Ο ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΝ ΗΡΩΑ ΤΩΝ ΙΜΙΩΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΒΛΑΧΑΚΟ

Χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Προικονήσου Υπέρτιμου και Έξαρχου πάσης Προποντίδος κκ. Ιωσήφ, τελέστηκε από το Δήμο Πειραιά, επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη του Πειραιώτη ήρωα των Ιμίων Παναγιώτη Βλαχάκου, στον ανδριάντα του, στην Πλατεία Κων. Καραμανλή (πρώην πλατεία Τερψιθέας). Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Β. Μιχαλολιάκος, ενημέρωσε τους παρευρισκομένους στην τελετή ότι τα χρήματα που θα διέθετε ο Δήμος για να προσφερθεί καφές στους παρευρισκομένους, ο Νίκος Βλαχακος, ζήτησε να δοθούν σε φτωχές οικογένειες της πόλης.
Στην τελετή παραβρέθηκαν:Οι Βουλευτές κκ. Παναγιώτης Μελάς, Γιάννης Τραγάκης, Αν. Νεράτζης, Παναγιώτης Καμμένος.

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ Σπύρος Σπυρίδων.
Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Παναγιώτης Κουβάτσος,
οι Αντιδήμαρχοι: Γιώργος Βοϊδονικόλας, Γιώργος Δαβάκης, Κορίνα Λαουλάκου, Λίτσα Σαρρή, Πέτρος Πουλικαράκος,
Οι πρόεδροι της ΔΗΡΑΠ και του ΟΠΑΝ, κκ. Κ. Μανωλάκος και Γ. Σιγάλας αντίστοιχα.
Οι εντεταλμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι: Δημοσίων Σχέσεων Π. Ζερβουλάκος, Πολιτισμού κ. Ν. Αμοργιανός, Αθλητισμού κ. Αντ. Θεοδώρου. Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι: κ. Αντ. Καλογερόγιαννης, Ζ. Ρούσσου, Στ. Κωνσταντούζος, Γρ. Καψοκόλης, Χ. Τουμπέκης, Ε. Κούβαρη, Χρ. Βουγιουκλάκης, Η. Σαλπέας.
Ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Πειραιά κ. Στ. Διαμαντίδης.
Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι.
Ο Διοικητής της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων υποναύαρχος κ. Αν. Κατσάρης.
Εκπρόσωπος της ‘Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Π. Ναυτικού κ. Ν. Αρτεμάκης, ο Πρόεδρος της Λέσχης Καταδρομέων Ιερολοχιτών κ. Β. Παπαστεργίου, εκπρόσωπος του Συνδέσμου Εθνικής Ενότητας κ. Π. Δερεζέας.
Ο Αντιπρόεδρος της Ο.Ν.ΝΕ.Δ. και πολιτευτής Πειραιά κ. Κώστας Κατσαφάδος. Ο Πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Πειραιά της Ν.Δ. κ. Κ. Καλογεράκος. Επίσης, ο κ. Φ. Κρανιδιώτης.
Εκπρόσωποι από την Α΄ και Β΄ Περιφέρεια Πειραιά του ΛΑΟΣ κ.κ. Χρ. Χαρίτος, Μ. Μανιάτης και Λ. Καλφόπουλος.
Η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Γυναικών Μάνης κα Νόρα Μιχαλολιάκου.
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Απανταχού Μανιατών κ. Π. Χονδροκούκης.
Ο Πρόεδρος των Εργαζομένων του Δήμου Πειραιά κ. Κ. Φραγκάκος.
Εκπρόσωποι Συλλόγων και πλήθος κόσμου

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος, τόνισε, μεταξύ άλλων:
«Χθες είχα την τιμή να μιλήσω σε μια πολύ όμορφη εκδήλωση, πολύ σπουδαία, που διοργανώθηκε στα γραφεία της Ένωσης Συντακτών με θέμα: από τα Ίμια στο ΔΝΤ και στο Μνημόνιο.
Πιστεύω ότι πράγματι αν κάποιος δεκαέξι χρόνια μετά κοιτάξει με καθαρή ματιά τα γεγονότα από απόσταση, θα νοηματοδοτήσει τη θυσία των παλικαριών μας με διαφορετική βαρύτητα.
Θα διαπιστώσει ότι τα σχέδια κάποιων και τότε και τώρα ήταν τα ίδια. Να γονατίσουν, να ταπεινώσουν το λαό μας. Να βάλουν τις γκρίζες ζώνες της υποτέλειας στο λεξιλόγιό μας.
Και αυτά τα Ελληνόπουλα, μας έδειξαν με τη θυσία τους από τότε το δρόμο. Τον δρόμο της Αντίστασης, το δρόμο της Περηφάνιας, το δρόμο που κάθε Έλληνας οφείλει να πορευτεί στη ζωή του. Αυτόν που βάζει το εμείς και την Ελλάδα πάνω από το εγώ και τα μικροσυμφέροντα. Το δρόμο που βάζει το εθνικό πάνω από το ατομικό. Τις αξίες και τις ιδέες πάνω από το χρήμα και τα υλικά αγαθά.
Ο Παναγιώτης, ο Χριστόδουλος, ο Έκτορας, θα μπορούσαν να βολευτούν εκείνο το βράδυ. Να κοιτάξουν τον εαυτό τους. Να σκεφτούν τους δικούς τους και να κρυφτούν πίσω από τις δυσκολίες και την κακοκαιρία που επικρατούσε. Να αφήσουν να βγάλουν άλλοι το φίδι από την τρύπα. Αλλά τότε δεν θα ήταν Έλληνες, δεν θα ήταν ήρωες. Δεν θα ήταν το φωτεινό παράδειγμα για τις γενιές που έρχονται. Γιατί η ιστορία γράφεται όχι με το βλέμμα στραμμένο μόνο στο τώρα. Η ιστορία κρίνεται από τις γενιές που έρχονται. Και σε αυτές πρέπει να έχουμε στραμμένο το βλέμμα μας. Σε κάθε ενέργεια και κίνησή μας. Και δυστυχώς η ευτυχώς η ιστορία των Ελλήνων γράφεται με τα “ΟΧΙ”. Δεν γράφεται με σκυμμένα κεφάλια με υποταγή για να περισώσουμε τα λίγα τα δικά μας.
Είχα πει εδώ από αυτό το βήμα πέρυσι, που είπαμε και χθες μαζί με το Νίκο, ότι:
Υπάρχουν στιγμές στην ζωή του ανθρώπου που τον σημαδεύουν ανεξίτηλα.
Μένουν χαραγμένες για πάντα και στην μνήμη και την ψυχή.
Μια τέτοια στιγμή είναι για μένα η νύκτα των Ιμίων. Η νύκτα που κοιμηθήκαμε περήφανοι Έλληνες και ξυπνήσαμε ταπεινωμένοι σύμμαχοι. Η νύχτα που η εθνική αποτυχία βαπτίστηκε εθνική επιτυχία.
Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, ως Έλλην πολίτης και ακόμη περισσότερο ως εκπρόσωπος του Πειραϊκού λαού στο Κοινοβούλιο, ένιωσα την μεγαλύτερη ταπείνωση και ντροπή που ακόμα και σήμερα δεν μπορώ να τη διανοηθώ, να ξεχάσω. Να ακούω τον Έλληνα Πρωθυπουργό τότε, να ευχαριστεί τους Αμερικανούς, μέσα στην Ελληνική Βουλή, για το γεγονός ότι πλέον επίσημα και με τη βούλα είχαμε γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο.
Όπως σήμερα κάποιοι ευχαριστούν την Τρόικα και το ΔΝΤ που σκοτώνει για το...καλό μας τις ελπίδες, τα όνειρα και τις ζωές εκατομμυρίων συμπολιτών μας.
Αγαπητοί φίλοι, δεν θα μπορέσω ποτέ να ξεχάσω το χαμό των τριών παλικαριών μας στα Ίμια. Και ο Πειραιάς δεν θα το ξεχάσει και η Ελλάδα δεν θα το ξεχάσει.
Του Παναγιώτη Βλαχάκου, του Χριστόδουλου Καραθανάση και του Έκτορα Γιαλοψού. Των αντιναυάρχων.
Να μου συγχωρήσετε τον προσωπικό τόνο και τη συγκίνηση αλλά είναι εντυπωσιακά αλλά και τραγικά τα παιχνίδια της μοίρας.
Για μένα, η οικογένεια Βλαχάκου, ήταν και είναι μέρος της ευρείας δικής μου οικογένειας έτσι όπως την εννοούμε εμείς , που καταγόμαστε από τα Άγια βράχια της Μάνης. Κοινά βιώματα, κοινοί αγώνες. Κοινές αρχές και κοινές αξίες. Τον Παναγιώτη, όπως και τον αδελφό του Νίκο τους γνωρίζω από παιδιά.
Και εύχομαι σε όλους σας να μη ζήσετε αυτό που η μοίρα επέλεξε να ζήσω εγώ εκείνο το βράδυ.Το βράδυ που εντοπίστηκε η σορός του αείμνηστου Τάκη και η παράκληση που για μένα ήταν εντολή του Αντώνη , να συνοδεύσω το Νίκο , για να παραλάβουμε τη σορό του ήρωα Παναγιώτη Βλαχάκου.
Και ακόμη και σήμερα δεκαπέντε χρόνια μετά που η μοίρα μας έφερε, εμένα Δήμαρχο της πόλης και το Νίκο, Δημοτικό Σύμβουλο κάθε φορά που τον κοιτάω είναι σαν να μη μπορώ να πιστέψω πως κάποιοι μέχρι και σήμερα επιχειρούν να απαξιώσουν τις Ένοπλες Δυνάμεις. Να ακυρώσουν τον ηρωισμό αυτών των παιδιών. Να πείσουν ότι την ελληνική σημαία δεν την κατέβασαν οι Τούρκοι αλλά την πήρε ο αέρας.
Σεβασμιώτατε,
Κυρίες και κύριοι,
Ακούσαμε όλοι τον κατάλογο , τα δέκα σημεία των νέων εντολών της τρόικα. Μεταξύ των οποίων, βλέπω και δεν το πιστεύω, να μειώσουμε τις αμυντικές μας δαπάνες, να μειώσουμε την αποτρεπτική ισχύ των ενόπλων δυνάμεων , να μειώσουμε τους εισαγομένους στις στρατιωτικές σχολές. Θα πρέπει να ξέρουν αυτοί οι κύριοι ότι τον αριθμό των εισαγομένων στις Στρατιωτικές Σχολές και τις αμυντικές δαπάνες τις ορίζει η Εθνική αξιοπρέπεια του Ελληνικού λαού, γιατί είναι ιερή δέσμευση από γενεά σε γενεά, «ουκ ελάττω παραδώσω» και το «αμύνεσθαι περί πάτρις». Είμαι βέβαιος ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης θα αποτρέψει την αποδοχή αυτής της εντολής. Και βεβαίως λέει να μειώσουμε τις δαπάνες για την υγεία! Μάλλον τους φαίνεται ότι ζούμε επί μακρόν!
Τόπος χωρίς ιστορία δεν έχει μέλλον. Όπως και λαός χωρίς ιστορική μνήμη δεν έχει μέλλον.
Σε καιρούς δύσκολους που η πατρίδα μας δοκιμάζεται από την οικονομική κρίση, κάποιοι καιροφυλακτούν στη γωνία να κερδίσουν κάτι.
Να απλώσουν τις γκρίζες ζώνες, να παραβιάσουν κόκκινες γραμμές. Να κλέψουν τη γη, τον ουρανό και τον αέρα μας. Και κάτω από τη γη, τον ορυκτό μας πλούτο.
Θέλω όλοι εδώ, από το σημείο εθνικής μνήμης, που μας κοιτά περήφανος ο Παναγιώτης, να πω ότι τέτοια σχέδια δεν θα περάσουν.
Υποτιμούν πολύ την διαχρονική , διαιώνια ψυχή του Έλληνα.
Η περηφάνια μας, ο πολιτισμός μας, η αξιοπρέπειά μας, η γή μας , η ψυχή μας δεν πωλούνται.
Ότι δεν πρόκειται να ξεχάσουμε τη θυσία του Παναγιώτη και των άλλων παλικαριών.
Ότι είμαστε δύναμη αντίστασης που θα βάλει ξανά την Ελλάδα στο δρόμο της. Να γίνουμε πάλι περήφανος, αδούλωτος και περήφανος λαός. Όπως ακριβώς ήταν τα παλικάρια μας. Και χάριν των οποίων ιδανικών θυσιαστήκαν. Παναγιώτη, Χριστόδουλε, Έκτορα θα σας θυμόμαστε πάντα, θα σας τιμούμε πάντα και θα κάνουμε αυτό που πρέπει, για να βλέπετε από εκεί πάνω, την Ελλάδα ελεύθερη και υπερήφανη. Αιωνία τους η μνήμη.»

Κατά τις προσφωνήσεις των επισήμων, ο κ. Μιχαλολιάκος, τόνισε ότι:
«Θέλω να ελπίζω, αυτό είναι και ελπίδα και ευχή και πρόκληση, ότι του χρόνου, στην αντίστοιχη εκδήλωση τιμής και μνήμης, θα παρίσταται ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας. Είναι το ελάχιστον καθήκον που οφείλει η νομιμοποιημένη πολιτικά δημοκρατία να τιμά τους ήρωες νεκρούς της.»

Στη συνέχεια, ο αδελφός του Παναγιώτη, Δημοτικός Σύμβουλος Πειραιά, κ. Νίκος Βλαχάκος, στο σύντομο χαιρετισμό του, τόνισε μεταξύ άλλων:
«Μετά από τόσα χρόνια αναρωτιέται κανείς αν η θυσία των τριών ηρώων αξιωματικών, ενήργησε καταλυτικά στην ψυχή των Ελλήνων. Να μάθουν να αντιστέκονται σε κάθε επίβουλο της Εθνικής μας ανεξαρτησίας, και των οικονομικά σήμερα με άλλη μορφή, κατακτητών.
…Ο λαός μας είναι πλέον βέβαιο ότι δεν θα διαπραγματευτεί τα κυριαρχικά του δικαιώματα. Έχει μνήμη άρα έχει και συνέχεια.
Κύριε Δήμαρχε, η οικογένεια μου και εγώ σας ευχαριστούμε για την σεμνή τελετή, που διατηρεί άσβεστη τη θυσία του αδελφού μου όπως και εσάς όλους που παρευρίσκεσθε γιατί πράγματι θέλετε να θυμάστε.
Επιτρέψτε μου, στον ιερό αυτό χώρο που βρίσκεται ο ανδριάντας του αδελφού μου, να κάνω μια προσωπική κατάθεση ψυχής. Το τελευταίο διάστημα κάποιοι υποστηρίζουν ότι καπηλεύομαι το όνομα του αδελφού μου για προσωπική πολιτική ανάδειξη. Σας δηλώνω σήμερα, ημέρα μνήμης για τον αδελφό μου, ότι δεν θα είμαι υποψήφιος βουλευτής στις επικείμενες εθνικές εκλογές. Θα παραμείνω μαχόμενος γιατρός και μαχόμενος δημοτικός Σύμβουλος δίπλα στον Βασίλη Μιχαλολιάκο, δίπλα στο δοκιμαζόμενο από τα δεινά της οικονομικής κρίσης, Πειραϊκό λαό. Σας ευχαριστώ για την αγάπη σας.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: