Γ. Παπανικολάου στο ΕΚ: Το 2014 μπορεί στη συζήτηση για την ξενοφοβία να έχουν βήμα και εκείνοι που την προωθούν


«Είναι τουλάχιστον κοντόφθαλμο να συζητάμε για πολιτικές κατευνασμού των άκρων, χωρίς παράλληλα να είμαστε αποτελεσματικοί στην αντιμετώπιση της ανασφάλειας των πολιτών», υπογράμμισε ο Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου παρεμβαίνοντας από το βήμα της Ολομέλειας που διεξάγεται στο Στρασβούργο, στη συζήτηση σχετικά με τον αγώνα κατά του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και των εγκλημάτων μίσους, παρουσία της αρμόδιας Επιτρόπου για θέματα δικαιοσύνης, θεμελιωδών δικαιωμάτων και ιθαγένειας κα. Β. Ρέντινγκ. Παράλληλα, προειδοποίησε ότι ίσως, σε 14 μήνες περίπου από σήμερα, στα έδρανα του ΕΚ πιθανότατα σε μια αντίστοιχη συζήτηση να έχουν βήμα πολιτικοί σχηματισμοί που προωθούν αυτές τις ξενοφοβικές ατζέντες.

Συγκεκριμένα, ο κ. Παπανικολάου τόνισε: «Συνήθως ο ρατσισμός και η ξενοφοβία είναι συγκάτοικοι του φόβου και της ανασφάλειας. Και σ' αυτό επιτείνει πολλές φορές και το έλλειμμα παιδείας που υπάρχει για τα θέματα αυτά. Είχαμε την ευκαιρία μάλιστα να τα κουβεντιάσουμε τα ζητήματα αυτά στην αποστολή της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, μερικές εβδομάδες πριν στη Βιέννη, στον Οργανισμό για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, και συμφωνώ ότι οι καταγραφές που κάνουν και η δουλειά που κάνουν είναι πάρα πολύ χρήσιμα δεδομένα για όλους μας.
Είναι όμως τουλάχιστον κοντόφθαλμο να συζητάμε για πολιτικές κατευνασμού των άκρων, χωρίς παράλληλα να είμαστε αποτελεσματικοί στην αντιμετώπιση της ανασφάλειας των πολιτών. Κόμματα από διάφορες χώρες, τη Σουηδία, την Αυστρία, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ελλάδα και άλλες χώρες, τα οποία περιχαρακώνονται σε πολιτικές ξενοφοβικές, βρίσκουν έρεισμα μέσα στην κρίση. Εκμεταλλεύονται την ελλιπή ευρωπαϊκή αποτελεσματικότητα σε θέματα αντιμετώπισης κρίσιμων θεμάτων, όπως η ανεργία, η παράνομη μετανάστευση. Χρησιμοποιούν ελλείμματα σε πολιτικές αλληλεγγύης για να αποδομήσουν τη σημασία της ενωμένης Ευρώπης, να υπονομεύσουν δημοκρατικές αξίες και αρχές στις οποίες οι κοινωνίες μας είναι βασισμένες.
Και αυτό που ανησυχεί ακόμη περισσότερο είναι ότι ίσως, σε 14 μήνες περίπου από σήμερα, στα έδρανα αυτά πιθανότατα σε μια αντίστοιχη συζήτηση να έχουν βήμα σ’ αυτό το όργανο, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πολιτικοί σχηματισμοί που προωθούν αυτές τις ξενοφοβικές ατζέντες. Ο χρόνος είναι λίγος και η ευθύνη όλων μας είναι τεράστια».

Δεν υπάρχουν σχόλια: