα. Όταν το ολοκληρώσεις και αν είναι όντως καλό μπορεί να το πουλήσεις σε κάποιο τουριστικό περιοδικό ή μέσω ίντερνετ.

Αν είσαι από εκείνους που φτιάχνουν τα δικά τους χειροποίητα κοσμήματα, αξεσουάρ ή και ρούχα, αν ασχολείσαι ερασιτεχνικά είτε επαγγελματικά με τον σχεδιασμό τους και έχεις ταλέντο στο…χέρι, μπορείς να πουλήσεις τα δικά σου μοναδικά κομμάτια από κοσμήματα, αξεσουάρ κλπ, των οποίων η πρώτη ύλη θα έχει μηδαμινό κόστος για σένα, άρα κέρδος 100% με την πώλησή τους, σε προσιτές πάντα τιμές. Προώθησε την ιδέα σου σε κεντρικά σημεία του τόπου.

Το ίδιο ισχύει και για τη ζωγραφική, αν έχεις βέβαια το τάλαντο! Μπορείς να φτιάξεις και να πουλήσεις από τοπία, αφηρημένες δημιουργίες μέχρι πορτραίτα ή γελοιογραφίες περαστικών.
Αν τη φετινή χρονιά η ανεργία σου χτύπησε την πόρτα, τώρα είναι η κατάλληλη περίοδος να ρίξεις μια ματιά σε κάτι διαφορετικό που θα συνδυάζει και δουλειά και ευχαρίστηση, business and pleasure, που λένε. Δουλειές για την καλοκαιρινή περίοδο είναι αυτές του ξενοδοχειακού υπαλλήλου, του συνοδού γκρουπ σε ταξιδιωτικά πρακτορεία, σε καφέ ή καντίνα στην παραλία, κλπ. Έτσι και χρήματα θα βγάλεις και διακοπές θα κάνεις παράλληλα. Μάλιστα σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις σου παρέχεται κατάλυμα. Μια ακόμα ωραία ιδέα για να είσαι κοντά στη θάλασσα και να προσφέρεις και πολύτιμο έργο είναι η ναυαγοσωστική.
Οι ιδέες είναι πολλές, οι παραλλαγές ακόμα περισσότερες. Και παρά τη μιζέρια και την τρομολαγνεία του παρόντος, ανάμεσα στα αληθινά προβλήματα και την υπερβολή, εσύ με διάθεση και κατάλληλη παρέα, που ξέρεις…μπορεί αυτό να είναι το ωραιότερο καλοκαίρι της ζωής σου..!

Καλές διακοπές!
Έλενα Αρώνη

Προσοχή σε:
Σουβενίρ: γιατί δεν χρειάζεται να πάρεις τόσα πολλά.
Μαγαζιά με ρουχισμό-αξεσουάρ: γιατί είναι πανάκριβα και τα ίδια μπορείς να τα βρεις στη μισή αν όχι πιο κάτω, τιμή στην πόλη σου. Παρεό, μαγιό, φορεματάκια, βερμούδες, καπελάκια, κλπ, ψώνισέ τα πριν φύγεις. Η πολιτική αυτών των καταστημάτων είναι να βγάλουν χρήματα κυρίως από τους ξένους, που μια άνεση παραπάνω την έχουν!
Ρεστοράν-ταβέρνες: γιατί δεν χρειάζεται κάθε βράδυ να φας εκεί. Πάρε κάτι στο χέρι και φάε κοντά στη θάλασσα ή κάπου που να βλέπεις το φεγγάρι…απλό και ρομαντικό, ειδικά αν έχεις την κατάλληλη παρέα..!
Πλαζ και σεζλόνγκ: γιατί και μπαμ και τάλιρο είναι και μέσα στον κόσμο είναι. Υπάρχουν τόσες παραλίες που μπορείς να εξερευνήσεις και να απολαύσεις ήρεμα το μπάνιο σου. Αν είσαι μαζί με το ταίρι σου, τόσο το καλύτερο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: