ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΚΑΚΙ ΑΠΟ ΤΗΝ UNESCO ΠΕΙΡΑΙΩΣ & ΝΗΣΩΝ


Ο Όμιλος για την  Unesco Νομού Πειραιώς και Νήσων πραγματοποιεί νέο αυτοχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα εκμάθησης Σκάκι με Προπονητή τον κ. Βασίλειο Χαλδαιάκη. Στο τέλος των μαθημάτων χορηγείται βεβαίωση παρακολούθησης ενώ θα χρειασθεί μικρή οικονομική συμμετοχή από τους μαθητές.

Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές μπορείτε να επικοινωνείτε με τα νέα γραφεία του Ομίλου Unesco Νομού Πειραιώς και Νήσων (Π. Ράλλη 210 και Θησέως 1 – Περιβολάκι – Νίκαια), στα τηλέφωνα: 210 4179797, 210 4967757.

Το Σκάκι είναι ο ιδανικός συνδυασμός Αθλήματος – Επιστήμης – Τέχνης – Ψυχαγωγίας. Αν ήθελε κανείς να προσδιορίσει την ταυτότητα του σκακιού θα έπρεπε να το παρουσιάσει σαν ένα παιχνίδι – άθλημα με επιστημονική δομή, με χαρακτηριστικά καλής τέχνης, με έντονα πολιτιστικά και ψυχαγωγικά στοιχεία, με ισχυρό κοινωνικό ενδιαφέρον και με σημαντικότατη παιδαγωγική επιρροή.
Το σκάκι είναι λοιπόν όλα αυτά μαζί, μα ακόμα και κάτι περισσότερο. Είναι τρόπος ζωής. Η ίδια η σκακιστική θεωρία αποτελεί μια ολοκληρωμένη φιλοσοφία που διδάσκει τον τρόπο αντιμετώπισης ακόμα και των πιο δύσκολων καταστάσεων, πάντα με βάση τις ικανότητές μας όπως έχουν καλλιεργηθεί με το σκάκι. Αυτός είναι ο λόγος που χιλιάδες άνθρωποι στον κόσμο που έμαθαν δεν το εγκαταλείπουν.
Πολλοί παράγοντες συνιστούν την θετική συμβολή του στην διάπλαση της προσωπικότητας. Το απόφθεγμα «Το σκάκι είναι η εκγύμναση του νου» έχει αποδοθεί σε προσωπικότητες όπως ο Γκαίτε. Ο Φραγκλίνος είχε απαριθμήσει στο «Η ηθική του σκακιού» αρετές όπως: η προσοχή, η προβλεπτικότητα, η καρτερία και η φρόνηση στην καλλιέργεια των οποίων συμβάλλει το σκάκι. Ο δε Καπαμπλάνκα θα σύγκρινε την εξάσκηση που προσφέρει στο μυαλό με εκείνη που δίνουν άλλα αθλήματα στο σώμα. Έχουν υποδειχθεί σειρά οφέλη και ενισχυτικές επιδράσεις του σκακιού στην ανάπτυξη των ανθρώπινων δεξιοτήτων, κυρίως κατά την κρίσιμη παιδική ηλικία. Μερικά από αυτά είναι τα ακόλουθα:
1. Συγκέντρωση, 2. Μνήμη, 3. Λογική σκέψη, 4. Φαντασία και δημιουργικότητα, 5. Ικανότητα κρίσης και υπευθυνότητα στην λήψη αποφάσεων, 6. Ανεξαρτησία, 7. Προβλεπτικότητα, προσοχή, 8. Έλεγχος της παρορμητικότητας και 9. Ανάδραση.
Το σκάκι συμβάλλει με τον προσφορότερο τρόπο στην καλλιέργεια σημαντικών πνευματικών χαρακτηριστικών. Προωθεί γενικές ιδιότητες όπως: την καλλιέργεια ηθικών αξιών (αποφασιστικότητα, επιμέλεια, τάξη, αυτοκριτική, αντικειμενικότητα), την κοινωνική ένταξη (ομαδικότητα, ανάληψη ευθυνών, μετάδοση γνώσεων και εμπειριών), την ενίσχυση του αυτοελέγχου με αποτέλεσμα τον έλεγχο της επιθετικότητας και της διάσπασης της προσοχής, την ανάπτυξη ορθολογικού τρόπου σκέψης, τη δημιουργική φαντασία, σε συνδυασμό με τρόπο ζωής ανοικτό σε κάθε είδους πολιτιστικά ερεθίσματα, τη βελτίωση των μνημονικών ικανοτήτων, την διάρκεια της πνευματικής συγκέντρωσης και απόδοσης έργου καθώς και την κατανόηση και εξοικείωση με μεθοδικούς τρόπους συλλογισμού. Το σκάκι δεν είναι παιχνίδι μνήμης αλλά κατανόησης και κρίσης. Η εκτίμηση διάφορων αξιών και η σύγκρισή τους, η συνήθεια για προσχεδιασμό κρίσιμων αποφάσεων και επιλογής μιας κατάλληλης στιγμής με την πραγματοποίησή τους, υπολογισμό των σχεδίων άλλων ατόμων και τις σχέσεις τους με τις επιθυμίες τους. Η απομνημόνευση είναι λιγότερο αποτελεσματική από την κατανόηση και την κρίση άσχετα εάν εξετάζουμε σκακιστικό υλικό ή άλλα θέματα της καθημερινότητας.
Η ομοιότητα ανάμεσα στο σκάκι και τον ανθρώπινο πολιτισμό είναι ότι η πνευματική και λειτουργική εξέλιξη κάθε ατόμου ακολουθεί σχεδόν παράλληλη πορεία με την γενικότερη εξέλιξη των γνώσεων και των ελευθεριών ολόκληρης της κοινότητας. Ανάμεσα στα άλλα πλεονεκτήματα το σκάκι ενθαρρύνει την ανεξάρτητη σκέψη σε κάθε άτομο που ασχολείται μαζί του, έτσι διαμορφώνει προσωπικά συμπεράσματα σε καινούργιες καταστάσεις. Κατανοούμε το παρόν και προβλέπουμε το μέλλον μόνο εάν αναλύσουμε πολύπλευρα και μπούμε στο νόημα των πολλαπλών σχέσεων αιτίας και αποτελέσματος που συντελούν σε κάθε γεγονός. Η επίδραση του σκακιού φαίνεται σε όλες τις μορφές τεχνών όπως: στην Λογοτεχνία, το Θέατρο, την Όπερα, τον Κινηματογράφο, την Ζωγραφική, την Μουσική, τον Φιλοτελισμό, την Γελοιογραφία και συνδέεται με την τεχνολογία των υπολογιστών με την ανάπτυξη προγραμμάτων για την κατανόηση της τεχνητής νοημοσύνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: