Συνάντηση Εμπορικού Συλλόγου- Άδωνι Γεωργιάδη

Σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα ήταν η συνάντηση που πραγματοποίησαν την Δευτέρα 16/1/2012 ο Πρόεδρος του ΕΣΠ κ. Γ. Ζησιμάτος με τον Υφυπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. ΄Αδωνι Γεωργιάδη, στην οποία συμμετείχαν ο Διευθυντής του κ. Ι. Θεοδωράτος, ο νομικός σύμβουλος κ. Δ. Σταθακόπουλος, ο Α’ Αντιπρόεδρος και ο Γεν. Γραμματέας του ΕΣΠ κ.κ. Γ. Σωτηρίου και Ν. Μανεσιώτης αντίστοιχα.
Οι εκπρόσωποι του Εμπορικού Συλλόγου, εξέφρασαν την άποψη ότι ο Πειραιάς πάσχει από υποδομές «οικονομικού χαρακτήρα» και από μία δέσμη υπηρεσιών υποστηρικτικών προς τη ναυτιλία, που θα δημιουργούν βάσεις για οικονομική δραστηριοποίηση στον πειραϊκό χώρο.
Τόνισαν επίσης, ότι αυτά που χρειάζονται ως κρατική παρέμβαση είναι μεγάλα έργα υποδομής, καθορισμός ζωνών δράσης, που θα ενισχύουν και θα διασφαλίζουν παράλληλα την απρόσκοπτη λειτουργία των επιχειρήσεων.
Στα πλαίσια αυτά κατέθεσαν στον κ. Υφυπουργό τις ακόλουθες θέσεις-προτάσεις, θεωρώντας ότι θα συμβάλλουν στις προσπάθειες δημιουργίας προοπτικών για την ανταγωνιστικότητα, τις επενδύσεις και την οικονομική ανάπτυξη του πρώτου λιμανιού της χώρας:
- Στήριξη της οικονομικής και παραγωγικής δραστηριότητας της επιβατικής, της τουριστικής, εμπορευματικής και επισκευαστικής ζώνης.
- Διεθνής Προβολή Λιμένα και Πόλης- Προβολή της πειραϊκής αγοράς και ανάπτυξη της οικονομίας της πόλης.
-Ανάπτυξη τουριστικών δραστηριοτήτων για τους επιβάτες των κρουαζιεροπλοίων (ταξιδιωτικός τουρισμός).
- Επιστροφή ναυτιλιακών εταιρειών στο φυσικό τους χώρο, στον Πειραιά. - Ενεργοποίηση Ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας.
-Δημιουργία συνθηκών και υποδομών που δεν θα διαιρούν αλλά θα ενώνουν την πόλη με το Λιμάνι - Ανταπόδοση ΟΛΠ προς την πόλη.
-Αναβάθμιση της λειτουργικής σχέσης πόλης-λιμάνι, που θα εξασφαλίσει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και προς τα οικονομικά μεγέθη και προς τη βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών.
- Ρυθμιστικό Σχέδιο Αττικής για το λιμάνι και τον Πειραιά (π.χ. Δημιουργία χώρων αναψυχής και διασκέδασης, μόνιμου εκθεσιακού χώρου, ξενοδοχειακών μονάδων υψηλών προδιαγραφών, νέου σύγχρονου διεθνών προδιαγραφών εκθεσιακού συνεδριακού κέντρου στην περιοχή Παλατάκι, επιστροφή των εκθέσεων ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ, DEFENTORY, ξανά στον Πειραιά).
- Συνεργασία με το Ινστιτούτο Λιμενικής Ανάπτυξης.
-Θέσπιση λιμενόσημου υπέρ του Δήμου Πειραιά με την μορφή περιβαλλοντικής ανταπόδοσης από τα Ι.Χ. και φορτηγά που διέρχονται από το Λιμάνι του Πειραιά.
-Πρόσθετες οικονομικές επιβαρύνσεις- Διαμόρφωση τιμολογίων.
-Ειδική μεταχείριση στην παραμονή πλοίων στο επιβατικό λιμάνι και στην επισκευαστική Ζώνη Περάματος.
-Ανάπτυξη των εξαγωγών του λιμανιού του Πειραιά και απλούστευση των διαδικασιών εφοδιασμού πλοίων, που θα επιφέρει ισότητα και ανταγωνιστικότητα με τα λιμάνια της Βόρειας Ευρώπης. Ο Πειραιάς είναι από τις φθηνότερες και πληρέστερες ναυτιλιακές αγορές στο κόσμο.
-Στήριξη του Τουριστικού τρένου και επέκταση της λειτουργίας του.
-Δημιουργία σύγχρονου επιχειρηματικού, ναυτιλιακού περιβάλλοντος (τηλεπικοινωνίες- παροχή υπηρεσιών- σύγχρονα κτίρια).
-Τα θέματα Πολιτισμού είναι συνυφασμένα με την αναβάθμιση της πόλης και του λιμανιού του Πειραιά.
-Η υποστήριξη από το Υπουργείο για την παραμονή του Ναυτικού Μουσείου στον Πειραιά.

Αντηλλάγησαν απόψεις και με μεγάλη ικανοποίηση οι εκπρόσωποι του ΕΣΠ διαπίστωσαν ότι τα περισσότερα από τα θέματα αρμοδιότητας του Υφυπουργού κ. Α. Γεωργιάδη που τέθηκαν υπόψη του, είχαν ήδη συμπεριληφθεί στην ατζέντα των θεμάτων του Υπουργείου, ο δε Υφυπουργός από την πλευρά του τόνισε την πρόθεση συνεργασίας και την διαθεσιμότητά του, ώστε να γίνει ό,τι είναι δυνατό για να διασφαλιστεί ένα αισιόδοξο μέλλον για το Λιμάνι και την αγορά της πόλης μας και βέβαια την κατάταξή της στις πρώτες θέσεις των παγκοσμίως στρατηγικής σημασίας εμποροναυτιλιακών κέντρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: