Είσαι έγκυος; Διατροφικό πρόγραμμα από διαιτολόγο!

Eπιμέλια Τζούλια Κωνσταντοπούλου

  Απολαύστε την πιο όμορφη περίοδο της ζωής χωρίς άγχος για τα κιλά σας! Πώς; Με ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε βιταμίνες που συμβάλει στην καλή υγεία της εγκύου και του εμβρύου!
Περιορίστε την αύξηση του βάρους σας και διατηρείστε τη σε φυσιολογικά επίπεδα. Σε κάθε έγκυο η αύξηση ποικίλει και εξαρτάται άμεσα από το βάρος που είχε πριν την εγκυμοσύνη, φυσιολογικό, αυξημένο, ελλιπές.
 Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Αποστολάκη, κλινικό διαιτολόγο– Διατροφολόγο, «η αύξηση του βάρους δύναται να περιοριστεί εφόσον επιτευχθεί μείωση μέσω θερμιδικού περιορισμού κατά το 1ο τρίμηνο, εν συνεχεία, σταθεροποίηση του κατά το 2ο τρίμηνο και μια πολύ μικρή αύξηση της τάξης 4-6 κιλών το 3ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης».

 Θερμιδογόνες1   Τροφές: Τσιπς βούτυρο κρουασάν σοκολάτες μπισκότα πίτσες burgers γλυκά
(1:  Όσες τροφές έχουν υποστεί επεξεργασία, περιέχουν συνήθως πρόσθετες θερμίδες και δεν έχουν ιδιαίτερη διατροφική αξία για τον οργανισμό. Συνίσταται λογική κατανάλωση και όχι σε καθημερινή βάση.)



Προγράμματα Υγιεινής Διατροφής

Α’ τρίμηνο εγκυμοσύνης

  ΠΡΩΙΝΑ                                                 ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ
2 φρούτα ή 1 ποτήρι φυσικός χυμός                1 γιαούρτι 2%
ΜΕ 2 φέτες ψωμί και ταχίνι ή Δημητριακά        ή 1 Φρούτο ή 1 ποτήρι φυσικός χυμός
ΜΕ 1 Ποτήρι γάλα 1% ή γιαούρτι 2%     ή 1 Φρυγανιά με λίγο τυρί
Καφές γαλλικός ή Πράσινο τσάι ή κακάο    Καφές γαλλικός ή Πράσινο τσάι
 ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΑ:  
1 μερίδα κοτόπουλο + σαλάτα εποχής + 1 φέτα ψωμί + 1 μερίδα τυρί
                μακαρόνια με κιμά + σαλάτα εποχής + 1 μερίδα τυρί
                ψάρι + σαλάτα εποχής + 1 φέτα  ψωμί
                 μπιφτέκια + σαλάτα εποχής  + 1 μερίδα τυρί
                  λαδερό  + 1 μερίδα τυρί + 1 φέτα ψωμί
                  ομελέτα με λαχανικά + 1 φέτα ψωμί μαύρο+ 1 μερίδα τυρί
   
ΒΡΑΔΙΝΑ:  
Τονοσαλάτα +1 φέτα ψωμί μαύρο
1 τοστ + σαλάτα εποχής
1 Γιαούρτι 2% + 2 φρούτα +2 φρυγανιές  
2-3 κομ. πίτσα λαχανικών + Σαλάτα εποχής
2 καλαμάκια σουβλάκια + Σαλάτα εποχής + 1 πίτα αλάδωτη


Β’ τρίμηνο εγκυμοσύνης
       
  ΠΡΩΙΝΑ                                                 ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ
2 φρούτα ή 1 ποτήρι φυσικός χυμός                1 γιαούρτι 2%
ΜΕ 2 φέτες ψωμί και ταχίνι ή Δημητριακά        ή 1 Φρούτο ή 1 ποτήρι φυσικός χυμός
ΜΕ 1 Ποτήρι γάλα 1% ή γιαούρτι 2%     ή 1 Φρυγανιά με λίγο τυρί
Καφές γαλλικός ή Πράσινο τσάι ή κακάο    Καφές γαλλικός ή Πράσινο τσάι
ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΑ ΒΡΑΔΙΝΆ 
ΔΕΥΤΕΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ
1 Μερίδα ριζότο με Θαλασσινά 1 ντάκο (Κρητικό παξιμάδι)
Σαλάτα εποχής 1 Μερίδα τυρί, ελιές
1 Μερίδα τυρί Ντομάτα
ΤΡΙΤΗ ΤΡΙΤΗ
1 Μερίδα γεμιστά με πατάτες   1 Μερίδα τόνος  
1 φέτα ψωμί μαύρο 1 Μερίδα πατάτες ψητές
1 Μερίδα τυρί Σαλάτα εποχής με ελιές
Σαλάτα εποχής
ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΕΤΑΡΤΗ
1 Μερίδα μελιτζάνες στο φούρνο 1 Μερίδα κοτόπουλο με ψητά λαχανικά
1 Μερίδα τυρί 1 Μερίδα τυρί
Σαλάτα εποχής   Σαλάτα εποχής με ελιές
ΠΕΜΠΤΗ ΠΕΜΠΤΗ
1 Μερίδα Ψάρι ψητό 1 γιαούρτι 2%
Σαλάτα με χόρτα βραστά 2 φρούτα
1 Μερίδα τυρί Δημητριακά
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
1 Μερίδα Όσπρια – Φακές 2 καλαμάκια κοτόπουλο
1 φέτα ψωμί μαύρο 1 πίτα αλάδωτη
1 Μερίδα τυρί Σαλάτα εποχής
Ελιές
ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ
1 Μερίδα μακαρόνια με κιμά Πίτσα λαχανικών 3 κομ.
Σαλάτα εποχής Σαλάτα εποχής με ελιές
1 Μερίδα τυρί
ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΥΡΙΑΚΗ
1 Μερίδα κοτόπουλο με ρύζι 1 Μερίδα σουπιές με σπανάκι
1 Μερίδα τυρί 1 φέτα ψωμί μαύρο
Σαλάτα εποχής   Σαλάτα εποχής




ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ,
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, ΒSc,
Χημεία & Τεχνολογία Τροφίμων, ΜSc,
Πτυχιούχος Χαροκόπειου Πανεπιστημίου 
Προϊστάμενος Διαιτολογικού Τμήματος “SHAMBHALLA” MEDICAL HEALTH 
Επιστημονική Ομάδα ‘Λόγω Διατροφής’
Eγκεκριμένος Εκπαιδευτής ΕΦΕΤ
Τηλ: 6944663699 -2102521259
Email: kostas_apostolakis@yahoo.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: