H "Πολύμορφη Έκφραση Πολιτισμού και Παράδοσης Λίνα Λαβούτα Μαντά", ταξίδεψε με την υποστήριξη του Δήμου Πειραιά και του Ελληνοκινεζικού Επιμελητηρίου, έως το μακρινό Πεκίνο προκείμενου να συμμετάσχει στο 11th International Spring Festival. Και απ'ότι φαίνεται η Πολύμορφη εκπροσώπησε τον Πειραιά μας, αλλά και όλη την Ελλάδα, με τον καλύτερο τρόπο, αφού ξεχώρισε ανάμεσα από εκπροσώπους 58 κρατών και κατάφερε να κατακτήσει το βραβείο «Best performance award».
Ο καλύτερος τρόπος όμως, για να ταξιδέψουμε και εμείς νοητά στον χρόνο και στον τόπο, και να βρεθούμε λίγες ημέρες πριν- στο Πεκίνο, είναι να αφήσουμε τα μέλη της Πολύμορφης να μας διηγηθούν το ταξίδι τους:
"Σε μια πόλη τριάντα εκατομμυρίων κατοίκων, που τα μεγέθη ανταποκρίνονται σε νούμερα αστρονομικά και οι άνθρωποι μοιάζουν μικροσκοπικοί στην θέα των ουρανοξυστών… στο Πεκίνο του 2013 βρέθηκε η Πολύμορφη εκπροσωπώντας τον Πειραιά και την Ελλάδα στο 11th International Spring Festival. 58 κράτη που εναλλασσόμενα δείχνουν τον πολιτισμό τους παρουσιάζοντας τέχνες ιδιαίτερες για τον κάθε λαό.
Μια προσπάθεια που στέφθηκε με επιτυχία μετά από έναν ολόκληρο χρόνο προετοιμασίας και συστηματικής δουλειάς με κίνητρα ευγενή και σκοπό που συναισθηματικά αγγίζει όποιον πονά τον ελληνισμό. Βασικά συστατικά της αποστολής ο εθελοντισμός, η αγάπη για την παράδοση, η άοκνη επιμονή για την προβολή της κουλτούρας της χώρας μας στον κόσμο.
Σε μια εποχή που η πραγματικότητα της κάθε ημέρας δυσκολεύει και που τα οράματα θυσιάζονται στον βωμό της κρίσης, ο πολιτισμός μας και η διάδοση του φαντάζει σε ορισμένους πολυτέλεια. Το αίσθημα της προσφοράς στο δικό τους σκεπτικό αντικατοπτρίζει μια εικονική φαντασίωση με κρυφούς παρανομαστές.
Το να νιώθεις όμως περήφανος για τις καταβολές σου και την ιστορία σου αποτελεί κομμάτι του είναι του χορευτή της παράδοσης και κάνει την διάθεση για το ταξίδι στον κόσμο ανάγκη. Με την ανάγκη προτεραιότητα η εικοσαμελής αποστολή ξεκίνησε με πρωτεργάτη την Πρόεδρο της Πολύμορφης κα Ξανθένια Μαντά. Την ακούς να μιλά για την εμπειρία της και το πάθος της και σημειώνεις τις εκφράσεις της που δίνουν ένταση και χρώμα στη φωνή της.
«Αν την Ελλάδα την φορέσεις με τα γλαφυρά χρώματα της παραδοσιακής ενδυμασίας, αν ντύσεις την ψυχή σου με την μουσική του λαού μας κι αν τα έθιμα και τα τραγούδια ζώσουν το είναι σου, τότε η καρδιά σκιρτά στον Εθνικό Ύμνο και τα χέρι τρέμει κρατώντας την γαλανόλευκη. Γίνεται τότε ο Ελληνισμός υπέρτατος εθισμός, σε κυριεύει και σε πορεύει στην ζωή με αχαλίνωτο πάθος και έντονη μαεστρία χορευτικής δημιουργίας και έκφρασης.
Με τέτοιο ζήλο το Διοικητικό Συμβούλιο της Πολύμορφης αποφάσισε να ταξιδέψει στην μακρινή Κίνα και να στιγματίσει την διοργάνωση με το άρωμα της δικής μας πατρίδας. Να αξιώσει την θέση που αρμόζει στο δικό μας γίγνεσθαι σε αυτό το μεγαλειώδες αντάμωμα κουλτούρας. Χωρίς επιδοτήσεις, μόνο με αγάπη, μεράκι και αίσθημα ευθύνης. »
Το Chao Yang Park φιλοξένησε την διοργάνωση, άνοιξε τις πύλες του και πλημμύρισε κόσμο. Το ελληνικό περίπτερο ξεναγούσε τους επισκέπτες στις ομορφάδες του τόπου μας και το νταούλι έδινε τόνο και παλμό στην παρέλαση. Street parade για όλες τις χώρες και η Ελλάδα μπροστά στην τέντα της γινόταν ένα με τον κινεζικό λαό, τον μάθαινε να χορεύει στα δικά μας πατήματα, να σέρνει το κύκλιο σχήμα όπως μοναδικά εμείς γνωρίζουμε και να φωνάζει μαζί με εμάς HELLAS – «σί-λά».
Με φόντο το λιμάνι μας, υπόκρουση την μουσική από τα παιδιά του Πειραιά και οικοδεσπότες τα μέλη του συγκροτήματος, η Πολύμορφη ενημέρωνε τους περαστικούς για τους αρχαιολογικούς χώρους της πόλης, την κομβική της θέση αφετηρία για τα νησιά μας, τα πολιτιστικά δρώμενα, προσπάθησε να ελκύσει τουριστικά και να διαφημίσει με αίγλη ότι απλόχερα μας προσφέρεται… τον ήλιο, την θάλασσα και το κλίμα και ότι το ίδιο απλόχερα μας χαρακτηρίζει, την φιλοξενία και το χαμόγελο.
Φιστικάτο και αμυγδαλωτά είχαν την τιμητική τους στην Ελληνική τέντα και οι κοπελιές με τις παραδοσιακές ενδυμασίες έδειχναν ζωντανά με ζήλο και χαμόγελο τις συνταγές υποβάλλοντας το κοινό σε τεστ γευσιγνωσίας. Παιχνίδι ζαχαροπλαστικής που το ακολουθούσε εκείνο της χορευτικής μαγείας στην κεντρική σκηνή του φεστιβάλ. Ο κόσμος αναρίθμητος και τα ασταμάτητα κλικ από τις φωτογραφικές μηχανές μεθυστικά. Η τηλεοπτική κάλυψη από τα μέσα καθημερινή, μια διοργάνωση πρότυπο συστηματικής δουλειάς και διάρθρωσης στην λεπτομέρεια. Ταυτόχρονες προβολές σε γιγαντοοθόνες, συνεντεύξεις, μέτρα ασφαλείας, διαδραστικά events, όλα με επιμέλεια φροντισμένα για το καλύτερο αποτέλεσμα.
Η Πολύμορφη Έκφραση Πολιτισμού και Παράδοσης Λίνα Λαβούτα Μαντά εγκρίθηκε ανάμεσα σε εκατοντάδες φορείς της παράδοσης έχοντας εχέγγυο το πλούσιο βιογραφικό της σε εθελοντικές διεθνείς αποστολές. Σημαντική η συμβολή και η εμπιστοσύνη που της έδειξε η Ένωση Συντακτών Επαρχιακού Τύπου και ιδιαίτερα η Πρόεδρος της κα Νία Kομπορόζου η οποία και συνόδευσε την αποστολή μαζί με την Πρόεδρο κα Ξανθένια Μαντά η οποία είχε και την επιμέλεια της παρουσίασης και την Β’ Αντιπρόεδρο κα Valerie Ann Margaret Παπουτσή.
Το Ελληνοκινεζικό επιμελητήριο καθώς και ο Δήμος Πειραιά έθεσε την αιγίδα του και προμήθευσε με ενημερωτικό έντυπο υλικό της πόλης στην αγγλική γλώσσα. Ο αναγνωρισμένος διεθνώς γλύπτης και πρεσβευτής της χώρας με την δουλειά του, έχοντας θεματικό την ελιά κος Κωνσταντίνος Βαλαής πρόσφερε αναμνηστικά χειροποίητα καλλιτεχνήματα και το πειραιώτικο βιβλιοπωλείο Τσιούστα έκανε το ελληνικό έντυπο σε δημιουργικό της κας Νίκης Ζαβιτσάνου να μοιράζεται σε χιλιάδες κινέζους.
Ο πρέσβης κος Θεόδωρος Γεωργακέλος συνεχάρη την αποστολή γι’ αυτήν την πρωτοβουλία η οποία χαρακτηρίζεται από αμεσότητα προσέγγισης σε ευρύ φάσμα κατοίκων της πόλης. Συζήτησε επί μακρόν την παρουσία του ελληνικού στοιχείου, την εμπορική και τουριστική εξέλιξη των επαφών μεταξύ των δυο λαών καθώς και την προσπάθεια προώθησης της ελληνικής γλώσσας και προβολής του πολιτισμού μας. Ο ακόλουθος τύπου κος Χρήστος Φαλαϊδης έδωσε το δικό του στίγμα στην συνάντηση και βρέθηκε δίπλα στο συγκρότημα στις εμφανίσεις του όπως και στην τελετή λήξης του φεστιβάλ μαζί με τον περιφερειάρχη , τους επίσημους εκπροσώπους του district και της κυβέρνησης καθώς και την Δήμαρχο.
Για την αντιπροσωπεία το Σινικό Τείχος αποτέλεσε πόλο αυτοπροσδιορισμού και σηματοδότησε το ταξίδι χαρακτηρίζοντας το εμπειρία ζωής. Εκεί που οι πέτρες γράφουν ιστορία, κάπου μακριά σαν ξεχασμένο στο πουθενά, σε ένα ξέφωτο δεσπόζει ατρόμητο κάνοντας τα χιλιόμετρα με τα σκαλοπάτια ατελείωτα και τον ουρανό να κονταίνει στην αφή του.
Το ίδιο έντονη η παρουσία του παρελθόντος στην απαγορευμένη πόλη, στα ανάκτορα και στην πύλη του ουρανού. Η ίδια λεπτομέρεια στην αρχιτεκτονική τεχνοτροπία, τα έντονα χρώματα στα ψηφιδωτά και η αίσθηση της όμοιας επανάληψης. Τα μεγέθη φοβίζουν ή και καθηλώνουν, έχοντας χαρακτήρα υπερβολής. Οι άνθρωποι συγκροτούν το είναι τους με απόλυτη πειθαρχία και σεβασμό στο σύστημα, στο πρόγραμμα, στον κανόνα. Αφήνονται όταν τους πλησιάσεις και χαμογελούν ευγενικά, δέχονται να τους αγγίξεις και παρασύρονται διστακτικά στο να γευτούν το διαφορετικό.
Μια πόλη μοντέρνα με κτήρια που υποδηλώνουν οικονομική ευμάρεια. Λεωφόροι με οκτώ λωρίδες, κυκλοφοριακή συμφόρηση, τεράστια mall με πολυτέλεια και design, ξενοδοχεία πολλών αστέρων και αυτοκίνητα πολλών εκατομμυρίων. Μια σύγχρονη μεγαλούπολη βασισμένη σε αμερικανικά πρότυπα. Αυτή είναι η εντύπωση που σχηματίζεις αν την περιπλανηθείς μέσα από τα τζάμια ενός αυτοκινήτου.
Αν όμως βάλεις χρώμα και γεύση, ντύσεις τις εικόνες με ήχους… διεισδύεις στα παλιά hutong, δοκιμάζεις σκορπιούς και κατσαρίδες σε καλαμάκια, λιγουρεύεσαι καραμελωμένα μήλα, παίρνεις έλκηθρο για να κάνεις βόλτα στον πάγο της λίμνης, ακολουθείς την τελετή του τσαγιού, δοκιμάζεις κάποιες από τις άπειρες μορφές πάπιας και επιλέγεις παραδοσιακό ταξί το τρίκυκλο με το καροτσάκι και την ανθρώπινη ιπποδύναμη που σε περιμένει.
Αναρίθμητοι διάδρομοι με αμέτρητα μικροσκοπικά μαγαζάκια κλεισμένα μαζί σε ορθογώνια μεγαθήρια και διατεταγμένα σε πολλούς ορόφους κρύβουν το πανηγύρι του παζαριού. Όλα γυαλίζουν και τα χρώματα μαγεύουν, οι πωλητές σε καλούν κοντά τους κι εσύ ως έξυπνος ευρωπαίος μπαίνεις στην λογική του παιχνιδιού και η παρτίδα αρχινά. Πέρλες και υφάσματα, ομπρέλες και βεντάλιες, πορσελάνες και ιδιότυπα μελανότυπα, φανάρια και μετάξια κι ένα χρώμα βάση για όλα το ερυθρό.
Η μέρα φανερώνει εντάσεις και ήχους μόνο που το τοπίο είναι παγερό σκεπασμένο με ένα νέφος βαρύ και ομιχλώδες διακοσμημένο με φανάρια κόκκινα που απαντάς παντού. Το βράδυ τα θέατρα σου αποκαλύπτουν μια άλλη Κίνα. Εκείνη που τέχνη δημιουργεί παρουσιάζοντας τα πιο δύσκολα και ριψοκίνδυνα ακροβατικά. Αιώνων εμπειρία στην τεχνική αποσπά το πιο ζεστό χειροκρότημα με την απόλυτη συμμετρία, τον ακριβή συγχρονισμό και τα φανταχτερά σκηνικά που κάνουν τα θεάματα τους μοναδικά.
Μετά από δεκαπέντε μέρες η περιήγηση της μακρινής ηπείρου τέλειωσε γεμίζοντας το νου εικόνες και την καρδιά ζέση από την εκπλήρωση των στόχων. Με τα μετάλλια στο λαιμό η αποστολή έφθασε στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος και πήρε τον δρόμο της επιστροφής για την πόλη από όπου και ξεκίνησε. Ο Πειραιάς το δικό μας λιμάνι μας περίμενε.
Το βραβείο μας «Best performance award» για την Ελλάδα και την Πολύμορφη κοσμεί την έδρα μας στο γραφικό σοκάκι της Σφακίων του Προφήτη Ηλία και δίνει το έναυσμα για την επόμενη βόλτα στον κόσμο του χορού και του πολιτισμού."
Ο καλύτερος τρόπος όμως, για να ταξιδέψουμε και εμείς νοητά στον χρόνο και στον τόπο, και να βρεθούμε λίγες ημέρες πριν- στο Πεκίνο, είναι να αφήσουμε τα μέλη της Πολύμορφης να μας διηγηθούν το ταξίδι τους:
"Σε μια πόλη τριάντα εκατομμυρίων κατοίκων, που τα μεγέθη ανταποκρίνονται σε νούμερα αστρονομικά και οι άνθρωποι μοιάζουν μικροσκοπικοί στην θέα των ουρανοξυστών… στο Πεκίνο του 2013 βρέθηκε η Πολύμορφη εκπροσωπώντας τον Πειραιά και την Ελλάδα στο 11th International Spring Festival. 58 κράτη που εναλλασσόμενα δείχνουν τον πολιτισμό τους παρουσιάζοντας τέχνες ιδιαίτερες για τον κάθε λαό.
Μια προσπάθεια που στέφθηκε με επιτυχία μετά από έναν ολόκληρο χρόνο προετοιμασίας και συστηματικής δουλειάς με κίνητρα ευγενή και σκοπό που συναισθηματικά αγγίζει όποιον πονά τον ελληνισμό. Βασικά συστατικά της αποστολής ο εθελοντισμός, η αγάπη για την παράδοση, η άοκνη επιμονή για την προβολή της κουλτούρας της χώρας μας στον κόσμο.
Σε μια εποχή που η πραγματικότητα της κάθε ημέρας δυσκολεύει και που τα οράματα θυσιάζονται στον βωμό της κρίσης, ο πολιτισμός μας και η διάδοση του φαντάζει σε ορισμένους πολυτέλεια. Το αίσθημα της προσφοράς στο δικό τους σκεπτικό αντικατοπτρίζει μια εικονική φαντασίωση με κρυφούς παρανομαστές.
Το να νιώθεις όμως περήφανος για τις καταβολές σου και την ιστορία σου αποτελεί κομμάτι του είναι του χορευτή της παράδοσης και κάνει την διάθεση για το ταξίδι στον κόσμο ανάγκη. Με την ανάγκη προτεραιότητα η εικοσαμελής αποστολή ξεκίνησε με πρωτεργάτη την Πρόεδρο της Πολύμορφης κα Ξανθένια Μαντά. Την ακούς να μιλά για την εμπειρία της και το πάθος της και σημειώνεις τις εκφράσεις της που δίνουν ένταση και χρώμα στη φωνή της.
«Αν την Ελλάδα την φορέσεις με τα γλαφυρά χρώματα της παραδοσιακής ενδυμασίας, αν ντύσεις την ψυχή σου με την μουσική του λαού μας κι αν τα έθιμα και τα τραγούδια ζώσουν το είναι σου, τότε η καρδιά σκιρτά στον Εθνικό Ύμνο και τα χέρι τρέμει κρατώντας την γαλανόλευκη. Γίνεται τότε ο Ελληνισμός υπέρτατος εθισμός, σε κυριεύει και σε πορεύει στην ζωή με αχαλίνωτο πάθος και έντονη μαεστρία χορευτικής δημιουργίας και έκφρασης.
Με τέτοιο ζήλο το Διοικητικό Συμβούλιο της Πολύμορφης αποφάσισε να ταξιδέψει στην μακρινή Κίνα και να στιγματίσει την διοργάνωση με το άρωμα της δικής μας πατρίδας. Να αξιώσει την θέση που αρμόζει στο δικό μας γίγνεσθαι σε αυτό το μεγαλειώδες αντάμωμα κουλτούρας. Χωρίς επιδοτήσεις, μόνο με αγάπη, μεράκι και αίσθημα ευθύνης. »
Το Chao Yang Park φιλοξένησε την διοργάνωση, άνοιξε τις πύλες του και πλημμύρισε κόσμο. Το ελληνικό περίπτερο ξεναγούσε τους επισκέπτες στις ομορφάδες του τόπου μας και το νταούλι έδινε τόνο και παλμό στην παρέλαση. Street parade για όλες τις χώρες και η Ελλάδα μπροστά στην τέντα της γινόταν ένα με τον κινεζικό λαό, τον μάθαινε να χορεύει στα δικά μας πατήματα, να σέρνει το κύκλιο σχήμα όπως μοναδικά εμείς γνωρίζουμε και να φωνάζει μαζί με εμάς HELLAS – «σί-λά».
Με φόντο το λιμάνι μας, υπόκρουση την μουσική από τα παιδιά του Πειραιά και οικοδεσπότες τα μέλη του συγκροτήματος, η Πολύμορφη ενημέρωνε τους περαστικούς για τους αρχαιολογικούς χώρους της πόλης, την κομβική της θέση αφετηρία για τα νησιά μας, τα πολιτιστικά δρώμενα, προσπάθησε να ελκύσει τουριστικά και να διαφημίσει με αίγλη ότι απλόχερα μας προσφέρεται… τον ήλιο, την θάλασσα και το κλίμα και ότι το ίδιο απλόχερα μας χαρακτηρίζει, την φιλοξενία και το χαμόγελο.
Φιστικάτο και αμυγδαλωτά είχαν την τιμητική τους στην Ελληνική τέντα και οι κοπελιές με τις παραδοσιακές ενδυμασίες έδειχναν ζωντανά με ζήλο και χαμόγελο τις συνταγές υποβάλλοντας το κοινό σε τεστ γευσιγνωσίας. Παιχνίδι ζαχαροπλαστικής που το ακολουθούσε εκείνο της χορευτικής μαγείας στην κεντρική σκηνή του φεστιβάλ. Ο κόσμος αναρίθμητος και τα ασταμάτητα κλικ από τις φωτογραφικές μηχανές μεθυστικά. Η τηλεοπτική κάλυψη από τα μέσα καθημερινή, μια διοργάνωση πρότυπο συστηματικής δουλειάς και διάρθρωσης στην λεπτομέρεια. Ταυτόχρονες προβολές σε γιγαντοοθόνες, συνεντεύξεις, μέτρα ασφαλείας, διαδραστικά events, όλα με επιμέλεια φροντισμένα για το καλύτερο αποτέλεσμα.
Η Πολύμορφη Έκφραση Πολιτισμού και Παράδοσης Λίνα Λαβούτα Μαντά εγκρίθηκε ανάμεσα σε εκατοντάδες φορείς της παράδοσης έχοντας εχέγγυο το πλούσιο βιογραφικό της σε εθελοντικές διεθνείς αποστολές. Σημαντική η συμβολή και η εμπιστοσύνη που της έδειξε η Ένωση Συντακτών Επαρχιακού Τύπου και ιδιαίτερα η Πρόεδρος της κα Νία Kομπορόζου η οποία και συνόδευσε την αποστολή μαζί με την Πρόεδρο κα Ξανθένια Μαντά η οποία είχε και την επιμέλεια της παρουσίασης και την Β’ Αντιπρόεδρο κα Valerie Ann Margaret Παπουτσή.
Το Ελληνοκινεζικό επιμελητήριο καθώς και ο Δήμος Πειραιά έθεσε την αιγίδα του και προμήθευσε με ενημερωτικό έντυπο υλικό της πόλης στην αγγλική γλώσσα. Ο αναγνωρισμένος διεθνώς γλύπτης και πρεσβευτής της χώρας με την δουλειά του, έχοντας θεματικό την ελιά κος Κωνσταντίνος Βαλαής πρόσφερε αναμνηστικά χειροποίητα καλλιτεχνήματα και το πειραιώτικο βιβλιοπωλείο Τσιούστα έκανε το ελληνικό έντυπο σε δημιουργικό της κας Νίκης Ζαβιτσάνου να μοιράζεται σε χιλιάδες κινέζους.
Ο πρέσβης κος Θεόδωρος Γεωργακέλος συνεχάρη την αποστολή γι’ αυτήν την πρωτοβουλία η οποία χαρακτηρίζεται από αμεσότητα προσέγγισης σε ευρύ φάσμα κατοίκων της πόλης. Συζήτησε επί μακρόν την παρουσία του ελληνικού στοιχείου, την εμπορική και τουριστική εξέλιξη των επαφών μεταξύ των δυο λαών καθώς και την προσπάθεια προώθησης της ελληνικής γλώσσας και προβολής του πολιτισμού μας. Ο ακόλουθος τύπου κος Χρήστος Φαλαϊδης έδωσε το δικό του στίγμα στην συνάντηση και βρέθηκε δίπλα στο συγκρότημα στις εμφανίσεις του όπως και στην τελετή λήξης του φεστιβάλ μαζί με τον περιφερειάρχη , τους επίσημους εκπροσώπους του district και της κυβέρνησης καθώς και την Δήμαρχο.
Για την αντιπροσωπεία το Σινικό Τείχος αποτέλεσε πόλο αυτοπροσδιορισμού και σηματοδότησε το ταξίδι χαρακτηρίζοντας το εμπειρία ζωής. Εκεί που οι πέτρες γράφουν ιστορία, κάπου μακριά σαν ξεχασμένο στο πουθενά, σε ένα ξέφωτο δεσπόζει ατρόμητο κάνοντας τα χιλιόμετρα με τα σκαλοπάτια ατελείωτα και τον ουρανό να κονταίνει στην αφή του.
Το ίδιο έντονη η παρουσία του παρελθόντος στην απαγορευμένη πόλη, στα ανάκτορα και στην πύλη του ουρανού. Η ίδια λεπτομέρεια στην αρχιτεκτονική τεχνοτροπία, τα έντονα χρώματα στα ψηφιδωτά και η αίσθηση της όμοιας επανάληψης. Τα μεγέθη φοβίζουν ή και καθηλώνουν, έχοντας χαρακτήρα υπερβολής. Οι άνθρωποι συγκροτούν το είναι τους με απόλυτη πειθαρχία και σεβασμό στο σύστημα, στο πρόγραμμα, στον κανόνα. Αφήνονται όταν τους πλησιάσεις και χαμογελούν ευγενικά, δέχονται να τους αγγίξεις και παρασύρονται διστακτικά στο να γευτούν το διαφορετικό.
Μια πόλη μοντέρνα με κτήρια που υποδηλώνουν οικονομική ευμάρεια. Λεωφόροι με οκτώ λωρίδες, κυκλοφοριακή συμφόρηση, τεράστια mall με πολυτέλεια και design, ξενοδοχεία πολλών αστέρων και αυτοκίνητα πολλών εκατομμυρίων. Μια σύγχρονη μεγαλούπολη βασισμένη σε αμερικανικά πρότυπα. Αυτή είναι η εντύπωση που σχηματίζεις αν την περιπλανηθείς μέσα από τα τζάμια ενός αυτοκινήτου.
Αν όμως βάλεις χρώμα και γεύση, ντύσεις τις εικόνες με ήχους… διεισδύεις στα παλιά hutong, δοκιμάζεις σκορπιούς και κατσαρίδες σε καλαμάκια, λιγουρεύεσαι καραμελωμένα μήλα, παίρνεις έλκηθρο για να κάνεις βόλτα στον πάγο της λίμνης, ακολουθείς την τελετή του τσαγιού, δοκιμάζεις κάποιες από τις άπειρες μορφές πάπιας και επιλέγεις παραδοσιακό ταξί το τρίκυκλο με το καροτσάκι και την ανθρώπινη ιπποδύναμη που σε περιμένει.
Αναρίθμητοι διάδρομοι με αμέτρητα μικροσκοπικά μαγαζάκια κλεισμένα μαζί σε ορθογώνια μεγαθήρια και διατεταγμένα σε πολλούς ορόφους κρύβουν το πανηγύρι του παζαριού. Όλα γυαλίζουν και τα χρώματα μαγεύουν, οι πωλητές σε καλούν κοντά τους κι εσύ ως έξυπνος ευρωπαίος μπαίνεις στην λογική του παιχνιδιού και η παρτίδα αρχινά. Πέρλες και υφάσματα, ομπρέλες και βεντάλιες, πορσελάνες και ιδιότυπα μελανότυπα, φανάρια και μετάξια κι ένα χρώμα βάση για όλα το ερυθρό.
Η μέρα φανερώνει εντάσεις και ήχους μόνο που το τοπίο είναι παγερό σκεπασμένο με ένα νέφος βαρύ και ομιχλώδες διακοσμημένο με φανάρια κόκκινα που απαντάς παντού. Το βράδυ τα θέατρα σου αποκαλύπτουν μια άλλη Κίνα. Εκείνη που τέχνη δημιουργεί παρουσιάζοντας τα πιο δύσκολα και ριψοκίνδυνα ακροβατικά. Αιώνων εμπειρία στην τεχνική αποσπά το πιο ζεστό χειροκρότημα με την απόλυτη συμμετρία, τον ακριβή συγχρονισμό και τα φανταχτερά σκηνικά που κάνουν τα θεάματα τους μοναδικά.
Μετά από δεκαπέντε μέρες η περιήγηση της μακρινής ηπείρου τέλειωσε γεμίζοντας το νου εικόνες και την καρδιά ζέση από την εκπλήρωση των στόχων. Με τα μετάλλια στο λαιμό η αποστολή έφθασε στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος και πήρε τον δρόμο της επιστροφής για την πόλη από όπου και ξεκίνησε. Ο Πειραιάς το δικό μας λιμάνι μας περίμενε.
Το βραβείο μας «Best performance award» για την Ελλάδα και την Πολύμορφη κοσμεί την έδρα μας στο γραφικό σοκάκι της Σφακίων του Προφήτη Ηλία και δίνει το έναυσμα για την επόμενη βόλτα στον κόσμο του χορού και του πολιτισμού."
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου