Οι αρχαιότητες του Πόρου μέσα από τον φωτογραφικό φακό

Το πυκνό πευκοδάσος της Καλαυρείας, του αραιοκατοικημένου νησιού, που μαζί με τη Σφαιρία διαμορφώνουν τον Πόρο, δεν υπήρχε στην αρχαιότητα. Ο τόπος ήταν κάποτε γεμάτος ελαιώνες, αμπελώνες, φαρμακευτικά βότανα αλλά και χαρουπόδεντρα, η ύπαρξη των οποίων «αφηγείται» μια διαφορετική τοπογραφία από τη σημερινή, καθώς η ανάγκη τους για ήλιο υποδηλώνει ότι θα υπήρχαν αρκετά ξέφωτα στην περιοχή, πιθανότατα και κοπάδια ζώων που έβοσκαν γύρω από το Ιερό του Ποσειδώνα στην Καλαυρεία.

 Μπορεί η παραπάνω εικόνα να αναπλάθεται μόνο με τη φαντασία, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με τις φωτογραφίες που θα παρουσιαστούν στην έκθεση «Αρχαιότητες του Πόρου και του Αργοσαρωνικού», η οποία θα εγκαινιαστεί σήμερα (17/8) στις 8.30 μμ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Κτιρίου Συγγρού στον Πόρο. Την ίδια μέρα θα προβληθεί -στις 9.30 μμ.- και η ταινία «Δοκός, το αρχαιότερο ναυάγιο στον κόσμο».
 Το φωτογραφικό υλικό προέρχεται από τις ανασκαφές που διεξάγονται στον αρχαιολογικό χώρο της Καλαυρείας, καθώς και σε άλλες περιοχές του Αργοσαρωνικού. Διοργανώνεται από τον δήμο Πόρου, το Ινστιτούτο Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών, το Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών και την ΚΣΤ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: