Η Ολυμπιακή Φλόγα "έπιασε" λιμάνι

 Ο Πειραιάς υποδέχθηκε με κάθε λαμπρότητα, σε ειδική τελετή, την Ολυμπιακή Φλόγα. Την εκδήλωση παρουσίασε η κα Κων. Πετούση, δημοσιογράφος στο Κανάλι 1. Επίσης, πολυμελές τμήμα του Ωδείου Τερψιθέας, υπό τη διεύθυνση της κας Γεωργίας Χατζημανωλάκη, ψυχαγώγησε με γνωστές συνθέσεις τους παρευρισκομένους. Η Φιλαρμονική του Δήμου παιάνισε τον ύμνο των Ολυμπιακών Αγώνων και τους εθνικούς ύμνους της Ελλάδος και του Ηνωμένου Βασιλείου.
Από την Πολύμορφη Έκφραση Πολιτισμού και Παράδοσης «Λίνα Λαβούτα – Μαντά», νέες με τοπικές παραδοσιακές ενδυμασίες, παραβρέθηκαν στην εκδήλωση.

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος, τίμησε τον παλαίμαχο ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού και λαμπαδηδρόμο κ. Ηλία Ρωσσίδη και τον εκπρόσωπο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Ιωάννη Καρρά, προσφέροντας τους από μία ασημένια τριήρη, σύμβολο της ναυτοσύνης των Ελλήνων. Ο κ. Καρράς προσέφερε στο Δήμαρχο Πειραιά, ένα γνήσιο αντίγραφο από το Μουσείο Μπενάκη, ως ενθύμιο για το πέρασμα της Ολυμπιακής Φλόγας από την πόλη. Αξίζει να σημειωθεί ότι το βωμό άναψε ο λαμπαδηδρόμος Ηλίας Ρωσσίδης, κάτω από παρατεταμένα χειροκροτήματα εκατοντάδων πολιτών. Στη συνέχεια ο κ. Μιχαλολιάκος ως λαμπαδηδρόμος πήρε την Ολυμπιακή Φλόγα και τη μετέφερε προς την έξοδο της πόλης, ευχόμενος να είναι καλοτάξιδη.
Οι λαμπαδηδρόμοι που έτρεξαν στον Πειραιά είναι οι:

1. Ρωσσίδης Ηλίας, παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού 2. Μιτάκης Ιωάννης, πρωταθλητής Ευρώπης στα Finn (Ιστιοπλόος)  3. Κιμούλης Γιώργος, Ηθοποιός, Σκηνοθέτης 4. Μορφέσης Γιώργος, Ομοσπονδιακός προπονητής της Εθνικής ομάδας υδατοσφαίρισης γυναικών 5. Αντωνάκου Σταυρούλα, Παγκόσμια πρωταθλήτρια του 2011 στο πόλο και αρχηγός του Ολυμπιακού 6. Ράμμος Δημήτρης, Εκπαιδευτικός στο 23ο Δημοτικό Σχολείο Πειραιά, διακρίθηκε ως "πρωτοπόρος εκπαιδευτικός" στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό που φιλοξενήθηκε στο Πανευρωπαϊκό Φόρουμ "Συνεργάτες στη Μάθηση" 2012 της Microsoft. 7. Μιχαλολιάκος Βασίλης, Δήμαρχος Πειραιά 8. Βερνίκος Νίκος, Οικονομολόγος, Εφοπλιστής 9. Σιγάλας Γιώργος, πρώην καλαθοσφαιριστής, πρώην αρχηγός της Εθνικής Ελλάδος, Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας Δήμου Πειραιά 10. Μπαλωτή Κωνσταντίνα, Αριστούχος Μαθήτρια όλων των λυκείων στον Πειραιά με τη συγκέντρωση της υψηλότερης βαθμολογίας .
Στην τελετή παραβρέθηκαν : ο αναπληρωτής Yπουργός Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Π. Κουβάτσος, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου κ. Στ. Διαμαντίδης, πολιτευτές, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι επιστημονικών συλλόγων και επιχειρήσεων, εκπρόσωποι των λιμενικών και αστυνομικών αρχών της πόλης, εκπρόσωποι πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων και πλήθος κόσμου. 
Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος στο χαιρετισμό του τόνισε: «Υποδεχόμαστε σήμερα εδώ στον Πειραιά μας , το μεγάλο εθνικό μας λιμάνι, το οποίο πρέπει να πω και αυτή την ώρα, δεν πωλείται, ο Πειραϊκός λαός, ο Ελληνικός λαός δεν το πωλεί. Στο μεγάλο λιμάνι της Ευρώπης, υποδεχόμαστε την Ολυμπιακή Φλόγα. Υποκλινόμαστε στους συμβολισμούς και στα μηνύματά της. Η φλόγα, το φως της, ευχόμαστε να φωτίσει τους ηγέτες όλου του κόσμου, ώστε να πάρουν εκείνες τις αποφάσεις που θα προσφέρουν στους λαούς ασφάλεια, δικαιοσύνη και ευημερία. Η μεγαλύτερη γιορτή της ανθρωπότητας να στείλει μηνύματα συναδέλφωσης και αλληλεγγύης. Η Ολυμπιακή Φλόγα ταξιδεύει τρεις χιλιάδες χρόνια ελληνικής ιστορίας και Πολιτισμού. Διανύοντας τη διαδρομή της σε όλα τα μήκη και πλάτη της ανθρωπότητας, μας κάνει υπερήφανους ως Έλληνες, ως Ευρωπαίους, ως Πολίτες του Κόσμου. Τα επιτεύγματά μέσα στα στάδια, αγγίζουν και σε πολλές περιπτώσεις υπερβαίνουν τα όρια της ανθρώπινης τελειότητας. Το «ευ αγωνίζεσθαι» ελληνική συνεισφορά στον κόσμο των ιδεών, είναι η καλύτερη απάντηση σε μια εποχή που αρχές και αξίες δοκιμάζονται. Ο Πιερ ντε Κουμπερντέν είχε πει ότι «η διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων δημιουργεί Ιστορία». Ευχόμαστε το Λονδίνο να δημιουργήσει το καλοκαίρι τη δική του Ιστορία, για όλη την ανθρωπότητα. Ευχόμαστε από τον Πειραιά, στον Βρετανικό λαό, και εύχομαι ως Δήμαρχος στο Δήμαρχο του Λονδίνου, κάθε επιτυχία στη διοργάνωση αυτού του μοναδικού και κορυφαίου παγκόσμιου αθλητικού και πολιτιστικού γεγονότος. Και επιτρέψτε μου Πειραιώτισσες και Πειραιώτες να ευχηθώ και σε όλες τις Ελληνίδες και Έλληνες να είμαστε κάθε ημέρα Έλληνες και όχι μια φορά στα τέσσερα χρόνια να ανάβουμε την Ολυμπιακή Φλόγα. Αυτό το χρωστάμε στην ιστορία μας και προπαντός το χρωστάμε στις επόμενες γενιές. Ζήτω οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Λονδίνου. Ζήτω οι Ολυμπιακοί Αγώνες του κόσμου. »
 Ο Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Γιώργος Σιγάλας, στο σύντομο χαιρετισμό του τόνισε: « Είναι μια μεγάλη στιγμή για την πόλη μας. Κάθε τέσσερα χρόνια η Ελλάδα, δίνει το φως της σε όλο τον κόσμο. Για άλλη μια φορά ο Πειραιάς, φιλοξενεί την Ολυμπιακή Φλόγα και ό,τι πρεσβεύει η Ολυμπιακή Φλόγα και ο Ολυμπισμός, η Ελλάδα αλλά και ο Πειραιάς μας. Εύχομαι να γίνουν οι καλύτεροι Ολυμπιακοί Αγώνες, εύχομαι η Ολυμπιακή Φλόγα να μας τονώσει το ηθικό, για να πάμε παραπέρα, πιο πάνω και πιο καθαροί.»
Στη συνέχεια χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Ιωάννης Καρράς, εκπρόσωπος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, ο οποίος μεταξύ των άλλων τόνισε: «Κύριε Δήμαρχε, κύριοι επίσημοι προσκεκλημένοι, ήρθαμε σήμερα στο πρώτο λιμάνι της χώρας, μεταφέροντας τους χαιρετισμούς του Προέδρου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Σπύρου Καπράλου και των μελών της ολομέλειας, συνοδεύοντας την Ολυμπιακή Φλόγα, τη φλόγα πού άναψε στις 10 Μαΐου, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. H φλόγα δεν υπήρχε ανέκαθεν στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Έχει καταγραφεί μόνο στις ιερές πομπές των Ολυμπιακών Αγώνων και στο χώρο της ιεράς εστίας, όπου φυλάσσονταν άσβεστη όλο το χρόνο, από τις Εστιάδες. Με τη σημερινή της μορφή καθιερώθηκε για πρώτη φορά το 1936 στους Ολυμπιακούς του Βερολίνου. Το ταξίδι της φλόγας ξεκίνησε από την αρχαία Ολυμπία και συνεχίστηκε σε όλη την Ελλάδα. Σήμερα βρίσκεται εδώ στον Πειραιά και αύριο θα παραδοθεί στην Βρετανική Ολυμπιακή Επιτροπή για να συνεχίσει την πορεία της επί Αγγλικού εδάφους. Δυστυχώς μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008, η φλόγα περιορίζει τη διαδρομή της στην Ελλάδα και στη διοργανώτρια χώρα. Δεν θα πηγαίνει πλέον σε άλλες χώρες. Εύχομαι καλό ταξίδι στην Ολυμπιακή Φλόγα και καλή επιτυχία στους Ολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου.»


Δεν υπάρχουν σχόλια: