Εκδήλωση προς τιμήν των Μανιατών της Σαρδηνίας και της Κορσικής

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, η εκδήλωση που διοργάνωσαν στο ΕΒΕΠ, στις 19-3-2012, η Πανελλήνια Ένωση Γυναικών Μάνης, Η Απανταχού Ένωση Μανιατών «Η Μάνη» με την στήριξη του Δήμου Πειραιά, προς τιμήν των Μανιατών της Σαρδηνίας και της Κορσικής. Στην εκδήλωση που παρακολούθησαν πολυμελείς αντιπροσωπείες Μανιατών από την Σαρδηνία και την Κορσική καθώς και πλήθος Μανιατών και Πειραιωτών, πραγματοποιήθηκαν :
-Ομιλία κ. Σαράντου Καργάκου Ιστορικού – Συγγραφέα με θέμα: «Η άλλη Μάνη της Δυτικής Μεσογείου: Καργκέζε, Μασσαλία, Βαλεαρίδες».
-Προβολή Ντοκιμαντέρ με τίτλο «Ταξίδι με Επιστροφή» του Δημοσιογράφου κ. Γιώργου Παλαμάρη, ο οποίος παρουσίασε και την εκδήλωση.
- «Η Μανιάτικη Διασπορά: Νόστος, Χθες – Σήμερα - Αύριο»
-Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε Αδελφοποίηση της Πανελλήνιας Ένωσης Γυναικών Μάνης και της Ένωσης Απανταχού Μανιατών «Η Μάνη», με τον Σύλλογο της Κορσικής Cargese – Vitylo και τον Σύλλογο της Σαρδηνίας Proloco di Montresta, Sardegna.
 - Τέλος η Ένωση Γυναικών Μάνης χόρεψε μανιάτικους χορούς και η ομάδα από την Πολύμορφη έκφραση πολιτισμού και παράδοσης Λίνα Λαβούτα-Μαντά χόρεψε ταραντέλα.
 Η Πρόεδρος της Π.Ε.Γ.Μ. κα Νόρα Μιχαλολιάκου, μέσα σε κλίμα συγκίνησης, μιλώντας στην εκδήλωση, τόνισε τα εξής:  «Σήμερα είναι μια ιδιαίτερη μέρα. Κι αυτό, γιατί έχουμε τη χαρά και την τιμή να έχουμε κοντά μας ανθρώπους, που είναι «σάρκα από τη σάρκα μας». Αίμα μας δυνατό, που δείχνει ότι ο Ελληνισμός, πέρα από τις όποιες συγκυρίες και τις όποιες δυσκολίες αντιμετωπίζει, ξεχωρίζει και επιτυγχάνει όπου κι αν βρεθεί.  
Σήμερα είμαστε σαν μία οικογένεια, της οποίας τα μέλη είχαν χαθεί και ξανανταμώνουν. Και γινόμαστε όλοι μια αγκαλιά αγάπης και υποστήριξης. Σήμερα οι Μανιάτισσες της Ελλάδας ανταμώνουν με τους Μανιάτες και τις Μανιάτισσες της Σαρδηνίας και της Κορσικής. Αυτό είναι το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της υφηλίου, όπου υπάρχουν Έλληνες: ότι στον Πειραιά στο λιμάνι των ξεριζωμένων, της μετανάστευσης και της προσφυγιάς, στην έδρα της Πανελλήνιας Ένωσης Γυναικών Μάνης και της Ένωσης των Απανταχού Μανιατών «Η ΜΑΝΗ», στην πόλη όπου κατοικούν οι περισσότεροι Μανιάτες εκτός Μάνης, ξανανταμώνουμε. Σήμερα, εδώ ενώπιον σας, θα αδελφοποιηθούν οι Σύλλογοι μας και θα ξεκινήσουν μια στενή συνεργασία, για τη σύσφιξη των σχέσεων μας και για την προώθηση και υλοποίηση δράσεων, για το καλό της πατρίδας μας, για την προαγωγή της Μάνης. Οι Μανιάτες της Κορσικής, οι Μανιάτες της Σαρδηνίας, είναι Μανιάτες της Μάνης.
Έφυγαν από τη γενέθλια γη πριν από 300 χρόνια και διατηρούν την ελληνικότητα και την αγάπη τους για την πατρίδα. Πολλοί εξ αυτών ομιλούν την ελληνική και αυτό δεν είναι αποτέλεσμα σχολικής εκπαίδευσης, είναι η δουλειά που έκανε η ίδια η εκκλησία και οι οικογένειές τους. Κι ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον πατέρα Αθανάσιο για την παρουσία του. Εγώ ως Μανιάτισσα αισθάνομαι πολύ χαρούμενη που είσαστε εδώ. Αισθάνθηκα πολύ περήφανη που γνωριστήκαμε πριν τρεις μέρες, όταν γιορτάσαμε στην αδούλωτη Μάνη, την έναρξη της ελληνικής επανάστασης και την απελευθέρωση της πατρίδας μας. Είμαι πολύ περήφανη που είδα την αγωνιστικότητα και την αγάπη σας για την πατρίδα μας, για τη Μάνη μας.
Για τα ιστορικά της στοιχεία και το ταξίδι των αδελφών Μανιατών από τη Μάνη θα σας μιλήσουν καθηγητές και πρώτος βέβαια ο ιστορικός, συγγραφέας κ. Σαράντος Καργάκος. Εγώ σας μίλησα με τη γνώση της καρδιάς και του συναισθήματος. Θέλω  να ξέρετε ότι αυτές τις προσπάθειες, να σφυρηλατούμε τις σχέσεις με τους Μανιάτες όπου γης, θα τις συνεχίσουμε. Και μακάρι σε ένα ή δύο χρόνια να ξανανταμώσουμε περισσότεροι Μανιάτες του απόδημου ελληνισμού σε ένα πολύ μεγάλο συνέδριο στη Μάνη».
Με συγκινητικά λόγια μίλησε ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος, τονίζοντας μεταξύ άλλων:
«Αδέλφια μου Μανιάτες της Σαρδηνίας και της Κορσικής, απόψε είναι μια ξεχωριστή μέρα θα έλεγα για όλους τους Μανιάτες όπου γης, ξεχωριστή για τον Πειραιά, αλλά ξεχωριστή για την Ελλάδα - και επιτρέψτε μου την ειδική αναφορά – ξεχωριστή και για μένα.
Χαρακτηριστικό στοιχείο όλων των Ελλήνων είναι η αγάπη μας και για την ιδιαιτέρα μας πατρίδα. Όμως επιτρέψτε μου να το πω – χωρίς κανένα στοιχείο έπαρσης ή σωβινισμού - για όσους έχουν την τιμή και την τύχη να έχουμε γεννηθεί ή να καταγόμαστε από την ένδοξη Μάνη, αυτό το στοιχείο της αγάπης είναι ξεχωριστό, είναι ταύτιση. Μάνη είναι η ψυχή μας. Μάνη είναι ο «δεύτερος Θεός μας». Μάνη είναι αυτό που μας προσδιορίζει. Είναι ίσως η μορφολογία του εδάφους, όπου δοκιμάζεται η αντοχή του ανθρώπινου είδους, αν μπορεί να επιβιώσει ή όχι. Είναι σχεδόν απαγορευτική για το ανθρώπινο είδος. Όταν λοιπόν δοκιμάζεται η βιωσιμότητα σε αυτήν την άνυδρη γη, την πέτρινη γη και επιβιώσεις, τότε είσαι ένας άνθρωπος ασυμβίβαστος με οτιδήποτε νοθεύει την ελευθερία, την αξιοπρέπεια, την τιμή, την οικογένεια, την πατρίδα.
Γι αυτό επιτρέψτε μου να πω, ότι αυτό το αντάμωμα των Μανιατών της γενέτειρας, όπου γιορτάσαμε το Σάββατο την έναρξη του πολέμου, εναντίον των κατακτητών της υπόλοιπης Ελλάδος και την απελευθέρωση της, των Μανιατών της Κορσικής και της Σαρδηνίας και των Μανιατών του Πειραιά, είναι ένα συμβολικό αντάμωμα. Όπου κι αν πας στον κόσμο και συναντήσεις κάποιον, που έχει κάποια καταγωγή από τη Μάνη και τον ρωτήσεις «από πού είσαι;» δεν θα σου πει «είμαι Έλληνας», δεν θα σου πει «είμαι Πελοποννήσιος», θα σου πει «είμαι από τη Μάνη». Και έχει συνείδηση τι σημαίνει «από τη Μάνη». Αν κάποιο συναντήσω και τον ρωτήσω «από πού είσαι;» και μου λέει «είμαι από την Πελοπόννησο», λέω αμέσως «αυτός δεν είναι από τη Μάνη».

Θέλω λοιπόν ο συμβολισμός αυτής της συνάντησης να βγάλει ένα μήνυμα. Σήμερα που η αγαπημένη μας πατρίδα, η Ελλάδα, περνά μια περίοδο σκληρής δοκιμασίας, που το εθνικό της φρόνημα τσαλακώνεται, ας ενώσουμε όλοι οι Μανιάτες, σε όλο τον κόσμο, τη ψυχή μας και τη δύναμη μας κι ας πούμε σε όλους: «εμείς οι Μανιάτες θα σηκώσουμε ξανά την εθνική αξιοπρέπεια ψηλά. Θα κάνουμε αυτό που χρωστάμε στην ίδια μας την ιστορία». Κι ας είναι αυτή η ταπεινή εκδήλωση μια απαρχή συνεννόησης και ενίσχυσης των κυβερνήσεων της χώρας. Εμείς πιστεύουμε στους θεσμούς.
Όταν έχεις, ως κεντρικό ομιλητή εδώ, το Σαράντο Καργάκο, είναι προσβολή στην έννοια «ομιλητής» να προσπαθήσεις να προσθέσεις άλλα. Εγώ θέλω να πω στους αδελφούς μας της Σαρδηνίας και της Κορσικής, ότι κι εμείς εδώ στον Πειραιά, είμαστε εσωτερικοί μετανάστες. Και ξετυλίξαμε όλες τις αρετές του Μανιάτη. Κρατήσαμε την αγάπη μας για τη Μάνη. Κρατήσαμε την φλόγα μας για την Ελλάδα. Αγαπήσαμε τον Πειραιά και μας αγάπησε ο Πειραιάς. Δεν είναι καθόλου τυχαίο – το τιμώ ως σημαία ζωής – ότι εγώ μετανάστης Μανιάτης στον Πειραιά, είμαι σήμερα ο Δήμαρχος του Πειραιά, με την ψήφο και την αγάπη του Πειραϊκού λαού. Και γι αυτό ευγνωμονώ όλο τον Πειραϊκό λαό. Όπως και εσείς, οι πρόγονοι σας, πήγαν στη Σαρδηνία και την Κορσική, κρατήσατε τη Μάνη, την Ελλάδα και αγαπήσατε την καινούρια σας πατρίδα.
Θέλω να συγχαρώ τους διοργανωτές αυτής της εκδήλωσης . Θέλω να πω ότι σέβομαι και τιμώ την πρωτοβουλία της τοπικής κοινωνίας της ιδιαιτέρας μας πατρίδας, να κρατήσει τα όποια πρωτεία θέλει τέτοιων εκδηλώσεων και συναντήσεων. Και εμείς στον Πειραιά, ως η καρδιά της εσωτερικής μετανάστευσης κι ως ο τόπος, που ξεκίνησαν να πάνε για το μακρινό ταξίδι οι μετανάστες σε άλλη χώρα, είμαστε εδώ για να ενώνουμε και να σηκώνουμε τη σημαία. Θερμά συγχαρητήρια στο Σύλλογο των απανταχού Μανιατών, στην Πανελλήνια Ένωση Γυναικών Μάνης και στους Προέδρους τους. Ζήτω η Μάνη, η μία, η αδιαίρετη. Είτε είσαι στην Αμερική είτε είσαι στον Καναδά ή στη Γερμανία είτε είσαι στη Σαρδηνία είτε στην Κορσική ή στην Αρεόπολη ή στον Πειραιά είναι το ίδιο. Μανιάτης σημαίνει να αγωνίζεσαι για την Ελλάδα και τον Ελληνισμό όπου κι αν βρίσκεσαι».
Ο Πρόεδρος της Ένωσης των Απανταχού Μανιατών «Η ΜΑΝΗ» κ. Σταύρος Μπαζάκος, μιλώντας στην εκδήλωση, τόνισε μεταξύ άλλων: «Οι δυο μεγαλύτεροι Σύλλογοι: η Ένωση των απανταχού Μανιατών και η Πανελλήνια Ένωση Γυναικών Μάνης, έχουν ύψιστο χρέος να διατηρήσουν δεσμούς αίματος με όλους όσοι έχουν Μανιάτικη καταγωγή σε όλη την υφήλιο. Επομένως, η σημερινή αδελφοποίηση δεν είναι παρά μια έκφραση κοινής ταυτότητας και η συνεργασία αυτή μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη στις κοινότητες με αειφόρο ανάπτυξη και κοινωνική αλληλεγγύη. Οι Σύλλογοι μας αγκαλιάζουν όλες τις Μανιάτικες κοινότητες, χτίζουν γέφυρες επικοινωνίας με όλους τους Μανιάτικους Συλλόγους. Σήμερα δεσμευόμαστε να υποστηρίξουμε ό ένας τον άλλο σε δύσκολους καιρούς. Γι αυτό το σκοπό πρέπει να είναι ενεργή η συμμετοχή όλων μας. Ευχαριστώ τα αδέρφια μας από την Κορσική και τη Σαρδηνία που έκαναν αυτό το μακρύ ταξίδι για να είναι απόψε κοντά μας.Ευχαριστώ το Δήμο Πειραιά και προσωπικά το Δήμαρχο κ. Βασίλη Μιχαλολιάκο, ο οποίος στήριξε έμπρακτα την επίτευξη του σκοπού μας.
Παραβρέθηκαν: οι βουλευτές κ.κ. Θ. Δαβάκης, Δ. Καρύδης, Γ. Τραγάκης, ο πρώην Υπουργός και νύν Πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος κ. Αλ. Παπαδόγγονας, η πρώην βουλευτής κα Φ. Πατριανάκου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Π. Κουβάτσος, ο Γεν. Γραμματέας του Δήμου Πειραιά κ. Στ. Διαμαντίδης, ο Αντιπρόεδρος της ΟΝΝΕΔ και πολιτευτής Α΄ Πειραιά κ. Κ. Κατσαφάδος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος και πολιτευτής Α’ Πειραιά κ. Σπ. Σπυρίδων, οι πολιτευτές Α΄ Πειραιά κα Μαρία Τσέγκα και Β΄ Πειραιά κα Ευγ. Μπαρμπαγιάννη, αντιδήμαρχοι και δημοτικού σύμβουλοι, ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Κρητών «Η Ομόνοια» κ. Γ. Τσόντος, και πλήθος κόσμου.

Στην εκδήλωση χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς από τη Μάνη και από την Ιταλία, η χορευτική ομάδα της Πανελλήνιας Ένωσης Γυναικών Μάνης και η «Πολύμορφη Έκφραση Πολιτισμού και Παράδοσης» αντίστοιχα.









Δεν υπάρχουν σχόλια: