Στον Πειραιά το "Γεράκι της Μάλτας", το μεγαλύτερο ιστιοπλοϊκό στον κόσμο

Το μεγαλύτερο ιστιοπλοϊκό σκάφος του κόσμου, το 88μετρο "Γεράκι της Μάλτας", κατέπλευσε εδώ και λία εικοσιτετράωρα στο λιμάνι της Ζέας, στον Πειραιά.
Το "Maltese Falcon", όπως είναι η διεθνής ονομασία του, ανήκει στην Ελληνίδα επιχειρηματία Ελένη Αμβροσιάδου, η οποία το απέκτησε πριν από δύο χρόνια περίπου, δαπανώντας το ποσό των.60 εκατομμυρίων στερλινών. Δεν το χρησιμοποιεί για προσωπική της χρήση, αλλά το ναυλώνει σε τουρίστες έναντι 375 χιλιάδων στερλινών εβδομαδιαίως.

Προηγούμενος ιδιοκτήτης του εντυπωσιακού σκάφους ήταν ο πολυεκατομμυριούχος Τομ Πέρκινς, ένας από τους πρώτους χρηματοδότες της γνωστής διαδικτυακής εταιρείας Google.

Το "Γεράκι της Μάλτας" έχει δεκαπέντε τετράγωνα πανιά, πέντε ανά κατάρτι, τα οποία ελέγχονται ηλεκτρονικά και μπορούν να ανοιχτούν πλήρως σε μόλις έξι λεπτά.

Κινείται με ταχύτητα 20 κόμβων, προσφέροντας ένα άνετο ταξίδι χωρίς κραδασμούς. Διαθέτει έξι καμπίνες υπερπολυτελείας για τους φιλοξενουμένους και άλλες οκτώ για το 18μελές πλήρωμα. Τα τρία καταστρώματα του πλοίου επικοινωνούν με τη βοήθεια μιας κυκλικής σκάλας που περιβάλλει το κεντρικό κατάρτι.

Ξεχωρίζει επίσης το αίθριο, μέσω του οποίου διαχέεται στο εσωτερικό του σκάφους το φυσικό φως. Μεταφέρει δύο σκάφη των 32 ποδών, έξι βάρκες, μερικά τζετ σκι και ένα μικρό υποβρύχιο.

Στο εσωτερικό του φιλοξενείται ένα γλυπτό, περίφημο στους γνώστες της τέχνης, που αναπαριστά ιστορικό μοντέλο αυτοκινήτου της Μαζεράτι.

Το σκάφος αποτελεί ένα πραγματικό όνειρο της ναυπηγικής και, πέρα από το μέγεθός του -ζυγίζει 1.360 τόνους- και την πολυτέλειά του, είναι το γρηγορότερο και πιο τεχνολογικά ανεπτυγμένο. Το κόστος της κατασκευής του ξεπέρασε τα 130 εκατομμύρια δολάρια.

Το «Γεράκι της Μάλτας» έχει μια διπλή εικόνα. Με τα πανιά του ανοικτά θυμίζει τα παλιά ιστιοφόρα, ωστόσο δίνει συγχρόνως μια υπερμοντέρνα εντύπωση. Τα τρία κατάρτια του έχουν ύψος 58 μ. και το μέγεθός τους προκαλεί δέος.
Η ιδιοκτήτρια Ελένη Αμβροσιάδου χρησιμοποιεί το πολυτελές γιοτ μόνο μερικές εβδομάδες το χρόνο. Δηλώνει σκληρά εργαζόμενη, αφού βρίσκεται επί ποδός 16 ώρες την ημέρα, επτά μέρες την εβδομάδα.

Ταξιδεύει συνεχώς με το ιδιωτικό της αεροσκάφος μεταξύ Βρετανίας, Ελλάδας και Κύπρου.
(πηγή: http://www.parapolitika.gr/ArticleDetails/tabid/63/ArticleID/476147/Ston-Peiraia-to-Graki-tis-Maltas.aspx)

Δεν υπάρχουν σχόλια: