ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ε.Β.Ε.Π. & Χ.Α. ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΑΞΙΩΝ.

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική ήταν η συνάντηση του Προέδρου, του Αντιπροέδρου και του Προέδρου του Εμπορικού Τμήματος του Δ.Σ. του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, κκ. Βασίλη Κορκίδη, Δημήτρη Μαθιού και Μελέτη Μουστάκα, με τον Πρόεδρο και τους Διευθυντές του Χρηματιστηρίου Αθηνών, κκ. Σωκράτη Λαζαρίδη, Δημήτρη Καραϊσκάκη, Ανδρέα Δασκαλάκη και Χριστίνα Ταρνανίδου.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Χ.Α., η δημιουργία ενός σύγχρονου Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων δεν αποτελεί απλά μια κίνηση εξωστρέφειας, αλλά ένα πολύτιμο αναπτυξιακό μηχανισμό για τη χώρα μας. Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή υλοποίηση του έργου είναι η σωστή έρευνα και η προσεκτική προετοιμασία. Οι απαραίτητες υποδομές, τα στατιστικά διακίνησης, οι μηχανισμοί παράδοσης, οι κανόνες συμμετοχής και διαπραγμάτευσης αλλά, κυρίως, ένα αξιόπιστο δίκτυο πιστοποίησης και ελέγχου είναι τα κυριότερα θέματα που πρέπει να επιλυθούν πολύ πριν την κατάθεση του σχετικού σχεδίου νόμου.

Από την πλευρά τους, τα μέλη της Διοίκησης του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς κατανόησαν πλήρως τις δυσκολίες και τον βαθμό ωρίμανσης του εγχειρήματος, αλλά δήλωσαν ότι το Ε.Β.Ε.Π. θα είναι ένας από τους πολλούς συμμάχους της αγοράς στην αξιόλογη αυτή προσπάθεια, που όμως επιθυμεί να δουλέψει ομαδικά και υπό την καθοδήγηση των ειδικών τεχνοκρατών του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Το Ε.Β.Ε.Π. δεσμεύτηκε να βρίσκεται σε συνεχή συνεννόηση με το Χ.Α. και να συμμετάσχει από κοινού σε μία σοβαρή έρευνα αγοράς, εντός και εκτός Ελλάδος, για την τελική επιλογή ενός καινοτόμου και επιτυχημένου μοντέλου λειτουργίας του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων.

Επίσης, επισημάνθηκε ότι οι πολλαπλές ναυτιλιακές δραστηριότητες του Πειραιά χρειάζονται έναν οργανωμένο μηχανισμό διαμόρφωσης τιμών και πρότεινε την επέκταση των  συναλλαγών πέραν των Εμπορευμάτων και στο scrap, αλλά και σε άλλες χρηματιστηριακές Ναυτιλιακές Αξίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: