Με επιτυχία συνεχίζονται οι ομιλίες στο αφιέρωμα για το 1821 του Δήμου Πειραιά


Συνεχίζεται με επιτυχία η έκθεση: «Επετειακό Αφιέρωμα στην Ελληνική Επανάσταση του 1821», που διοργανώνεται στο δημοτικό νεοκλασικό κτήριο της οδού Κανθάρου (Ηρ. Πολυτεχνείου 91 & Κανθάρου). Στον 2ο κύκλο ομιλιών, τον οποίο παρουσίασε και συντόνισε η δημοσιογράφος κα Μαίρη Βλαχάκου, μίλησαν οι:
Κωνσταντίνα Αδαμοπούλου, Διευθύντρια Ιστορικού Αρχείου Μουσείου Ύδρας με θέμα: «To ναυτικό της Επανάστασης του 1821».
Παύλος Δεμερτζής - Μπούμπουλης, Υπεύθυνος Ξεναγός του Μουσείου της Μπουμπουλίνας στις Σπέτσες με θέμα: «Παρουσίαση των δράσεων και της ιστορίας της εθνικής ηρωίδας, Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας».
Αργύρης Κοκκινάκης, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χιώτικων Σωματείων.
Μιχάλης Βαρλάς, Ιστορικός στο Τμήμα Γενεαλογίας και προφορικής Ιστορίας, του Ιδρύματος  Μείζονος Ελληνισμού, με θέμα: «Οι καταστροφές της Χίου και η Διασπορά των Χίων στην Επανάσταση του 1821».


Η δημοσιογράφος Μαίρη Βλαχάκου κατά την
παρουσίαση της εκδήλωσης
Στην ομιλία της η κα Αδαμοπούλου, έκανε εκτενή αναφορά και παρουσίασε στοιχεία της ναυτικής δύναμης των Ελλήνων, την εποχή της Επανάστασης του 1821. Ανέδειξε το σπουδαίο ρόλο του Έλληνα ναυτέμπορου του 18ου αιώνα και τη σταδιακή μεταστροφή του στον εμπειροπόλεμο ναύτη - πολεμιστή του Αγώνα του ‘21. Μίλησε για τα νησιά Ύδρα, Σπέτσες, Ψαρά, Κάσο κ.α. που τροφοδότησαν τον Αγώνα προσφέροντας περιουσίες ολόκληρες αλλά και χιλιάδες ετοιμοπόλεμους ναυτικούς.

Στη συνέχεια, μίλησε ο κ. Παύλος Δεμερτζής – Μπούμπουλης, πέμπτης γενιάς απόγονος της ηρωίδας Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας, ο  οποίος «ταξίδεψε» τους παρευρισκομένους στα «μονοπάτια της ζωής» της ηρωίδας, της προσφοράς της στον Αγώνα και το άδοξο τέλος της από «χέρι Ελληνικό».

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χιώτικων Σωματείων, Δημοσιογράφος κ. Αργύρης  Κοκκινάκης, στην ομιλία  του αφού επαίνεσε την πρωτοβουλία του Δημάρχου Πειραιά κ. Βασίλη Μιχαλολιάκου  για αυτήν την έκθεση, αναφέρθηκε  στην προσφορά της Χίου στον Αγώνα. Ειδική αναφορά έκανε στην καταστροφή της Χίου, πηγή έμπνευσης μεγάλων Ευρωπαίων ζωγράφων της εποχής, όπως ο ρομαντικός ζωγράφος  Ευγένιος Ντελακρουά, που το 1824 παρουσίασε το έργο του «Η Σφαγή της Χίου», εμπνευσμένος από το τραγικό γεγονός.

Ο κ. Μιχάλης Βαρλάς, μίλησε για τις καταστροφές της Χίου και για τις συνέπειες τους στη  ζωή του νησιού. Παρουσίασε στοιχεία για τη Διασπορά των Χίων και για την προσφορά τους στον Αγώνα. Επίσης, παρουσίασε στοιχεία για την οικονομική ευρωστία του νησιού πριν και μετά την καταστροφή της Χίου.

Περιεχόμενο Αφιερώματος 
-Όπλα & σπαθιά με τα οποία πολέμησαν οι ήρωες του 1821, από το Πολεμικό Μουσείο Αθηνών.
-Ξυλόγλυπτα Πορτραίτα Ηρώων του 1821 των Παναγιώτη & Νικολάου Κωνσταντινέα, ως ελάχιστο φόρο τιμής για τους ηρωικούς Έλληνες.
-Γκραβούρες, μετάλλια αγωνιστών, λευκώματα, βιβλία εποχής, αντίγραφο σημαίας των Σπετσών, καθώς και μία σημαία της Μπουμπουλίνας, από το Μουσείο της Μπουμπουλίνας στις Σπέτσες.  
-Πίνακες, ομοιώματα & κεντήματα της εποχής από το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος.
-Αρχειακά Τεκμήρια από το Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο της Ύδρας.
-Ηχογραφημένος ο Όρκος της Φιλικής Εταιρείας από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού της Οδησσού.
-Βιβλία & Εκδόσεις από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού
-Έκδοση της Ιστορικής & Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος σχετική με τη Φιλική Εταιρεία.
-Οπτικοακουστικό Υλικό από την ΕΡΤ Α.Ε. με τίτλους: «1821 η Πορεία προς τη μεγάλη στιγμή», «Η Μηχανή του Χρόνου, Κολοκοτρώνης ο Αρχιστράτηγος του ΄21», «Ο Αγώνας και οι εφημερίδες του».

Ώρες Λειτουργίας: Καθημερινά 10.00-14.00 & 18.00-20.00
Σαβ/Κυρ. 10.00-14.00
Η έκθεση θα λειτουργήσει μέχρι τις 31 Μαρτίου 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια: