ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΙΚΗΦΟΡΕΣ ΜΑΧΕΣ ΒΕΡΓΑΣ ΔΥΡΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΥΑΡΑΒΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΑΝΗΣ

Χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς και Φαλήρου κκ Σεραφείμ, πραγματοποιήθηκε δοξολογία προς τιμήν της ιστορικής επετείου και της μεγάλης νίκης των  Μανιατισσών και Μανιατών, στις μάχες Βέργας, Δυρού και Πολυάραβου, από την Πανελλήνια Ένωση Γυναικών Μάνης και είκοσι δύο συνεργαζόμενους συλλόγους, υπό την αιγίδα του Δήμου Πειραιά, το Σάββατο 25 Μαΐου, στον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας.
Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Παναγιώτης Καράμπελας.
Η Πρόεδρος της Π.Ε.Γ.Μ. κα Νόρα Μιχαλολιάκου, τόνισε μεταξύ άλλων, στο χαιρετισμό της:
«1826 Βέργα – Δυρός - Πολυάραβος. Τρεις μάχες, τρεις νικηφόρες μάχες που κράτησαν ζωντανή την ελπίδα, την ώρα που η Ελληνική Επανάσταση βρίσκεται στη κρισιμότερη καμπή της. Την ώρα που η διχόνοια, κατάφερε στον Αγώνα το χτύπημα που δεν είχε καταφέρει Σουλτάνος.

 …..Επακολούθησαν τρεις διαδοχικές σφοδρότατες επιθέσεις του Ιμπραήμ στη Βέργα, τις οποίες οι Μανιάτες απόκρουσαν κατά μέτωπο και με τα πυρά από τη θάλασσα. Ο Ιμπραήμ αποφάσισε τότε εκμεταλλευόμενος την παρουσία των Μανιατών στην Βέργα να αιφνιδιάσει και να επιχειρήσει απόβαση 1500 Αιγυπτίων πεζών στο Δυρό. Στο Δυρό κατατροπώθηκαν  από τις Μανιάτισσες που τους υποδέχτηκαν με τα δρεπάνια στο χέρι. Στις 24 του μηνός, οι Μανιάτες κατάφεραν να καταδιώξουν τους Αιγύπτιους από τη Βέργα και έσπευσαν στο Δυρό, όπου την επόμενη μέρα, πέταξαν ουσιαστικά τους εισβολείς στη θάλασσα!

Εμείς οι Μανιάτισσες και οι Μανιάτες οφείλουμε να υπερασπίζουμε την καταγωγή και την πατρίδα μας. Οφείλουμε στους Άγιους προγόνους μας, που έδωσαν την ζωή τους για να είμαστε εμείς ελεύθεροι, να συμπεριφερόμαστε ως Μανιάτες καθημερινά, να βάζουμε σε πρώτη προτεραιότητα τις αρχές και αξίες του τόπου μας, το τρίπτυχο Πατρίς – Θρησκεία – Οικογένεια.

Στην οικονομική κρίση αλλά και κρίση αξιών που ζούμε πρέπει να είμαστε μονιασμένοι, για να καταφέρουμε να κάνουμε μια ακόμη φορά το αδύνατο δυνατό. Όπως ακριβώς πέτυχαν τότε οι Μανιάτισσες και οι Μανιάτες στις μάχες της Βέργας, στο Δυρό και στον Πολυάραβο.

Απόγονοι αυτών των ηρώων είμαστε εδώ. Στη γενιά των προγόνων μας έλαχε ο κλήρος να ελευθερώσουν την πατρίδα. Να δώσουν ζωή και υπόσταση στο νέο ελληνικό κράτος που μόλις γεννιόταν.

Στη δική μας γενιά έτυχε ένας άλλος κλήρος. Να κρατήσουμε την πατρίδα μας με αξιοπρέπεια όρθια στις δύσκολες ώρες που περνά.
Να της δώσουμε ελπίδα και προοπτική.

Σεβόμενοι την ιστορία και τη προσφορά μας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι και του ρόλου που θα πρέπει να διαδραματίσει η χώρα μας διεθνώς, να στείλουμε το μήνυμα ενός νέου πατριωτισμού.»

Στο χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος, τόνισε μεταξύ άλλων: 
«Νιώθω μεγάλη τιμή που με αξίωσε ο Θεός να γεννηθώ Μανιάτης, από άγιους γονείς, στην πέτρινη γη της Μάνης. Εμείς στη Μάνη δεν είχαμε «συνωστισμό» για να φύγουμε απ τη Μάνη και να έρθουμε στον Πειραιά.


Εμάς, στον Πειραιά μας έφερε η απόλυτη αδυναμία της πέτρινης γης, στους γονείς μας να αναθρέψουν και να μορφώσουν τα παιδιά τους.
Ήρθανε εδώ στον πανέμορφο Πειραιά μας  και δουλέψανε οι άγιοι γονείς μας, οι πρόγονοί μας και ο Πειραϊκός λαός τους αγκάλιασε και γίνανε ένα και μεγαλούργησε ο Πειραιάς.

Σήμερα, επιτρέψτε μου να πω, απευθυνόμενος και στους άξιους Προέδρους των Μανιάτικων Συλλόγων : αυτοί οι άγιοι πρόγονοί μας το 1821, που κήρυξαν τον πόλεμο εναντίον των κατακτητών της υπόλοιπης Ελλάδας για να την ελευθερώσουν- γιατί η Μάνη παρέμεινε ελεύθερη- μάλλον βαρυγκωμούν να μας ακούν κάθε χρόνο να τους επαινούμε και εμείς ελεύθεροι όντως, να σπρώχνουμε την πατρίδα μας όλο και περισσότερο στην παρακμή και στη χρεοκοπία.

Δεν τους φτάνουν τα μνημόσυνα των ωραίων λόγων. Έτσι εγώ τουλάχιστον το ερμηνεύω. Ας πάρουμε αυτήν την βαριά κληρονομιά, την μοναδική  κληρονομιά, ας την πάρουμε ως ένα υψηλό χρέος.

Γιατί αυτό σημαίνει τελικά Μανιάτης. Να αγωνίζεσαι για την Ελλάδα και την προκοπή της, για τον Ελληνισμό και την προκοπή του, όπου και αν βρίσκεσαι.

Το 2021, μόλις σε οκτώ χρόνια από σήμερα, γιορτάζουμε  τα 200 χρόνια από την Εθνεγερσία. Να ανασκουμπωθούμε, να δουλέψουμε σκληρά, να «πολεμήσουμε» με τη βοήθεια του Θεού – γιατί «πόλεμο» πρέπει να κάνουμε, ώστε η Ελλάδα του 2021, να ανταποκρίνεται στο όραμα της θυσίας τους. Αυτό είναι το μεγάλο χρέος και το μεγάλο μνημόσυνο.»

Στη συνέχεια ο κ. Μιχαλολιάκος μιλώντας για την Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιώς την κα Βαρβάρα Ανεμοδουρά, σημείωσε ότι είναι Μανιατοπούλα τρίτης γενιάς, που όμως παραμένει Μανιατοπούλα και δίνει τις μάχες της, με κοινωνική ευαισθησία για τον αδύναμο άνθρωπο, αναδεικνύοντας το ιερό επάγγελμα του γιατρού ως εξόχως κοινωνικό λειτούργημα.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά κα Βαρβάρα Ανεμοδουρά, η οποία μεταξύ άλλων τόνισε:

«Η Δράση - η Συμμετοχή - η Συμβολή των Μανιατισσών δίνει όχι μόνο Δύναμη στους άντρες,  αλλά κάνει και τις ίδιες κυρίαρχους πολεμιστές, που αντί να στήσουν ένα καινούργιο Ζάλογγο και Αραπίτσα έκαναν κάτι Πρωτόγνωρο – Ηρωικό – Επικό – Μεγαλειώδες.   Με πέτρες,  δρεπάνια και τουφέκια από τους νεκρούς πολεμιστές παιδιά τους,  άντρες τους,  αδέλφια τους  λυσσαλέα ρίχνονται στη μάχη για να κατατροπώσουν τον εχθρό και να σώσουν την Οικογένειά τους – το Σπίτι τους – την Πατρίδα τους.

Η γενναιότητα των γυναικών της Μάνης που την Μαύρη Μαντήλα τους την έβαψαν με το αίμα των εχθρών ήταν μνημειώδης.  Δεν μάχονταν για εκείνες,  αλλά για τα εναπομείναντα παιδιά τους.  Δεν μάχονταν για οφίτσια,  αλλά για τη γη τους,  την Πατρίδα.  Οι ίδιες ήταν ήδη ψυχικά πεθαμένες,  διότι σε λίγο θα έπρεπε να μαζέψουν και να κλάψουν τα νεκρά παιδιά τους – τους άντρες τους – τους γονείς – τα αδέλφια τους.  Γνώριζαν ότι μάχονται για να ξανανάψει το Φως της Δάδας της Επανάστασης,  το Φως της Δάδας της ελεύθερης Ελλάδας.

Η αλήθεια - η πικρή αλήθεια είναι ότι όλα αυτά ουδόλως έχουν τιμηθεί από την Πολιτεία και πολλές φορές έχουν και διαστρεβλωθεί ή έχει υποβιβαστεί η σημασία και η διαχρονική σημαντικότητά τους,  στην ουσία του απελευθερωτικού μας αγώνα.  Ίσως γιατί αυτό αποτελεί  -εκτός των άλλων-  ακόμη ένα στοιχείο παραγκωνισμού των γυναικών.  Ο άφθαρτος αυτός ηρωισμός και η απαράμιλλη ανδρεία των γυναικών της Μάνης δεν θέλουν να αναφανεί στην επιφάνεια,  ώστε να τύχουν της οφειλόμενης εθνικής και ιστορικής δικαίωσης.

Η Μανιάτισσα ηρωίδα της καθημερινής ζωής  (και όποτε χρειάστηκε και της μάχης)  είχε και θέλω να πιστεύω και τώρα την πιο μεγάλη περιουσία.  Την Τιμή και την Περηφάνια και με αυτό γαλούχησε-ανάθρεψε τα παιδιά της – τα εγγόνια της – συνέτιζε και συνετίζει τον άντρα της.

Ο συμβολισμός κρύβεται στη χρήση του Δρεπανιού και του Ματωμένου τουφεκιού, από το αίμα του νεκρού πολεμιστή παιδιού της και το πετροβόλημα του εχθρού από την άφθονη πέτρα της Μάνης,  διότι είναι μεγαλειώδης η δύναμή της για την προάσπιση των ιερών και των οσίων της φυλής:  ΠΙΣΤΗ – ΠΑΤΡΙΔΑ – ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ.»

Στην εκδήλωση  συμμετείχαν οι  Ενώσεις και οι Σύλλογοι: «ΠΑΛΛΑΚΩΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ» - Πρόεδρος Ειρήνη Μουσταφέλλου.
ΕΝΩΣΗ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΜΑΝΙΑΤΩΝ «Η ΜΑΝΗ» - Πρόεδρος Σταύρος Μπαζάκος.
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΤΣΕΡΙΩΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»-Πρόεδρος Γιώργος Βενιζελέας.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΕΟΠΟΛΙΤΩΝ «ΑΡΧΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΠΕΤΡΟΣ ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΗΣ» - Πρόεδρος Μαρία Αρβανίτη.
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΓΕΙΑΣ «Η ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ»
Πρόεδρος Κωνσταντίνος Γιαννακόδημας.
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΙΠΠΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΝΗΣ - Πρόεδρος Κυριάκος Τζεφεράκος.
ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΚΟΥΤΑΡΙΟΥ «Η ΒΟΡΔΩΝΑ» - Πρόεδρος Σωτήρης Βλαχουτσάκος.
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΕΞΩΡΑΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ «ΤΣΙΚΑΛΙΩΝ» - Πρόεδρος Μιχαήλ Παναγάκος.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΕΡΗΜΙΩΤΩΝ "Η ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ"
- Πρόεδρος Πέτρος Κουτσολιάκος.
ΕΞΩΡΑΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΝΗΣ «ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ»
- Πρόεδρος Σπύρος Σουκαράς.
ΕΞΩΡΑΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΚΚΑΛΑΣ -Πρόεδρος Ιωάννης Κούβαρης.
ΕΞΩΡΑΙΣΤΙΚΟΣ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΥΝΟΥ
«Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ» - Πρόεδρος Παναγιώτης Γιατράκος.
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΕΞΩΡΑΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΑΛΙΚΙΑΤΩΝ
«Η ΚΑΙΝΗΠΟΛΙΣ» - Πρόεδρος Περιμένης Φίλιππος.
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΕΞΩΡΑΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΛΙΑΝΙΤΩΝ «Ο ΆΓΙΟΣ ΝΙΚΩΝ» -Πρόεδρος Πέτρος Νικολαρέας.
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΕΞΩΡΑΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ «ΚΗΠΟΥΛΑΣ»- Πρόεδρος Βασίλειος Κανακάκης.
ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΑΝΗΣ- Πρόεδρος Κυριάκος Κοιλάκος.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΤΥΛΙΩΤΩΝ «ΗΛΙΑΣ ΣΑΛΑΦΑΤΙΝΟΣ» -Πρόεδρος Χρήστος Σπανέας.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ  «ΛΑΓΚΑΔΑΣ»- Πρόεδρος Ιουλία Ζαχαρέα.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΑΧΙΩΤΩΝ -Πρόεδρος Στέλλιος Διακουμάκος.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΥΡΟΥ- Πρόεδρος  Δημήτρης Μαυροειδάκος.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΚΕΛΕΦΑ ΜΑΝΗΣ» - Πρόεδρος Γεωργία Τζανετουλάκου.

Στην σεμνή τελετή παιάνισε η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Πειραιά. Μετά την τελετή στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού της Αγίας Σοφίας ακολούθησε μανιάτικο κέρασμα με δίπλες, αναψυκτικά και καφέδες.

Παραβρέθηκαν οι Βουλευτές: κκ Κώστας Κατσαφάδος,  Αναστάσιος Νεράτζης, Παναγιώτης Μελάς. Η εκπρόσωπος του ΓΕΕΘΑ, Ταξίαρχος κα Αγ. Θεοδωρακοπούλου – Τσαγκλή. Ο επίτιμος Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Π. Κουβάτσος.
Η Περιφερειακή Σύμβουλος κα Ευαγ. Αγαλοπούλου – Πετράκου.
Οι Αντιδήμαρχοι: κκ Ευστ. Κωνσταντούζος,   Γρ. Καψοκόλης, Π. Πουλικαράκος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κκ Ι. Παππάς, Μ. Καλαϊτζάκης,  ο Πρόεδρος της Ε΄ Δημ. Κοινότητας κ. Θ. Σκορδίλης, Κοινοτικοί Σύμβουλοι και πλήθος κόσμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: