Οι 10 επισημάνσεις του ΕΒΕΠ για το Γ.Ε.ΜΗ.

Σε συνέχεια της συνάντησης του Προέδρου του ΕΒΕΠ, κου Β. Κορκίδη, με τον Υφυπουργό Ανάπτυξης, κ. Αθανάσιο Σκορδά, το Γεν. Γραμματέα Εμπορίου, κ. Σ. Κομνηνό, και τον Γεν. Γραμματέα Βιομηχανίας, κ. Γ. Στεργίου, αναφορικά με την πρόοδο της λειτουργίας του Γ.Ε.ΜΗ., το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς απέστειλε, στον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Κ. Χατζηδάκη, την παρακάτω επιστολή με 10 επισημάνσεις:
«Κύριε Υπουργέ,
Με δεδομένη πλέον τη θεσμική καθιέρωση των Επιμελητηρίων ως αποκλειστικών φορέων λειτουργίας του Γενικού Εμπορικού Μητρώου της χώρας, πέραν της υποστηρικτικής δραστηριότητάς τους προς τις επιχειρήσεις - με έμφαση στις ΜΜΕ, με τη εκχώρηση από την πολιτεία του μοναδικού δικαιώματος καταγραφής της επιχειρηματικότητας και με δεδομένη τη δυναμική ανάληψη του ρόλου τους, ιδιαίτερα αναδεικνυόμενη πρόσφατα, λόγω της ενσωμάτωσης νέων καθηκόντων, που παραδοσιακά προέρχονται από άλλους φορείς, έχοντας σκοπό την ανάδειξή τους ως ουσιαστική υπηρεσία One Stop Shop, επισημαίνεται μια σειρά νομικών και διαδικαστικών προβλημάτων, η επίλυση των οποίων θα ολοκληρώσει με επιτυχία αυτό το απαραίτητο εγχείρημα:

1) Συνεχής επιμόρφωση και εκπαίδευση του προσωπικού των Επιμελητηρίων: παρά την τεχνογνωσία την οποία διαθέτει το υφιστάμενο επιμελητηριακό στελεχιακό δυναμικό, ο περιορισμένος αριθμός του καθιστά επιβεβλημένη την εξειδίκευσή του σε νέες βελτιούμενες διαδικασίες.

2) Καθιέρωση ενιαίων εντύπων για το σύνολο των λειτουργιών των  Επιμελητηρίων με βαρύτητα στην εισαγωγή κάθε δυνατής απλοποίησης των διαδικασιών καταχωρήσεων προκειμένου να περιοριστεί η  φυσική παρουσία των συναλλασσόμενων στα Επιμελητήρια (θεσμοθέτηση της ηλεκτρονικής υπογραφής).

3) Τροποποίηση υφιστάμενου κανονιστικού πλαισίου Γ.Ε.ΜΗ. και ιδιαίτερα  αυτών που αφορούν στις  Α.Ε., προκειμένου να επιτευχθεί ο περιορισμός των υποβαλλόμενων εγγράφων, δηλώσεων, εξουσιοδοτήσεων και η απλοποίηση των κειμένων τους (πέραν των προτυποποιημένων καταστατικών) σε συνδυασμό με την καθιέρωση της πλήρους δυνατότητας ηλεκτρονικής υποβολής και διαβίβασης στους αρμόδιους φορείς.

4) Εξορθολογισμός του τρόπου διαχείρισης της λειτουργίας του Γ.Ε.ΜΗ. με μηχανογραφική διασύνδεση Μητρώων Επιμελητηρίων – Γ.Ε.ΜΗ.

5) Δυνατότητα ηλεκτρονικής επικοινωνίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων με τα μηχανογραφικά συστήματα των επιμελητηρίων π.χ. ΔΟΥ, περιφέρεια, κλπ.

6) Ασυμβατότητα ύπαρξης προστίμων σε σχέση με τις ασφυκτικές προθεσμίες των ΔΟΥ σε περιπτώσεις εκπρόθεσμης υποβολής των σχετικών στοιχείων.

7) Προετοιμασία Γ.Ε.ΜΗ. να δεχθεί μεγαλύτερο όγκο δεδομένων ώστε οι επιχειρήσεις να προχωρήσουν σταδιακά στην ανάρτηση των οικονομικών τους καταστάσεων (ισολογισμών) χωρίς προβλήματα.

8) Νομοθετικό κενό στην μετατροπή διαφόρων μορφών εταιρειών Ο.Ε. Ε.Ε., Ε.Π.Ε. & Α.Ε. σε ΙΚΕ, καθώς και εγγραφής πολυεθνικών επιχειρήσεων χωρίς ελληνικό Α.Φ.Μ. & φυσική έδρα στην Ελλάδα.

 9) Επισημαίνεται ότι, παρά τις υφιστάμενες δυσχέρειες και τον τεράστιο όγκο δουλειάς που υποδέχονται, οι υπηρεσίες μητρώου του Ε.Β.Ε.Π. διαχειρίζονται, πέραν του ικανοποιητικού, τις εξαιρετικά αυξημένες απαιτήσεις εξυπηρέτησης.

10) Το Γ.Ε.Μ.Η. στο Ε.Β.Ε.Π. σε καμία περίπτωση δεν υπολειτουργεί, αντίθετα είναι ικανό και αντιμετωπίζει μέχρι και σήμερα τα νέα δεδομένα, στο πλαίσιο μιας διαχειρίσιμης κατάστασης με στόχο την όσον το δυνατόν ταχύτερη διευκόλυνση των επιχειρήσεων».

ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΒΕΠ, κου ΒΑΣΙΛΗ ΚΟΡΚΙΔΗ: 
«Το Γ.Ε.ΜΗ., η Υ.Μ.Σ, η διαμεσολάβηση, οι αδειοδοτήσεις, οι θεωρήσεις καθώς και άλλες δρομολογημένες λειτουργίες και υπηρεσίες του Ε.Β.Ε.Π. έρχονται να συμπληρώσουν τον καίριο ρόλο του που είναι η καθολική υποστήριξη της Πειραϊκής Επιχειρηματικότητας.

Η απρόσκοπτη λειτουργία του Γ.Ε.ΜΗ. είναι ένα στοίχημα που πρέπει όλοι να κερδίσουμε. Μάλιστα, όλα τα προγράμματα που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ, σε συνεργασία με το ΥΠΑΝΥΠ, και υλοποιούνται από τα Επιμελητήρια είναι σε αυτή την κατεύθυνση.

Προβλήματα και δυσκολίες πάντα  θα υπάρχουν, αλλά για όλα υπάρχουν λύσεις. Η από κοινού, λοιπόν, εξεύρεση άμεσων λύσεων στις όποιες υφιστάμενες δυσκολίες, αναμφισβήτητα αποτελεί  τον στόχο όλων μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: