Μανιάτες τίμησαν στην Έδεσσα τους Μανιάτες Μακεδονομάχους (φωτο & βίντεο)

Η καθηγήτρια στην Έδεσσα Αριάδνη Μαντά,
ντυμένη Μανιάτισσα, μαζί με τους Μανιάτες της αποστολής. 

      Στιγμές συγκίνησης και τιμής έζησαν δεκάδες Μανιάτες που ταξίδεψαν από τη Μάνη και τον Πειραιά έως την Έδεσσα για να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από το Μακεδονικό Αγώνα και να τιμήσουν τους πεσόντες προγόνους τους Μακεδονομάχους.
Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα του Δήμου Έδεσσας, που υποδέχθηκε με ιδιαίτερη ζεστασιά την μανιάτικη αποστολή, σε συνεργασία με την Ένωση Απανταχού Μανιατών και την Πανελλήνια Ένωση Γυναικών Μάνης. 

Αφορμή για τις εκδηλώσεις αυτές στάθηκε η καθηγήτρια στην Έδεσσα κα. Αριάδνη Μαντά, ενώ η ψυχή της όλης διοργάνωσης ήταν η Γραμματέας της Ένωσης Απανταχού Μανιατών κα. Ελένη Κούβαρη.
Την αποστολή συνόδευαν ο Αρχιμανδρίτης Μάνης κ.κ. Συμεών ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Μάνης και ο Μανιάτης ιστορικός και καθηγητής κ. Σαράντος Καργάκος. 








Επιμνημόσυνη δέηση 


Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012 με την επιμνημόσυνη δέηση που πραγματοποίησε η Πανελλήνια Ένωση Γυναικών Μάνης στον Μητροπολιτικό ναό της Αγίας Σκέπης της Έδεσσας. Ιδιαίτερη η συγκίνηση για τους Μανιάτες  αλλά και για τον Αρχιμανδρίτη Μάνης κ.κ. Συμεών, καθώς ο κ. Συμεών χοροστάτησε της κυριακάτικης λειτουργίας και της δέησης.


Μνημείο Μανιατών Μακεδονομάχων


Αμέσως μετά έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου Μανιατών Μακεδονομάχων στην πλατεία Ηρώων. Η αποστολή μάλιστα από την Μητρόπολη κατευθύνθηκε πεζή στην πλατεία για τα αποκαλυπτήρια, προκαλώντας στο πέρασμά της το χειροκρότημα και το θαυμασμό των Εδεσσαίων.

Η ΓΓ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΜΑΝΙΑΤΩΝ, ΕΛ. ΚΟΥΒΑΡΗ,
ΜΕ ΤΗΝ ΓΛΥΠΤΡΙΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΗ ΚΑΛΟΓΕΡΟΓΙΑΝΝΗ

Το μνημείο είναι προσφορά της Ένωσης Απανταχού Μανιατών και την κατασκευή του έκανε αφιλοκερδώς η μανιάτισσα καλλιτέχνης Φιλιώ Καλογερόγιαννη.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Έδεσσας, ο Αντιπεριφερειάρχης, οι δύο Βουλευτές κ. Σταμενίτης και κ. Τζαμτζής, Στρατιωτικές και Αστυνομικές Αρχές και ο Σύλλογος Απογόνων Μακεδονομάχων.
(15λεπτο ΒΙΝΤΕΟ από τα αποκαλυπτήρια:  http://www.youtube.com/watch?v=L0PJHcw3_NI&feature=plcp )

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Απανταχού Μανιατών κ. Μπαζάκος
και η Ταμίας της Ένωσης Γυναικών Μάνης κα. Τσέγκα,
στο Μνημείο Μανιατών Μακεδονομάχων




Η απογευματινή εκδήλωση
Οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης, ολοκληρώθηκαν το απόγευμα της ίδιας ημέρας στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας, παρουσία του Μητροπολίτη και των ιερέων της Μητρόπολης, του Δημάρχου και των δημο
τικών συμβούλων και πλήθος κόσμου.
Κύριος ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Μανιάτης ιστορικός και συγγραφέας κ. Σαράντος Καργάκος που συμμετείχε στη μανιάτικη αποστολή. Ο κ. Καργάκος με την ομιλία του ταξίδεψε τους ακροατές πίσω στο χρόνο, στο Μακεδονικό Αγώνα, αναφέρθηκε με στοιχεία στη συμβολή των μανιατών και αποκάλυψε ακόμα και άγνωστες πτυχές για τους Μανιάτες μακεδονομάχους.
Ο Μανιάτης Μητροπολίτης Έδεσσας κατά τη
βράβευσή του από τον πρόεδρο και τη
γραμματέα της Ένωσης Απανταχού Μανιατών
Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Δημήτριος Γιάννου, δήλωσε εντυπωσιασμένος από την μανιάτικη αποστολή και εξέφρασε την χαρά του και την ικανοποίησή του που όλοι μαζί τιμούν της ήρωες Μανιάτες.
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Απανταχού Μανιατών κ. Σταύρος Μπαζάκος, στην ομιλία του μετέφερε τις ευχαριστίες όλων των μανιατών για τις εκδηλώσεις που γίνονται προς τιμήν των πεσόντων προγόνων μας και προσκάλεσε τη δημοτική αρχή της Έδεσσας στη Μάνη για να ανταποδώσουν οι Μανιάτες τη ζεστή φιλοξενία.
Η Ταμίας της Πανελλήνιας Ένωσης Γυναικών Μάνης, η κ. Μαρία Τσέγκα, μεταξύ άλλων στο χαιρετισμό της δήλωσε πως νιώθει συγκινημένη φέρνοντας στο μυαλό της, τις Μανιάτισσες που προσέφεραν στα Μακεδονικά χώματα με απόλυτη πίστη και ηρωισμό, τους άντρες, τους γιους, τους πατεράδες και τους αδελφούς τους. Αφού με την ευχή της μάνας, την αγάπη της συζύγου και την προσευχή της κόρης ξεκίνησαν για εδώ οι Μανιάτες πολεμιστές.
Στο χώρο επίσης, φιλοξενήθηκε έκθεση φωτογραφίας και κειμηλίων για τη συμβολή των Μανιατών στην απελευθέρωση της Μακεδονίας.


Τα δρώμενα

Το θερμό χειροκρότημα όλων προκάλεσαν τα θεατρικά δρώμενα που παρουσίασαν οι Μανιάτες. Συγκίνησε ένιωσε το ακροατήριο όταν αναγνώσθηκαν προσωπικά ημερολόγια και επιστολές των Μανιατών Μακεδονομάχων.












Τους παρευρισκόμενους καθήλωσαν επίσης, τα μανιάτικα μοιρολόγια που ακούστηκαν από την μαυροφορεμένη μανιάτισσα και τους παραδοσιακά ντυμένους μανιάτες.
( ΒΙΝΤΕΟ: http://www.youtube.com/watch?v=iGY8djqGd1c&feature=colike )



Το χορευτικό

 Η βραδιά ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο τρόπο. Το χορευτικό τμήμα της Ένωσης Απανταχού Μανιατών, υπό τον χοροδιδάσκαλο Πέτρο Κάρλε που αφιλοκερδώς παρέχει τις υπηρεσίες του στην Ένωση, χόρεψε μανιάτικους χορούς και καταχειροκροτήθηκε.










Στον Μανιάτη Αρχιεπίσκοπο
Την μανιάτικη αποστολή υποδέχθηκε στο γραφείο του ο Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης & Αλμωπίας κ.κ. Ιωήλ Φραγκάκος, ο οποίος μάλιστα είναι μανιάτης.







Στη Μονή Αρχαγγέλου Όσσιανης
Η μανιάτικη αποστολή πραγματοποίησε επίσκεψη και στη μονή Αρχαγγέλου Μιχαήλ Όσσιανης στη Γευγελή, όπου έδρασαν πολλοί μανιάτες. Μεταξύ αυτών ήταν και ο Μιχαήλ Αναγνωστάκος (καπετάν Ματαπάς), ο οποίος ως παπα-Χρήστος υπήρξε ηγούμενος της μονής Όσσιανης.
Τους μανιάτες υποδέχθηκαν οι μοναχοί της μονής, ενώ ο Οσιολογιότατος μοναχός Ιλαρίων Ιωάννης, τους ξενάγησε και τους εξιστόρησε την ιστορία για τη δράση των Μανιατών στη μονή και γενικότερα την περιοχή.
Πριν αναχωρήσει η μανιάτικη αποστολή εμφανώς συγκινημένη έψαλλε το Τη Υπερμάχω και τον Εθνικό Ύμνο.
(ΒΙΝΤΕΟ: http://www.youtube.com/watch?v=4MuxrBo9Yh8 )





ΣΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΜΑΝΙΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ:
ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ ΣΥΜΕΩΝ ΛΑΜΠΡΙΝΑΚΟΣ
ΚΑΡΓΑΚΟΣ ΣΑΡΑΝΤΟΣ, ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ- ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ
ΚΟΥΒΑΡΗ ΕΛΕΝΗ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΜΑΝΙΑΤΩΝ
ΤΖΕΦΕΡΑΚΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ, ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΜΑΝΙΑΤΩΝ
ΤΣΕΓΚΑ ΜΑΡΙΑ, ΤΑΜΙΑΣ & ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΑΝΗΣ
ΚΑΛΟΓΕΡΟΓΙΑΝΝΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΗ, ΓΛΥΠΤΡΙΑ ΜΝΗΜΕΙΟΥ
ΚΑΡΛΕΣ ΠΕΤΡΟΣ, ΧΟΡΟΔΙΔΑΣΚΑΛΟΣ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

ΑΛΕΠΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΑΛΕΠΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ
ΑΛΕΠΗ ΑΝΝΑ
ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΗΣ ΗΛΙΑΣ
ΑΡΒΑΝΙΤΗ – ΠΕΤΡΟΒΑΣΙΛΑΚΟΥ ΜΑΡΙΑ
ΒΑΡΒΑΤΑΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΒΕΡΓΙΡΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΓΑΒΡΙΛΙΑΔΗ ΛΙΛΙΑΝ
ΓΕΩΡΓΙΛΕΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ
ΓΕΩΡΓΙΛΕΑ ΜΑΙΡΗ
ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ ΜΑΝΟΣ
ΓΚΛΕΖΑΚΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ
ΓΚΛΕΖΑΚΟΥ ΑΝΝΑ
ΓΚΛΕΖΑΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΔΗΜΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΔΗΜΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΒΑΓΓΕΛΙΤΣΑ
ΔΗΜΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΤΡΟΣ
ΔΗΜΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΙΑ
ΚΑΛΟΓΕΡΟΓΙΑΝΝΗ ΛΙΛΑ
ΚΑΛΟΓΕΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
ΚΑΠΛΑΝΗΣ ΤΑΚΗΣ
ΚΑΡΑΛΗ ΜΑΡΙΑ
ΚΑΡΓΑΚΟΥ ΓΙΑΝΝΑ
ΚΑΡΚΑΛΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΚΑΤΣΙΒΕΛΗ ΑΣΗΜΙΝΑ
ΚΑΤΣΙΚΑΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΚΟΥΒΑΡΗΣ ΤΑΚΗΣ
ΚΟΥΒΑΡΗ ΟΥΡΑΝΙΑ
ΚΟΥΛΕΝΤΙΑΝΟΥ ΜΑΡΙΑ
ΛΑΜΠΡΙΝΑΚΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ
ΛΕΟΝΤΑΡΙΤΗ ΒΑΣΩ
ΜΑΤΑΛΙΩΤΑΚΗ ΜΑΡΙΑ
ΜΑΥΡΟΕΙΔΟΓΓΟΝΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΜΑΥΡΟΕΙΔΟΓΓΟΝΑ ΙΩΑΝΝΑ
ΜΑΡΙΓΟΥΛΑ ΠΑΤΡΙΚΟΒΑΣΙΛΑΚΟΥ
ΝΤΑΛΙΑΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΑ ΜΑΤΙΝΑ

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν οι ΜΠΑΖΑΚΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ, πρόεδρος Ένωσης Απανταχού Μανιατών και ΤΣΟΥΤΑΚΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ Αν. Γραμματέας Ένωσης Απανταχού Μανιατών.






To ΔΣ της Ένωσης Απανταχού Μανιατών που
προσέφερε το μνημείο των Μανιατών Μακεδονομάχων



























Το Δ.Σ της Ένωσης Απανταχού Μανιατών
------------------------------------
Βράβευση του Μανιάτη ιστορικού και συγγραφέα κ. Σαράντου Καργάκου. Μαζί του ο Δήμαρχος Έδεσσας, ο πρόεδρος της Ένωσης Απανταχού Μανιατών κ. Μπαζάκος, η γραμματέας της Ένωσης Απανταχού κα. Κούβαρη, η ταμίας της Πανελλήνιας Ένωσης Γυναικών Μάνης κα. Τσέγκα και η καθηγήτρια Αριάδνη Μαντά.











 -----------------------------






------------------------------------
Η Μανιάτικη αποστολή στη Μονή Αρχαγγέλου Μιχαήλ












Δεν υπάρχουν σχόλια: