(Μέθοδος Hudolin) Μια μέθοδος για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που σχετίζονται με το αλκοόλ.
Η αύξηση των προβλημάτων που σχετίζονται με την κατανάλωση αλκοόλ, έχει αποκτήσει ιδιαίτερο κοινωνικό ενδιαφέρον σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως προκύπτει από τα πολλαπλά προγράμματα δράσης, που έχουν προταθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) στον Ευρωπαϊκό Καταστατικό Χάρτη για τα Οινοπνευματώδη (1995), από τον 120 στόχο των στρατηγικών για την υγεία 2005-2015, τη διακήρυξη της Στοκχόλμης για τους νέους και το αλκοόλ της 19ης Φεβρουαρίου 2001.
Στην Ελλάδα παρατηρείται μια αύξηση της κατανάλωσης αλκοόλ, ιδιαίτερα από τους νέους, ενώ πρέπει να δούμε προσεκτικά τη χρήση αλκοόλ από τις γυναίκες, τους ψυχιατρικούς ασθενείς, τους ηλικιωμένους, τους μετανάστες, τους χρήστες του Σαββατόβραδου, τους φυλακισμένους, καθώς και τους χρήστες εργαζόμενους σε εργασίες υψηλής ευθύνης.
Η χρήση αλκοόλ αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα για το γενικό πληθυσμό, ενώ αποτελεί και την πρώτη πόρτα εισόδου στην κατανάλωση και άλλων νόμιμων και παράνομων ναρκωτικών.
Η χρήση αλκοόλ αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα για το γενικό πληθυσμό, ενώ αποτελεί και την πρώτη πόρτα εισόδου στην κατανάλωση και άλλων νόμιμων και παράνομων ναρκωτικών.
Μέχρι σήμερα οι πρωτοβουλίες για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των προβλημάτων, που σχετίζονται με το αλκοόλ αφορούν μεμονωμένες υπηρεσίες και εθελοντικούς συλλόγους.
Ο Ελληνικός Σύλλογος Κλαμπ Οικογενειών με Προβλήματα από το Αλκοόλ ( Ε.Σ.Κ.Ο.Π.Α.) είναι ένας εθελοντικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός. Δρα σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, στο χώρο των προβλημάτων που σχετίζονται με τη χρήση αλκοόλ, σύμφωνα με την οικολογική, κοινωνική προσέγγιση του V. Hudolin, στην υπηρεσία μιας αλληλέγγυας κοινωνίας.
Σύμφωνα με τον κροάτη ψυχίατρο V. Hudolin τα προβλήματα που σχετίζονται με το αλκοόλ θεωρούνται σαν αποτέλεσμα μιας διαταραχής των οικολογικών κοινωνικών συστημάτων μέσα στα οποία είναι ενταγμένο το άτομο. Αυτά είναι συνδεδεμένα με την κουλτούρα του ποτού, που υπάρχει στις κοινωνίες μας και βέβαια η πρόληψή τους και η βελτίωση του τρόπου ζωής, που συνδέεται με το ποτό δεν μπορεί παρά να συνδέεται και με μία αλλαγή της υγειονομικής αλλά και της γενικής κουλτούρας της κοινωνίας.
Τα κλαμπ οικογενειών με προβλήματα από το αλκοόλ είναι πολυοικογενειακές κοινότητες αποτελούμενες από δύο έως δώδεκα οικογένειες με προβλήματα από το αλκοόλ και έναν εκπαιδευμένο στη μεθοδολογία εθελοντή, ο οποίος ονομάζεται υπηρέτης-δάσκαλος. Οι οικογένειες συναντιούνται μια φορά την εβδομάδα και σε ένα πλαίσιο φιλίας και αλληλεγγύης δουλεύουν συνεχώς μαζί, με σκοπό όχι μόνο την αποχή τους από το αλκοόλ, αλλά και για να αλλάξουν τρόπο ζωής.
Το κλαμπ Πειραιά βρίσκεται στην υπηρεσία των οικογενειών της πόλης του Πειραιά από το 2000. Όλα αυτά τα χρόνια το κλαμπ με γνώμονα την αγάπη, τη φιλία, την αλληλεγγύη αποτελεί μια ανοιχτή πόρτα για τις οικογένειες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί και ένα κομβικό σημείο στο δίκτυο αλληλεγγύης της κοινώνίας του Πειραιά.
Οι οικογένειες μέσα στο κλαμπ αλλάζουν συμπεριφορές και τρόπους ζωής και με την δική τους αλλαγή συμβάλλουν στην αλλαγή και στην προαγωγή της υγείας της τοπικής κοινωνίας στην οποία ζουν.
Το κλαμπ είναι ενταγμένο στο εσωτερικό της τοπικής κοινωνίας, τα μέλη του δεν είναι ανώνυμα και προσφέρουν συνεχώς μαρτυρίες με τις εμπειρίες τους και έξω από αυτό, όταν τους ζητηθεί ή με δική τους πρωτοβουλία διοργανώνοντας εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης. Άρα το κλαμπ δεν στοχεύει μόνο στην νηφαλιότητα των μελών του, αλλά και στην πρόληψη και την αγωγή υγείας της κοινωνίας, όπου αυτό λειτουργεί. Για τον λόγο αυτό τα κλαμπ συνεργάζονται με όλους τους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, που ασχολούνται με τα προβλήματα που σχετίζονται με το αλκοόλ..
Μέσα από την λειτουργία των κλαμπ και των διάφορων δραστηριοτήτων που διοργανώνουν με αποδέκτη την τοπική κοινωνία, γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθεί μία κοινωνία ενεργών πολιτών, όπου ο καθένας θα είναι υπεύθυνος για όλους, όπου δεν θα αποδίδονται οι ευθύνες πάντα στους άλλους και όπου οι έννοιες της συμμετοχής και της συνυπευθυνότητας θα αποτελούν σταθερές αξίες.
Κλαμπ: Ένα ταξίδι στη ζωή
Το κλαμπ δουλεύει με απλούς κανόνες, αποτελείται από 10 οικογένειες και διπλασιάζεται όταν φθάσει τις 11.
Οι συναντήσεις του κλαμπ διαρκούν μιάμιση ώρα και λαμβάνουν χώρα μία φορά την εβδομάδα.
Οι συναντήσεις αρχίζουν και ολοκληρώνονται με ακρίβεια. Κάθε οικογένεια πρέπει να ειδοποιεί για μια πιθανή της απουσία.
Στις συναντήσεις δεν υποστηρίζεται το κάπνισμα γιατί το κλαμπ προωθεί την υγεία και το κάπνισμα δεν είναι υγεία.
Στο κλαμπ παίρνουν μέρος οι οικογένειες με προβλήματα που σχετίζονται με το αλκοόλ και ο υπηρέτης-δάσκαλος. Ο υπηρέτης-δάσκαλος βρίσκεται στην υπηρεσία του κλαμπ. Αυτός γνωρίζει και είναι ευαισθητοποιημένος στα προβλήματα που σχετίζονται με το αλκοόλ. Ο υπηρέτης-δάσκαλος είναι ένα μέλος του κλαμπ με συγκεκριμένο ρόλο και με ειδικές ευθύνες. Διευκολύνει και προκαλεί, όταν χρειάζεται, τον διάλογο, την επικοινωνία και την διαδικασία της αλλαγής.
Στις συναντήσεις δεν προβλέπεται η παρουσία επισκεπτών, εθελοντών, μαθητευομένων ή άλλων προσκεκλημένων.
Ό,τι λέγεται μέσα στο κλαμπ δεν μεταφέρεται έξω από αυτό.
Το κλαμπ δεν ανήκει σε καμία υπηρεσία ή οργάνωση, αλλά μπορεί να συνεργάζεται με άλλους φορείς, διατηρώντας όμως την αυτονομία του.
Η συμμετοχή των οικογενειών είναι δωρεάν. Ο υπηρέτης-δάσκαλος, είτε είναι εθελοντής με κατάλληλη προετοιμασία, είτε είναι επαγγελματίας στον χώρο της υγείας , παρέχει τις υπηρεσίες του εθελοντικά και δωρεάν.
Κάθε οικογένεια δραστηριοποιείται ενεργά στην ανάπτυξη προγραμμάτων πρόληψης και αντιμετώπισης των προβλημάτων που σχετίζονται με το αλκοόλ.
Για την εκπαίδευση καινούριων υπηρετών-δασκάλων οργανώνονται Εβδομάδες ευαισθητοποίησης διάρκειας μιας εβδομάδας με την παρουσία εκπαιδευτών από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό έτσι ώστε να εγγυάται η ομοιογένεια της μεθόδου.
Το κλαμπ του Πειραιά όλα αυτά τα χρόνια προωθεί επίσης δραστηριότητες πληροφόρησης, ενημέρωσης και εκπαίδευσης των μελών του αλλά και της τοπικής κοινωνίας, με κάθε μορφή, που στοχεύουν στην προαγωγή και προστασία της υγείας και στην πρόληψη των προβλημάτων, που σχετίζονται με το αλκοόλ.
Οι παραπάνω στόχοι πραγματοποιούνται οργανώνοντας ομιλίες, διαλέξεις, σεμινάρια, εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης. Επίσης συνεργαζόμαστε ενεργά με φορείς, που δραστηριοποιούνται στο χώρο των εξαρτήσεων, αλλά και με όλους τους φορείς που αποτελούν κομβικά σημεία του αλκοολογικού δικτύου.
Στόχος μας επίσης είναι, ακολουθώντας τα σχέδια δράσης που προτείνει η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, να συμμετέχουμε στην προγραμμάτων σε συνεργασία με δημόσιους φορείς, που θα απευθύνονται σε διάφορες Περιοχές Δράσης:
• Πληροφόρηση και εκπαίδευση
• Δημόσιοι, ιδιωτικοί και εργασιακοί χώροι
• Σχολεία
• Αλκοόλ και οδική ασφάλεια
• Συνεργασία με τα Δημόσια Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας
• Σχεδιασμός, πραγματοποίηση και παρακολούθηση σχεδίων δράσης, βασιζόμενοι στα επίσημα διεθνή έγγραφα και στα επιστημονικά δεδομένα.
Οι παραπάνω στόχοι είναι ζωτικής σημασίας για την ποιότητα ζωής των πολιτών, οι οποίοι έχουν δικαίωμα σε μία οικογενειακή, κοινοτική και εργασιακή ζωή προφυλαγμένη από ατυχήματα, βία και άλλες αρνητικές συνέπειες από την κατανάλωση οινοπνευματωδών, έχουν δικαίωμα σε μία έγκυρη και αμερόληπτη πληροφόρηση και εκπαίδευση για τις επιπτώσεις του αλκοόλ στην υγεία, την οικογένεια και την κοινωνία και όταν κάνουν επιβλαβή χρήση αλκοόλ, έχουν δικαίωμα σε μία προσιτή θεραπεία και φροντίδα.
Χρηστίδη Στέλλα
Πρόεδρος Ε.Σ.Κ.Ο.Π.Α
Υπηρέτης-δάσκαλος κλαμπ Πειραιά
Θα μας βρείτε:
Κ.Ο.Π.Α. Πειραία
Πραξιτέλους 137 & Β. Γεωργίου
Ημέρα συναντήσεων Τετάρτη 8:00 – 9:30 μμ
Τηλ. Επικοινωνίας 6974437245
stchristidi@hotmail.com , eskopa@hotmail.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου